Ο DAN PERJOVSCHI ΣΤΗ «ΜΕΣΟΓΕΙΟ»

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Τον Φεβρουάριο του 2014 ο Dan Perjovschi βρέθηκε στην Κρήτη. Ο Perjovschi είναι ένας καλλιτέχνης με ανατρεπτικό στυλ και με μοναδικό όπλο τους μαρκαδόρους του δίνει τη δική του οπτική παρατηρώντας τα πολιτικά και κοινωνικά γεγονότα που τον περιβάλλουν.

Δε χαρακτηρίζει «πολιτικό» το έργο του. «Η δική σας ματιά σε αυτό είναι που το κάνει πολιτικό» λέει στο “πολίτεςTV” μιλώντας μεταξύ άλλων για τον τρόπο της δουλειάς του, για τις επιρροές του από τη Ρουμανία του Τσαουσέσκου, αλλά και για τους κάθε είδους περιορισμούς που αντιμετωπίζει σήμερα η τέχνη.

Τα σκίτσα του Perjovschi έχουν φιλοξενηθεί στις σημαντικότερες εκθέσεις και στα μεγαλύτερα μουσεία του κόσμου. Συγκεκριμένα στην Κρήτη δέχτηκε την πρόταση ενός μικρού χώρου τέχνης, όπως η «Μεσόγειος» στο Ηράκλειο, που στεγάζεται στα παλιά γραφεία της ομώνυμης εφημερίδας (Χάνδακος 20), με διαφορετική οπτική σε ότι αφορά τη διοργάνωση εκθέσεων και εικαστικών γεγονότων.

Η «Μεσόγειος» είναι ένας αυστηρά μη κερδοσκοπικός αυτοδιαχειριζόμενος χώρος «τέχνης και ελεύθερης έκφρασης», που λειτουργεί από τον Απρίλιο του 2013, φιλοξενώντας κυρίως εικαστικές εκθέσεις, αλλά είναι ανοιχτός και στη μουσική ή άλλες τέχνες. Αν και έχει αρκετά έξοδα, η «Μεσόγειος» αναζητά ένα μοντέλο διαχείρισης εκτός του πλαισίου της «αγοράς τέχνης», στηριγμένο στην κοινωνία και στη συνδρομή των πολιτών της Κρήτης, που αναγνωρίζουν την ανάγκη ύπαρξης αντίστοιχων εκθεσιακών χώρων.

Dan Perjovschi:
facebook.com/perjovschi
Μεσόγειος – Χώρος τέχνης και ελεύθερης έκφρασης, Χάνδακος 20 Ηράκλειο.
mesogiosart.info

Ρεπορτάζ: Νεκταρία Μαυρουδή
Επιμέλεια: Μάριος Διονέλλης
Κάμερα: Γιώργος Νιργιανάκης
Μουσική: Δημήτρης Σφακιανάκης