«ΟΧΙ» ΣΤΗΝ ΣΥΓΚΑΛΥΨΗ ΣΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΜΑΝΙΟΥΔΑΚΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Σε απολογία για κακούργημα οι τέσσερις αστυνομικοί. ● Καταγγελίες από την οικογένεια του θύματος για τη στάση του εισαγγελέα στην υπόθεση και για το βιντεοσκοπημένο υλικό που χάθηκε.

Αγώνα για την αποκάλυψη των πραγματικών περιστατικών που οδήγησαν στον θάνατο του Κώστα Μανιουδάκη συνεχίζουν να δίνουν η οικογένειά του αλλά και αλληλέγγυοι πολίτες που έχουν κινητοποιηθεί για τη συγκεκριμένη υπόθεση. Μετά από μεγάλες προσπάθειες και επτά μήνες μετά τον θάνατο του πατέρα του, χθες ο γιος του Κώστα Μανιουδάκη ανακοίνωσε πως οι συνήγοροί τους πήραν επιτέλους στα χέρια τους τη δικογραφία και τα ονόματα των αστυνομικών που εμπλέκονται στην υπόθεση.

Ο Αναστάσης Μανιουδάκης καταγγέλλει ευθέως τον εισαγγελέα για προσπάθεια συγκάλυψης της υπόθεσης. Σε σχετική του ανάρτηση αναφέρει: «Καταγγέλλω τη στάση του εισαγγελέα Κωνσταντίνου Αποστολάκη, που προσπάθησε να συμβάλει στην αρχειοθέτηση της υπόθεσης, από την πρώτη στιγμή – λειτουργώντας σαν εργαλείο του κρατικού μηχανισμού – που θέλει να συγκαλύπτει γεγονότα σαν και αυτά της υπόθεσης του ΠΑΤΕΡΑ μου, καθώς στις 08/09 απέρριψε το αίτημά μας για παράδοση των αρχείων από τις κάμερες που υπάρχουν στο σημείο και μία εβδομάδα μετά (15/09), οι κάτοχοι καλέστηκαν να καταθέσουν, με αποτέλεσμα να έχουν διαγραφεί τα αποδεικτικά στοιχεία για πάντα (από το ένα από τα δυο μαγαζιά που κατέθεσαν το οπτικοακουστικό υλικό που βρισκόταν πιο κοντά στο σημείο)».

Υπενθυμίζεται πως o 58χρονος Κώστας Μανιουδάκης πέθανε στα χέρια των αστυνομικών την 1η Σεπτεμβρίου 2023 κατά τη διάρκεια τροχονομικού ελέγχου στο αυτοκίνητό του από τα ΤΑΕ Σούδας στις Βρύσες Χανίων. Οι πληροφορίες που διακινήθηκαν τις πρώτες ώρες από την ίδια την αστυνομία ήταν ότι ο άνθρωπος υπέστη έμφραγμα και ανακοπή ακριβώς την ώρα του τροχονομικού ελέγχου.

Ωστόσο, όπως αποκαλύφθηκε, στο σημείο του συμβάντος υπήρχε μια μεγάλη κηλίδα αίμα, ενώ τα γυαλιά του θύματος ήταν σπασμένα και υπάρχουν μαρτυρίες για μεταφορά του από τους αστυνομικούς σε απόσταση 150 μέτρων, πιθανότατα μετά από καταδίωξη και αφού του είχαν περάσει χειροπέδες.

Αν και στο πόρισμα της νεκροψίας-νεκροτομής αναφέρεται ως αιτία θανάτου η ανακοπή, στην ιατροδικαστική έκθεση αναγράφεται ότι το θύμα έφερε κακώσεις που δύνανται να έχουν προκληθεί διά θλώντος οργάνου και συνεπώς δεν δικαιολογούνται όλες οι κακώσεις από πτώση του θύματος στο έδαφος.

Με αυτά τα δεδομένα οι τέσσερις εμπλεκόμενοι αστυνομικοί θα κληθούν να δώσουν ανωμοτί εξηγήσεις για κακούργημα (ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο, σε ήρεμη ψυχική κατάσταση από κοινού). Ενδιαφέρον πάντως έχει και η επιλογή του εισαγγελέα να αφαιρέσει από τον φάκελο της δικογραφίας τις αρχικές καταθέσεις των αστυνομικών που δόθηκαν με την ιδιότητα του μάρτυρα.

«Είναι πάγια τακτική να “μαρτυροποιούνται” οι καταθέσεις των υπόπτων και να λαμβάνονται χωρίς να καλούνται ως ύποπτοι αλλά ως μάρτυρες και πριν συμβουλευτούν δικηγόρο. Ομως όταν αυτό συμβαίνει με απλούς πολίτες κανείς εισαγγελέας δεν δείχνει ευαισθησία να τις αφαιρέσει από τις δικογραφίες και να επαναληφθούν ενώ στη συγκεκριμένη περίπτωση φάνηκε να υπάρχει ειδική μεταχείριση για τους αστυνομικούς» λέει η συνήγορος της οικογένειας, Μαρία Παπαδάκη.

«Δεν θα συνηθίσουμε τον θάνατο. Ολος ο κόσμος έχει μάθει τι έχει γίνει αλλά θα αποδείξουμε ότι και το κράτος πρέπει να τιμωρείται. Γι’ αυτό απαιτούμε και αγωνιζόμαστε για άμεση δικαίωση όλων των περιστατικών αστυνομικής και κρατικής βίας το συντομότερο» καταλήγει στη δημόσια ανάρτησή του ο γιος του θύματος, Αναστάσης Μανιουδάκης.

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, στις: 17.04.24