ΤΟ ΘΕΡΙΟ ΤΟΥ ΤΑΥΡΟΥ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Η παράσταση ανέβηκε τον Ιανουάριο του 2014 αρχικά στο Ηράκλειο και στη συνέχεια στην Ιεράπετρα, στα Χανιά και στην Πάτρα, από τη Θεατρική Ομάδα Δημοσιογράφων Ηρακλείου, σε σκηνοθεσία Γιώργου Αντωνάκη.

Το «Θεριό του Ταύρου» είναι ένα από τα σημαντικότερα έργα του σατιρικού συγγραφέα και πολιτικού ακτιβιστή Αζίζ Νεσίν και ένα από τα  γνωστότερα της τουρκικής λογοτεχνίας, με οικουμενικό όμως χαρακτήρα.  Γράφτηκε ως διήγημα αρχικά το 1953, εξακολουθεί να παραμένει εξαιρετικά επίκαιρο και με μηνύματα που κουβαλούν πολλαπλές αναγνώσεις.

Κεντρικός ήρωας είναι ο αγαθός συνταξιούχος Νουρή Σαγιανέρ, που πιέζεται βασανιστικά από την οικογένειά του να αντιμετωπίζει τον σκληρόκαρδο ιδιοκτήτη του σπιτιού του, καταγγέλλοντάς τον στην αστυνομία. Κωμικοτραγικές συμπτώσεις στο αστυνομικό τμήμα θα αλλάξουν την ζωή του Νουρή. Τι ρόλο μπορεί όμως να διαδραματίσει σ’ αυτό το παιχνίδι ζωής το «Θεριό του Ταύρου»;  Έχει ανάγκη η κοινωνία από «θεριά»;

Συντελεστές:
Σκηνοθεσία: Γιώργος Αντωνάκης

Διανομή:
Νουρή Σαγιανέρ: Μάριος Διονέλλης
Μιχριμπάν (σύζυγος): Ελένη Βακεθιανάκη
Μετίν (γιος): Μιχάλης Φουργιαλάκης
Γκιουλάι (κόρη): Αντιγόνη Καμπάνη
Ζιγιά Τσαλακτσή (Ιδιοκτήτης): Κώστας Παπάζογλου
Ντουμάν Οσμάν (μπράβος): Δημήτρης Κολοτούρος
Αστυνόμος: Χάρης Λεοντάκης
Αστυφύλακας: Κατερίνα Μηναδάκη
Σκοπός:
Μαρία Ζαννιά
Δημοσιογράφοι: Ειρήνη Τσάκα, Ελίνα Φαρσάρη
Οπερατέρ: Ιορδάνης Δημητριάδης

Μετάφραση: Έρμος Αργαίος
Ήχος – Φωτισμός: Δημήτρης Καρπούζης
Δημόσιες Σχέσεις: Κατερίνα Παντινάκη

Η θεατρική παράσταση είχε και κοινωνικό σκοπό, αφού αντί εισιτήριου, οι θεατές καλούνταν να φέρουν μαζί τους τρόφιμα και φάρμακα, τα οποία θα διατεθούν για την ενίσχυση των κοινωνικών δομών των πόλεων όπου παρουσιάστηκε. Από τις 11 παραστάσεις της θεατρικής ομάδας των δημοσιογράφων της ΕΣΗΕΠΗΝ στο Ηράκλειο, τα Χανιά και την Ιεράπετρα, συγκεντρώθηκαν περισσότεροι από 12 τόνοι τρόφιμα, καθώς και μεγάλες ποσότητες φαρμάκων.