ΤΕΧΝΗ ΑΠΟ ΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Περισσότεροι από 200 καλλιτέχνες ξεχύνονται από σήμερα και για τέσσερις ημέρες στον δημόσιο χώρο της πόλης του Ηρακλείου αναζητώντας τις «Ρίζες» που συνδέουν την Κρήτη με την Ευρώπη.

Συνολικά 33 «κοινότητες» (σύλλογοι πολιτιστικοί και αθλητικοί, θεατρικές και χορευτικές ομάδες, χορωδίες, ορχήστρες, ΜΚΟ, κοινωνικές ομάδες κ.ά.) αλλά και μεμονωμένοι πολίτες δίνουν με καλλιτεχνικό τρόπο απάντηση στο ερώτημα: «Πώς οραματιζόμαστε την Ευρώπη του μέλλοντος;».

Στο πλαίσιο του πανευρωπαϊκού προγράμματος «Caravan Next» και με την καθοδήγηση του θεάτρου ΟΜΜΑ ΣΤΟΥΝΤΙΟ, που επιλέχθηκε ως συνδιοργανωτής για την Κρήτη, διοργανώνονται παραστάσεις και δρώμενα σε 4 ανοιχτούς χώρους: στο λιμάνι (ΜΑΡΙΝΑ) μπροστά στο φρούριο Κούλε, στην πλατεία του Αγίου Τίτου, στον αύλιο χώρο του Συνεδριακού και Πολιτιστικού Κέντρου Ηρακλείου και στο Κηποθέατρο «Νίκος Καζαντζάκης».

Το πρόγραμμα «Caravan Next» συνδέει επαγγελματίες καλλιτέχνες, τοπικές κοινότητες και πολίτες με ένα δίκτυο από θεατρικούς οργανισμούς και πολιτιστικά ιδρύματα από ολόκληρη την Ευρώπη.

Ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2015 και μέχρι τον Φεβρουάριο του 2019 θα περιλάβει πάνω από 100 παραστάσεις σε 75 διαφορετικά σημεία της Ευρώπης.

Κύρια μορφή συνάντησης είναι το θέατρο και βασικός οργανωτής του προγράμματος είναι το παγκοσμίου φήμης θέατρο Οντίν από τη Δανία και το CTC (Πανεπιστήμιο του Τορίνου) και πραγματοποιείται με τη συνεργασία 11 άλλων Ευρωπαίων εταίρων.

Το πρόγραμμα συγχρηματοδοτείται από το Τμήμα «Creative Europe Programme» της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Οι εκδηλώσεις «Ρίζες» στο Ηράκλειο πραγματοποιούνται με τη στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης, του Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών και της Πολιτισμικής Κρήτης ΗΠΑ και υπό την αιγίδα του Δήμου Ηρακλείου και του Ελληνικού Κέντρου του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου. Χορηγός επικοινωνίας για τις εκδηλώσεις στο Ηράκλειο είναι η «Εφημερίδα των Συντακτών».

Η «Μυθολογία της Κρήτης» θα είναι η πρώτη θεματική ενότητα στις αποψινές εκδηλώσεις στο λιμάνι του Ηρακλείου, με εμψυχώτρια τη χορογράφο Γωγώ Πετραλή.

Στο δρώμενο που θα ξεκινήσει με την «επιστροφή της Ευρώπης» διά θαλάσσης στην Κρήτη συμμετέχουν η Οµάδα Χορού «Φυσαλίδα», ο Ιστιοπλοϊκός Οµιλος Ηρακλείου, η Σχολή Πολεµικών Τεχνών «Καλλίρροον», ο Σύλλογος ΑμεΑ Γονέων και Φίλων Νότιας Κρήτης «Το Μέλλον», ο Φιλαθλητικός Γυµναστικός Σύλλογος Ηρακλείου, η Οµάδα Heraklion Tricking Community (HTC), η Σχολή Χορού «Εν Χορώ», ο Αθλητικός Σύλλογος Ολυµπιακού Τάε Kβον Nτo «Αγωγή», ο Ελληνικός Σύλλογος Ψυχοσύνθεσης, ο Σύλλογος Παιδαγωγών – Εµψυχωτών Θεατρικού Παιχνιδιού «Παιδαγωγική Θεάτρου Κρήτης», ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Συνοµιλώντας µε τον Μινωικό Πολιτισµό» και οι καλλιτέχνιδες Λουκία Ορφανού και Μαρίτζια Κατσούνα.

Το απόγευμα της Παρασκευής είναι αφιερωμένο στον «Κρητικό Λόγο» με τη συνάντηση χορωδιών, συγγραφέων, ορχηστρών και σχολών θεάτρου και κουκλοθέατρου στην πλατεία του Αγίου Τίτου.

Εμψυχωτής θα είναι ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Αντώνης Διαμαντής, του θεάτρου ΟΜΜΑ Στούντιο, το οποίο έχει αναλάβει και όλη τη διοργάνωση.

Οπως εξηγεί ο ίδιος στην «Εφ.Συν.», «οι εκδηλώσεις υλοποιούν ακριβώς τον στόχο του προγράμματος, να δώσει κίνηση στην πόλη μέσω της Τέχνης (Art Moving Cities).

Και ταυτόχρονα να αναδείξει τις αξίες και τη συμβολή της Κρήτης στον πανευρωπαϊκό πολιτισμό αναζωογονώντας το ενδιαφέρον τον πολιτών της Ευρώπης στο κρίσιμο σταυροδρόμι από το οποίο διέρχεται».

Το Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου στο Συνεδριακό – Πολιτιστικό Κέντρο θα πραγματοποιηθεί ένα μεγάλο θεατρικό δρώμενο βασισμένο στον «Προμηθέα» του Νίκου Καζαντζάκη με εµψυχωτή τον χορογράφο Κωνσταντίνο Τσακιρέλη και με τη συμμετοχή 11 χορευτικών, γυμναστικών και άλλων ομάδων.

Την Κυριακή θα πραγματοποιηθεί η «Γιορτή της Κοινότητας» με μεγάλη παρέλαση όλων των συμμετεχόντων από την πλατεία Λιονταριών μέχρι το ανοιχτό Κηποθέατρο «Νίκος Καζαντζάκης» και κατόπιν γιορτή με τη συμμετοχή όλων των ομάδων.

Ολες οι εκδηλώσεις ξεκινούν στις 8 μ.μ. και η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Facebook: «Caravan Next – Greece»και για κινητά στο application «cNext»

(Κεντρική φωτογραφία: Ξεκινά σήμερα το τετραήμερο εκδηλώσεων «Ρίζες» στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος «Caravan Next»).

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, την 01.09.2016