ΕΝΤΕΚΑ ΧΡΟΝΙΑ, ΕΝΤΕΚΑ ΜΕΡΕΣ ΓΕΜΑΤΕΣ ΣΙΝΕΜΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Φατίχ Ακίν, Κώστας Φέρρης και Δημήτρης Αρβανίτης μεταξύ των καλεσμένων του Φεστιβάλ Κινηματογράφου.

Με σημαντικούς καλεσμένους και περισσότερες από 250 ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους, μυθοπλασίας, ντοκιμαντέρ και animation, ανοίγει τις πύλες του την Τετάρτη το 11ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων. Επί 11 μέρες, μέχρι τις 28 Οκτωβρίου, η καρδιά του κινηματογράφου θα χτυπά στα Χανιά με τους συντελεστές του να υπόσχονται όπως κάθε χρόνο μια ολοκληρωμένη κινηματογραφική εμπειρία για τους σινεφίλ κατοίκους και τους επισκέπτες της πόλης.

Η πρεμιέρα θα γίνει με την προβολή της μυθικής ταινίας «Ρεμπέτικο» του Κώστα Φέρρη, από νέα κόπια και παρουσία του σκηνοθέτη, ο οποίος θα συνομιλήσει με το κοινό και θα τιμηθεί από το Φεστιβάλ. Τιμώμενα πρόσωπα του Φεστιβάλ είναι ο πολυβραβευμένος διεθνούς φήμης σκηνοθέτης Φατίχ Ακίν, που θα βραβευτεί σε ειδική τελετή την Κυριακή 22 Οκτωβρίου 2023 μετά την προβολή της ταινίας «Μαζί ή Τίποτα» (IntheFade), αλλά και ο σημαντικός σχεδιαστής γραφιστικής τέχνης Δημήτρης Αρβανίτης.

Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί έκθεση με 50 κινηματογραφικές αφίσες του Δημήτρη Αρβανίτη, ενώ ο ίδιος θα δώσει διάλεξη, ανοιχτή για το κοινό, με θέμα «Οι κινηματογραφικές αφίσες, το χάρτινο πρόσωπο της κινούμενης εικόνας» την Κυριακή 22 Οκτωβρίου στις 12 το μεσημέρι, στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων. Ο Δημήτρης Αρβανίτης, που σχεδίασε και την κεντρική αφίσα της φετινής διοργάνωσης, θα πραγματοποιήσει και Εργαστήριο Γραφιστικής για τους μαθητές του ΕΠΑΛ Ακρωτηρίου.

Επίσης σημαντική παρουσία θα είναι αυτή του κορυφαίου Ελβετού σκηνοθέτη και σεναριογράφου Αλεξάντερ Ο. Φιλίπ, που θα βρεθεί στα Χανιά για την προβολή του ντοκιμαντέρ του «78/52», την Πέμπτη 19 Οκτωβρίου 2023. Το συγκεκριμένο ντοκιμαντέρ αφιερώνεται αποκλειστικά στην ανάλυση μιας και μόνο σκηνής από την ταινία «Ψυχώ» του Αλφρεντ Χίτσκοκ και συγκεκριμένα της σκηνής στο ντους με τον επί της οθόνης φόνο, που άλλαξε βαθιά την πορεία του παγκόσμιου κινηματογράφου.

Κινηματογραφική εκπαίδευση

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων έχει καταφέρει να καθιερωθεί ως μία από τις σημαντικότερες κινηματογραφικές συναντήσεις στην Ελλάδα, έχοντας αποκτήσει πλέον και διεθνή εμβέλεια. Ο διευθυντής του Φεστιβάλ, Ματθαίος Φραντζεσκάκης, δηλώνει στην «Εφ.Συν.»: «Κλείνουμε 11 χρόνια μιας δημιουργικής πορείας που παρά τις υπαρκτές δυσκολίες συναντά την αποδοχή και την αναγνώριση από μικρούς και μεγάλους».

Ματθαίος Φραντζεσκάκης

Οπως κάθε χρόνο, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην επαφή με την εκπαιδευτική κοινότητα. Ετσι και φέτος, για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς των σχολείων της Κρήτης το Φεστιβάλ έχει ένα πλούσιο πρόγραμμα με 17 προβολές και 55 ειδικά εργαστήρια με οπτικοακουστικά θέματα. Επίσης εργαστήρια animation, δημιουργίας ταινίας, ραδιοφώνου, θεατρικού παιχνιδιού κ.ά., ενώ αναμνηστικά διπλώματα απονέμονται στα σχολεία που ολοκλήρωσαν ταινίες στο πλαίσιο του ετήσιου εκπαιδευτικού προγράμματος, τόσο από το ΕΚΟΜΕ όσο και από το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων.

Καλεσμένοι και συνεργάτες του Φεστιβάλ θα επισκεφθούν για δράσεις τα σχολεία της ενδοχώρας των Χανίων, ενώ θα πραγματοποιηθούν βιωματικά εργαστήρια για την εκπαιδευτική κοινότητα, σε συνεργασία με το Δίκτυο Συνεργατικών Σχολείων Χανίων για την Παιδαγωγική Φρενέ.

Τέλος, το Φεστιβάλ συνεργάζεται με τρία πανεπιστημιακά ιδρύματα, υλοποιώντας εργαστήρια και masterclasses με ακαδημαϊκούς και φοιτητές από το Εργαστήριο Διαδραστικών Τεχνών inArts του τμήματος Τεχνών Ηχου και Εικόνας του Ιονίου Πανεπιστημίου, από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής αλλά και από τη Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πολυτεχνείου Κρήτης.

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών στις 14.10.23