ΑΠΟ ΤΟ ΡΕΘΥΜΝΟ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΜΕ ΑΓΑΠΗ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Με συνεργατικό πνεύμα, με πολλή αγάπη για τη λογοτεχνία και την ανάγνωση και με στέρεη ιδεολογική τοποθέτηση για τον πολύπαθο χώρου του βιβλίου, οι«Παράξενες Μέρες»χαράζουν τον δικό τους συναρπαστικό δρόμο στον χώρο των εκδόσεων.

Με έδρα το Ρέθυμνο, οι εκδόσεις «Παράξενες Μέρες» ξεκίνησαν τον Νοέμβριο 2012 από μια παρέα φίλων.

Ο Γρηγόρης Παπαδογιάννης, ο Γιάννης Πετράκης και ο Κώστας Μαλουσάρης αποτελούν τον βασικό πυρήνα αυτής της προσπάθειας, που στην πορεία συνεπήρε κι άλλους δημιουργώντας την κρίσιμη μάζα για την υλοποίηση του ονείρου.

Η «Εφ.Συν.» βρέθηκε στην έδρα των εκδόσεων, στην οδό Χειμάρας, στην παλιά πόλη του Ρεθύμνου.

Μέχρι σήμερα έχουν εκδώσει περίπου 40 τίτλους κυρίως Ελλήνων νέων λογοτεχνών αλλά και μεταφράσεις ξένων συγγραφέων που έκριναν ότι άξιζε τον κόπο να βρουν τον δρόμο τους προς το ελληνικό αναγνωστικό κοινό.

«Προσπαθούμε να δημιουργήσουμε μια ξεχωριστή, προσωπική σχέση με τον κάθε συγγραφέα που μας εμπιστεύεται τα κείμενά του», μας λέει ο Γρηγόρης Παπαδογιάννης, επιμελητής των εκδόσεων, ξεκαθαρίζοντας από πολύ νωρίς στη συζήτησή μας το πλαίσιο της «εμπορικής» λειτουργίας των εκδόσεων.

«Δεν θα ζητήσουμε ποτέ από τους συγγραφείς χρήματα για να εκδώσουμε το βιβλίο τους, ούτε με ευθύ ούτε με πλάγιο τρόπο, ούτε με την υποχρεωτική αγορά αντιτύπων, ούτε για άλλα έξτρα έξοδα. Πολύ απλά οι συγγραφείς εδώ δεν πληρώνουν για να δουν τα βιβλία τους τυπωμένα»τονίζει.

Οι «Παράξενες Μέρες» κάνουν μικρές εκδόσεις των 200-300 αντιτύπων τις οποίες διακινούν κυρίως μέσω Διαδικτύου αλλά και μέσω πρακτορείων σε όλη τη χώρα, εφόσον υπάρξει παραγγελία από οποιοδήποτε μέρος της Ελλάδας.

Μόλις καλυφθεί το κόστος της έκδοσης, το 10 έως 15% των δικαιωμάτων καταβάλλεται απευθείας στον συγγραφέα μέσω μιας απολύτως διαφανούς διαδικασίας.

Κάθε Δεκέμβριο, δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα των εκδόσεων ο απολογισμός της χρονιάς ενώ είναι στη διάθεση κάθε συγγραφέα οι καταχωρίσεις στα λογιστικά βιβλία της εταιρείας σχετικά με τις πωλήσεις.

«Δεν χρειάζεται καν να τις ζητήσουν. Τις στέλνουμε με mail στο τέλος κάθε χρονιάς, σε όλους τους συγγραφείς», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Οι «Παράξενες Μέρες» έχουν πλέον μετατραπεί σε Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση, βάζοντας λίγη παραπάνω γραφειοκρατία στο κεφάλι τους, όπως μας λένε οι τρεις βασικοί συντελεστές.

Η ΚΟΙΝΣΕΠ έχει 8 μέλη ενώ συνολικά 10-12 άνθρωποι εμπλέκονται με διάφορους ρόλους σε αυτήν την όμορφη περιπέτεια.

«Το 2015 ήταν η πρώτη χρονιά που εκτός από τη δίκαιη πληρωμή μας και την κάλυψη των ενσήμων μας υπήρξε και ένα μικρό απόθεμα, το οποίο επανεπενδύεται για τους σκοπούς των εκδόσεων», λέει ο Κώστας Μαλουσάρης, που οι άλλοι δύο τον αποκαλούν με κάπως περιπαικτική διάθεση «πρόεδρο» λόγω της τυπικής θέσης που κατέχει στην ΚΟΙΝΣΕΠ.

Εκτός του… σωλήνα

Οι «Παράξενες Μέρες» κρατάνε χαμηλό προφίλ ως προς τα θέματα της διαφήμισης και της προβολής.

«Δεν θα βρείτε σε μας φανταχτερά εξώφυλλα και πολυτελείς εκδόσεις», λέει ο Γιάννης Πετράκης, που έχει αναλάβει κυρίως το γραφιστικό κομμάτι των εκδόσεων.

Τα βιβλία προωθούνται συνήθως με ένα απλό δελτίο Τύπου, χωρίς προκατασκευασμένες κριτικές και δεν ακολουθούνται σε καμία περίπτωση τα συστήματα προώθησης και καθιέρωσης συγγραφέων με τη μέθοδο του (διαφημιστικού) σωλήνα.

Οι Παράξενες Μέρες συνδιοργανώνουν το αυτοσχέδιο λογοτεχνικό Φεστιβάλ της Αμμου, στο Σαρακήνικο της Γαύδου, το οποίο είναι αφιερωμένο κατά κύριο λόγο στην περιπέτεια της γραφής.

Για τη φετινή, δεύτερη διοργάνωση (22-24 Ιουλίου) οι θεματικές είναι«Θάλασσα, άμμος, νησί»και«Ταξίδι, φευγιό, προσφυγιά»και η προθεσμία για την υποβολή συμμετοχών λήγει την 1η Ιουνίου.

Στις μεθόδους «προβολής» εντάσσονται και ο διαγωνισμός θεατρικού έργου ενώ φέτος ανέβηκε στην Αθήνα η παράσταση «Παράξενες Μέρες» με 6 θεατρικά μονόπρακτα, τα οποία διακρίθηκαν στον διαγωνισμό, από τη θεατρική ομάδα «Ονείρων Υλη».

Εντός του 2016 οι εκδόσεις «ανακάλυψαν» δύο εξαιρετικά βιβλία συγγραφέων από τη βόρεια Ελλάδα:τη συλλογή διηγημάτων«Ο Τσονγκλασέ απ’ το πρωί ψάχνει μαλλιά»της Σοφίας Καλογερίδου και το μυθιστόρημα«Ο ποδηλάτης», του Πέτρου Νίκου.

Στην ξένη λογοτεχνία ξεχωρίζουν οι συλλογές διηγημάτων της Ζντράφκα Εφτίμοβα«Ατέλειωτος Ιούλιος και άλλες ιστορίες»και της Κάρα Λονγκ«Λίγο πριν χαθεί εντελώς».

(Κεντρική φωτογραφία: Οι Γρηγόρης Παπαδογιάννης, Γιάννης Πετράκης και Κώστας Μαλουσάρης μαζί με το συντάκτη της «Εφ.Συν.» Μάριο Διονέλλη).

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, στις 30.05.2016