ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΣΗΚΩΝΕΙ… ΚΥΜΑ ΚΑΙ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Σε δημόσια καταγγελία της η Πρωτοβουλία #save_falasarna απευθύνει 10 καίρια ερωτήματα προς κάθε αρμόδια ελεγκτική αρχή, καταγγέλλοντας «σημεία και τέρατα» που λαμβάνουν χώρα στη συγκεκριμένη παραλία ● «Ακούγεται πως οι επίδοξοι επενδυτές έφτασαν στο σημείο να πραγματοποιούν συσκέψεις και να δίνουν χρίσμα σε υποψήφιο δήμαρχο, που εκτιμούν ότι θα προωθήσει τα συμφέροντά τους», καταγγέλλει μέλος της πρωτοβουλίας

Σε όλη την Ελλάδα εξαπλώνεται το κίνημα για ελεύθερες παραλίες, η αντίδραση δηλαδή των πολιτών στην παράνομη κατάληψη των ακτών από επιχειρηματικά συμφέροντα. Μετά τις δυναμικές κινητοποιήσεις ομάδων πολιτών στην Πάρο, στη Νάξο και στη Ρόδο, που προκάλεσαν και την παρέμβαση της εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, στο ίδιο πλαίσιο συντονίζεται και το κίνημα στα Χανιά, που εδώ και έναν χρόνο δραστηριοποιείται για την προστασία της παραλίας Φαλάσαρνα.

Στη συγκεκριμένη παραλία έχει απλώσει δίχτυα η επιχειρηματική οικογένεια Τσατσαρωνάκη, προσπαθώντας να δημιουργήσει μια φαραωνική τουριστική επένδυση 850 κλινών, η οποία προωθείται σε πολιτικό επίπεδο από την κυβέρνηση και την πλειοψηφία του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης, παρά το γεγονός ότι έχει λάβει αρνητικές γνωμοδοτήσεις, τόσο από τον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ), όσο και από τα Δημοτικά Συμβούλια Κισσάμου, Χανίων και Πλατανιά, αλλά και από την αρμόδια Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κρήτης. Καθώς όμως η συγκεκριμένη επένδυση βρίσκεται υπό εξέταση, οι ίδιοι επιχειρηματίες εκμεταλλεύονται και καντίνες στα Φαλάσαρνα, κάνοντας αιτήσεις για να ανοίξουν κι άλλες και προσπαθώντας να καταλάβουν το σύνολο της παραλίας με ομπρελοκαθίσματα, χωρίς να μένει επαρκής ελεύθερος χώρος για τους λουόμενους.

Δέκα ερωτήματα

Σε πρόσφατη δημόσια καταγγελία της η Πρωτοβουλία #save_falasarna απευθύνει 10 καίρια ερωτήματα προς κάθε αρμόδια ελεγκτική αρχή, καταγγέλλοντας «σημεία και τέρατα» που λαμβάνουν χώρα στη συγκεκριμένη παραλία. «Το #save_falasarna συγκροτήθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο, με το που μάθαμε τα σχέδια των συγκεκριμένων επενδυτών» λέει στην «Εφ.Συν.» το μέλος της Πρωτοβουλίας Δημήτρης Μητρόπουλος, τονίζοντας όμως πως «η κακοποίηση και η ιδιωτικοποίηση στα Φαλάσαρνα δεν ξεκίνησαν τότε, αλλά υπάρχουν εδώ και χρόνια. Τόσο η συγκεκριμένη οικογένεια όσο και άλλοι επιχειρηματίες κάνουν ό,τι τους κατέβει στις παραλίες, αλλά αυτή η ζούγκλα δεν μπορεί να γίνει άλλο ανεκτή».

Το κυριότερο ζήτημα που θέτουν τα μέλη της Πρωτοβουλίας είναι πως καμία από τις επιχειρήσεις που βρίσκονται στην περιοχή δε φαίνεται να έχει νόμιμη άδεια για κατάληψη της παραλίας. Ακόμα όμως και αν είχαν άδεια, με βάση τη νομοθεσία για τις περιοχές Natura, για κάθε 500 τ.μ. παραχώρησης επιτρέπεται κατάληψη μόνο του 30%, περίπου 170 τ.μ. Ωστόσο και μόνο η φωτογραφία με την οποία συνοδεύει την καταγγελία της η Πρωτοβουλία (και αναδημοσιεύει σήμερα η «Εφ.Συν.») αποδεικνύει την εξόφθαλμη παρανομία στην περιοχή. Μάλιστα, η υπέρβαση κάθε ορίου αναφέρεται επισήμως και σε έγγραφο του ΟΦΥΠΕΚΑ, όπου γίνεται λόγος για κατάληψη άνω του 80% της παραλίας.

Στα τέλη Ιουλίου, μετά από αστυνομικό έλεγχο, συνελήφθησαν κάποιοι εργαζόμενοι, που οδηγήθηκαν στο Αυτόφωρο, ωστόσο κανείς δε φαίνεται διατεθειμένος να κουνήσει τα ομπρελοκαθίσματα από τη θέση τους, ειδικά ενόψει δημοτικών εκλογών. Όπως καταγγέλλει μάλιστα ο Δημήτρης Μητρόπουλος, «ακούγεται πως οι επίδοξοι επενδυτές έφτασαν στο σημείο να πραγματοποιούν συσκέψεις και να δίνουν χρίσμα σε συγκεκριμένο υποψήφιο δήμαρχο, που εκτιμούν ότι θα προωθήσει τα συμφέροντά τους στην περιοχή»…

Τις καταγγελίες της Πρωτοβουλίας #save_falasarna υιοθετεί και ο Κώστας Κουκουράκης, ειδικός σύμβουλος του Δήμου Κισσάμου για χωροταξικά και περιβαλλοντικά θέματα, που έχει διατελέσει και δήμαρχος του πρώην Δήμου Ιναχωρίου: «Δεν πρόκειται για επιχειρηματίες, αλλά για αρπακτικά που εκμεταλλεύονται τη διάταξη του νόμου περί συναφών επιχειρήσεων, ότι δηλαδή αν έχεις συναφή δραστηριότητα (μπαρ κτλ.) παίρνεις κατ’ αποκλειστικότητα τον αιγιαλό μπροστά στην επιχείρησή σου», λέει ο ίδιος και προσθέτει πως οι συγκεκριμένοι επιχειρηματίες προσπαθούν να ιδιοποιηθούν όλη την παραλία για αποκλειστική χρήση. «Πρόσφατα έκαναν εξώδικο ακόμα και στον δήμο για τις δύο θέσεις που κατείχε, ώστε να μας εκδιώξουν από την παραλία. Στην ουσία, έχουμε μια επίθεση του ιδιώτη εναντίον του δήμου, για την οποία κάναμε καταγγελία στην Κτηματική Υπηρεσία. Εμείς προχωράμε την εκπόνηση Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης για τη διαχείριση της συγκεκριμένης περιοχής, καθώς είναι Natura, ώστε να ελεγχθεί όλη αυτή η παρανομία» αναφέρει ο κ. Κουκουράκης.

Κι άλλες παρανομίες

Στα ερωτήματα που θέτει η Πρωτοβουλία #save_falasarna περιλαμβάνονται και άλλα επιμέρους, αλλά εξίσου σημαντικά θέματα όπως η καταστρατήγηση της υποχρέωσης για ελεύθερο χώρο 5 μέτρων μεταξύ ομπρελοκαθισμάτων και της θάλασσας, η ύπαρξη μόνιμων κατασκευών και μουσικής άνω των 50 ντεσιμπέλ κ.ά. που απαγορεύονται ρητά από τις αντίστοιχες συμβάσεις παραχώρησης, ειδικά για τις περιοχές Natura. Επίσης καταγγέλλουν πως στην ίδια παραλία δραστηριοποιείται και επιχείρηση θαλάσσιων σπορ, η οποία διαθέτει 10-11 τζετ σκι, αντί για τρία που προβλέπει ο νόμος, ενώ συγκεκριμένη επιχείρηση εκμεταλλεύεται και τις τετράτροχες «γουρούνες», που κυριολεκτικά οργώνουν τις αμμοθίνες, μέσα σε μία οικολογικά ευαίσθητη έκταση.

Υπερκέρδη

Στο 10ο και τελευταίο ερώτημά τους προς τις υπηρεσίες, τα μέλη της Πρωτοβουλίας εκθέτουν τα υπερκέρδη που αφήνει η παραλία στον συγκεκριμένο επενδυτή, ακόμα μεγαλύτερα και από τη σχεδιαζόμενη κατασκευή των τουριστικών καταλυμάτων. Όπως αναφέρουν, οι εν λόγω επιχειρήσεις, αν και όταν πάρουν άδεια, θα πληρώσουν προς δήμο και ελληνικό Δημόσιο περίπου 10 €/τ.μ. για ένα ολόκληρο έτος. Δηλαδή για μια σύμβαση που αφορά 500 τ.μ. θα πληρώσουν 5.000 €/έτος. Την ίδια στιγμή, χρεώνουν από 20 έως και 300 ευρώ (!) για τα ομπρελοκαθίσματα. Δηλαδή, το ετήσιο κόστος για την παραλία αντιστοιχεί σε εισπράξεις μόνο μισής μέρας!

«Πρόκειται για πλιάτσικο εις βάρος των Κισσαμιτών, των Χανιωτών, αλλά και όλων των επισκεπτών», αναφέρεται στο κλείσιμο της καταγγελίας, ενώ ο Δημήτρης Μητρόπουλος τονίζει πως σύντομα θα ανακοινωθεί κλιμάκωση των δράσεων, ώστε να κινητοποιηθούν όλοι οι Κισσαμίτες και όλοι οι Χανιώτες και να προστατέψουν το δικαίωμά τους στον δημόσιο χαρακτήρα των ακτών και ειδικά στα Φαλάσαρνα.

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών στις 03.08.2023