ΤΟΥΣ ΔΙΩΧΝΟΥΝ ΑΠΟ ΤΑ ΚΟΝΤΕΙΝΕΡ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

ΑΡΚΑΛΟΧΩΡΙ: Nέο χτύπημα προς τους σεισμοπαθείς από το Yπ. Yποδομών μέσω του Δήμου

Οργή και περίεργες μεθοδεύσεις για την απόφαση έξωσης των οικογενειών που ήταν ενοικιαστές σπιτιών που καταστράφηκαν. Αδύνατο να βρουν φτηνά σπίτια στην περιοχή, ενώ το θέμα κρατήθηκε στο συρτάρι του δημάρχου επί σχεδόν έναν χρόνο.

Περίεργα παιχνίδια σε βάρος των σεισμοπλήκτων παίζονται στο Αρκαλοχώρι προκαλώντας οργή και εντείνοντας το κλίμα αγανάκτησης που επικρατεί ήδη τόσο λόγω των πλειστηριασμών από τις τράπεζες όσο και κυρίως λόγω των τεράστιων καθυστερήσεων ως προς τις αποζημιώσεις.

Το νέο χτύπημα προς τους σεισμοπαθείς που μένουν στους οικίσκους ήρθε από το υπουργείο Υποδομών μέσω του τοπικού Δήμου Μινώα Πεδιάδας. Οι σεισμόπληκτοι που ήταν ενοικιαστές και όχι ιδιοκτήτες κατοικιών που καταστράφηκαν καλούνται πλέον να παραδώσουν τους οικίσκους που τους έχουν παραχωρηθεί και να αποχωρήσουν από τους καταυλισμούς. Στο σκεπτικό της απόφασης αναφέρεται πως οι ένοικοι των οικίσκων πρέπει να αποχωρήσουν μέχρι το τέλος του 2023, «αλλιώς θα ακολουθηθεί η νόμιμη διαδικασία».

Από τον Δεκέμβριο

Το έγγραφο έχει ήδη παραδοθεί σε 11 οικογένειες στους οικίσκους, μεταξύ των οποίων βρίσκονται και «οικογένειες μονογονεϊκές, τρίτεκνες, ακόμα και με μέλη που έχουν ποσοστά αναπηρίας 90%» όπως λέει στην «Εφ.Συν.» ο Κώστας Γκαντάτσιος, πρόεδρος του Συλλόγου Σεισμοπλήκτων «Η ΕΛΠΙΔΑ». Ο ίδιος πάντως χαρακτηρίζει πολύ περίεργο τον χρόνο που έγινε γνωστή η έξωση στους σεισμόπληκτους, καθώς ο τοπικός δήμος γνώριζε το θέμα εδώ και σχεδόν έναν χρόνο.

Κώστας Γκαντάτσιος

Συγκεκριμένα, με έγγραφο του υπουργείου Υποδομών προς τον Δήμο Μινώα στις 6 Δεκεμβρίου 2022 ζητούνταν να επιστραφούν οι οικίσκοι που είχαν διατεθεί σε ενοικιαστές εφόσον είχε συμπληρωθεί περισσότερο από ένας χρόνος από τον σεισμό.

Ο Δήμος Μινώα και ο δήμαρχος Μανώλης Φραγκάκης ουδέποτε δημοσιοποίησαν το έγγραφο αυτό και δεν εκφράστηκε καμία αντίδραση. Αντίθετα, τα ειδοποιητήρια έφτασαν στις 11 οικογένειες αμέσως μετά τις δημοτικές εκλογές, στις 17 Οκτωβρίου 2023, με υπογραφή του αντιδημάρχου Μ. Μουρτζάκη, αφού κρίθηκε το αποτέλεσμα σε βάρος του νυν δημάρχου.

Οποιος όμως και αν είναι ο λόγος αυτής της «σύμπτωσης», γεγονός είναι πως οι συγκεκριμένοι ένοικοι των οικίσκων ειδοποιούνται πλέον να τους εκκενώσουν και μάλιστα υπό την απειλή άμεσων μέτρων, χωρίς να τους παρέχεται οποιαδήποτε εναλλακτική στέγασης (επιδότηση ενοικίου ή άλλο μέτρο). Το σκεπτικό είναι πως, αφού ενοικίαζαν κατοικία που υπέστη ζημιές τότε, μετά από δύο χρόνια μπορούν να αναζητήσουν και πάλι σπίτι για να νοικιάσουν.

Το έγγραφο που έχει φτάσει από τον περασμένο Δεκέμβριο στον Δήμο. Δίπλα, έγγραφο έξωσης

«Μόνο που δεν υπολογίζει κανείς αν υπάρχουν σπίτια προς ενοικίαση στην περιοχή και σε ποιες τιμές νοικιάζονται όσα έχουν απομείνει» λέει στην «Εφ.Συν.» ο κ. Γκαντάτσιος. «Στην ουσία αναγκάζουν τους ανθρώπους αυτούς να φύγουν από την περιοχή. Τα λιγοστά σπίτια που έχουν απομείνει εδώ προς ενοικίαση είναι πλέον πανάκριβα. Υπόγεια γκαρσονιέρα ενοικιάζεται με 250 ευρώ ενώ υπόγειο με τρία δωμάτια ενοικιάζεται με 500 και 600 ευρώ. Οι άνθρωποι που μένουν στους οικίσκους δεν έχουν τη δυνατότητα να τα νοικιάσουν ενώ πριν από τον σεισμό πλήρωναν πολύ χαμηλότερα ενοίκια και είχαν πολύ πιο σίγουρες δουλειές» αναφέρει ο ίδιος.

Τονίζει επίσης πως πολλά σπίτια έχουν νοικιαστεί από την ΤΕΡΝΑ για τα στελέχη που εργάζονται στο νέο αεροδρόμιο και αυτό επίσης έχει αυξήσει τις τιμές ενώ κανείς δεν ενδιαφέρεται για την κατάσταση των εκατοντάδων κατοικιών που κατοικούνται ενώ έχουν σοβαρές ζημιές και δεν έχουν ακόμα επισκευαστεί. «Διώχνουν τους ανθρώπους από τους οικίσκους, την ώρα που ξέρουν ότι δεκάδες άλλοι ζουν σε επικίνδυνα κτίρια με τον φόβο ενός νέου σεισμού» λέει ο κ. Γκαντάτσιος.

Πλειστηριασμοί

Η οργή στο Αρκαλοχώρι ξεχειλίζει καθώς το νέο χτύπημα με τις εξώσεις από τους οικίσκους έρχεται να προστεθεί στους απανωτούς πλειστηριασμούς ακινήτων, ακόμα και σε βάρος σεισμόπληκτων ιδιοκτητών. Οι κάτοικοι έχουν ζητήσει επανειλημμένα να δοθεί παράταση στην αναστολή πλειστηριασμών (είχε δοθεί μόνο για έξι μήνες), κάτι που άφηναν να εννοηθεί κυβερνητικοί βουλευτές κατά την προεκλογική περίοδο, αλλά το ξέχασαν μετά την απομάκρυνση από τις κάλπες όταν η Κρήτη βάφτηκε «μπλε».

Το θέμα των εξώσεων από τους οικίσκους φέρνει στη Βουλή με ερώτησή του προς τον υπουργό Υποδομών ο αρμόδιος τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ, Χάρης Μαμουλάκης, κάνοντας λόγο για αναλγησία της κυβέρνησης. Ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Μινώα Πεδιάδας και πρώην βουλευτής Βασίλης Κεγκέρογλου προανήγγειλε πως θα κατατεθεί αίτηση ασφαλιστικών μέτρων ώστε να μην υλοποιηθούν οι αποφάσεις των εξώσεων.

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών στις 23.10.23