ΟΝΕΙΡΑ ΕΚ ΒΙΑΝΝΟΥ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Η ιστορία μιας πινακοθήκης σε ένα από τα πιο απομακρυσμένα σημεία της Κρήτης. Το όνειρο ενός ανθρώπου που όλοι τον έλεγαν “τρελό” όταν τους εκμυστηρεύτηκε την ιδέα του. Το παράδειγμα θέλησης και προσφοράς του Σάββα Πετράκη, ένα χρόνο μετά το θάνατό του.

Η Πινακοθήκη Βιάννου βρίσκεται στον Κερατόκαμπο, στη νότια ακτή της Κρήτης. Φιλοξενεί έργα Ελλήνων καλλιτεχνών, οι οποίοι διαμορφώνουν τη σκηνή εικαστικών τεχνών των τελευταίων δεκαετιών στη χώρα. Η ποιότητα των έργων της Πινακοθήκης Βιάννου, αλλά και η θέση της στην εσχατιά της κρητικής γης, τη χαρακτηρίζουν με ασφάλεια ως τη νοτιότερη, διεθνούς εμβέλειας, πινακοθήκη της Ευρώπης.

Πώς μπορεί όμως μια κοιτίδα πολιτισμού να στηθεί χιλιόμετρα μακριά από τον… «πολιτισμό» όπως τον εννοούμε σήμερα; Η πινακοθήκη, που βρίσκεται στον Κερατόκαμπο της Βιάννου και δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τις πινακοθήκες των μεγάλων αστικών κέντρων, αποτελεί το όραμα του Σάββα Πετράκη, πρώην προέδρου του πολιτιστικού συλλόγου «Η Βίγλα», ο οποίος έφυγε από τη ζωή την άνοιξη του 2012.

Ο Σάββας Πετράκης κατάφερε να μιλήσει στην καρδιά των ανθρώπων της Τέχνης και να τους πείσει για τον μεγάλο σκοπό του, να κτιστεί το «σπίτι» που επρόκειτο να στεγάσει εκατοντάδες έργα Ελλήνων ζωγράφων, γλυπτών, χαρακτών. Οι δωρητές καλλιτέχνες ενστερνίστηκαν το εγχείρημα και συγκινήθηκαν από την ιδέα δημιουργίας του μουσείου σε έναν τέτοιο τόπο.

Το ιστορικό

Το 2004 ξεκίνησε η υλοποίηση της ιδέας για τη δημιουργία ενός Μουσείου Εικαστικών Τεχνών στον Κερατόκαμπο, υπό την ενθάρρυνση του Νίκου Κεσσανλή και τη συμπαράσταση πολλών άλλων εικαστικών καλλιτεχνών: Αριστόδημου, Τζομπανάκη, Παρμακέλη, Ρόκου, Γεωργιάδη, Μιγάδη, Βισκαδουράκη, Περάκη, Ξενάκη, Σταφανάκη…

Τον Αύγουστο του 2005 εγκαινιάστηκε η πρώτη έκθεση των έργων που είχαν ήδη σταλεί από τους δωρητές καλλιτέχνες, σε κατάλληλα διαμορφωμένο κτήριο του Κερατόκαμπου, από τη Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα.

Τον Οκτώβριο του 2005, παρουσιάζεται το Λεύκωμα των πρώτων έργων στη Στοά του Βιβλίου.

Τον Μάιο του 2006 πραγματοποιήθηκε η πρώτη έκθεση των έργων της Βιάννου στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου στο Ηράκλειο.

Τον Ιούλιο του 2006 εντάχθηκε το έργο στο Πρόγραμμα ΟΠΑΧ από την Περιφέρεια Κρήτης.

Τον Απρίλιο του 2007 ξεκινάει η κατασκευή και ολοκληρώνεται Αύγουστο του 2008.

Στις 14 Σεπτεμβρίου 2008 πραγματοποιούνται τα εγκαίνια της Πινακοθήκης Βιάννου από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια.

Ρεπορτάζ: Νεκταρία Μαυρουδή – Μάριος Διονέλλης
Μουσική σήματος: Δημήτρης Σφακιανάκης
Φωτογραφικό αρχείο: Πινακοθήκη Βιάννου, Οικογένεια Σάββα Πετράκη, Ρουμπίνα Σαρελάκου