ΜΕ «ΕΝΤΟΛΗ»… ΜΕΝΔΩΝΗ ΤΑ ΜΑΤ ΣΤΗ ROSA NERA;

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Καθόλου τυχαίος δεν ήταν ο χρόνος της νέας εισβολής των ΜΑΤ στην κατάληψη Rosa Nera, όπως αποκαλύπτεται από το ρεπορτάζ των τοπικών μέσων ενημέρωσης στα Χανιά.

Μόλις πριν από μερικές μέρες και συγκεκριμένα στις 13 Μαρτίου το υπουργείο Πολιτισμού, μέσω της Διεύθυνσης Ερευνας και Τεχνικής Υποστήριξης Μελετών και Εργων Αναστήλωσης, χορήγησε στην εταιρεία «Belvedere Μονοπρόσωπη ΕΠΕ» άδεια για να πραγματοποιήσει «διερευνητικές εργασίες στο διατηρητέο κτίριο της πρώην Μεραρχίας και στα συνοδά κτίρια των Παλαιών Στρατώνων και των Φυλακών, στον λόφο Καστέλλι».

Μάλιστα, όπως αναφέρεται, η άδεια δίνεται στο πλαίσιο σχετικής αίτησης της εταιρείας για… «αλλαγή χρήσης σε παραδοσιακό ξενοδοχείο Α’ τάξης».

Το συγκεκριμένο σημείο στην απόφαση της υπουργού Πολιτισμού μαρτυρά τη μεθόδευση ώστε να προλάβουν την επικαιροποίηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου των Χανίων που έχει δρομολογήσει ο τοπικός δήμος και για τον λόφο Καστέλλι προβλέπει μόνο «κοινωφελείς λειτουργίες» (κοινωνική πρόνοια, εκπαίδευση, αθλητικές – πολιτιστικές εγκαταστάσεις κτλ) και προφανώς όχι ξενοδοχεία.

Το ενδεχόμενο έγκρισης του ΓΠΣ θα έκλεινε τον δρόμο στο ξενοδοχείο και αυτό είναι προφανώς που θέλουν να προλάβουν τόσο οι φερόμενοι ως επενδυτές όσο και οι κυβερνητικοί παράγοντες, που τα δίνουν όλα για να γίνει η συγκεκριμένη επένδυση.

Χθες πάντως και ενώ πληθαίνουν οι φωνές εναντίον της ξενοδοχοποίησης του λόφου, το δημοτικό συμβούλιο Χανίων έλαβε για ακόμα μία φορά αρνητική θέση. «Η πόλη δεν χρειάζεται ακόμα ένα ξενοδοχείο σε μια τόσο κορεσμένη τουριστικά περιοχή. […] ολοκληρώσαμε θεσμικά τη διαδικασία του ΓΠΣ και δεν υπάρχει κανένα νομικό παράθυρο για λειτουργία ξενοδοχείου», ανέφερε ο δήμαρχος Π. Σημανδηράκης.

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, στις: 04.04.24