ΤΑ ΛΕΦΤΑ «ΔΡΑΠΕΤΕΥΣΑΝ» ΑΠΟ ΤΗ ΣΠΙΝΑΛΟΓΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Εσωτερική πληροφόρηση φαίνεται πως είχαν οι δράστες της κλοπής που σημειώθηκε το βράδυ της Κυριακής στον αρχαιολογικό χώρο της Σπιναλόγκας.

Η κλοπή έγινε με κινηματογραφικό τρόπο, διά θαλάσσης, και στα κλοπιμαία περιλαμβάνονται οι εισπράξεις ολόκληρου του τριημέρου της περασμένης Παρασκευής, Σαββάτου και Κυριακής.

Την κλοπή διαπίστωσαν οι υπάλληλοι του υπουργείου Πολιτισμού το πρωί της Δευτέρας, όταν είδαν να έχει παραβιαστεί η παλιά σιδερένια πόρτα στον χώρο δίπλα στο εκδοτήριο των εισιτηρίων όπου φυλασσόταν το χρηματοκιβώτιο και το ταμείο. Το ίδιο το χρηματοκιβώτιο φαίνεται να είχε παραβιαστεί με τροχό και από το εσωτερικό του έλειπαν όλες οι εισπράξεις του τριημέρου.

Η Σπιναλόγκα είναι ο δεύτερος σε επισκεψιμότητα αρχαιολογικός χώρος της Κρήτης, μετά την Κνωσό, και τις περιόδους αιχμής όπως ο Αύγουστος οι επισκέπτες φτάνουν μέχρι και τους 4.000 ημερησίως ενώ το εισιτήριο που καταβάλλεται είναι 8 ευρώ.

Αν και οι αρχικοί υπολογισμοί έκαναν λόγο για εισπράξεις πολύ πάνω από τις 50.000 ευρώ που βρίσκονταν στο χρηματοκιβώτιο, νεότερες πληροφορίες κατέβαζαν τον σχετικό υπολογισμό στις 18 με 20 χιλιάδες ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση πάντως οι δράστες φαίνεται να γνώριζαν καλά το σημείο που θα χτυπήσουν αλλά και ότι ο χώρος δίπλα στα εκδοτήρια δεν φυλάσσεται επαρκώς, ενώ δεν υπάρχουν και κάμερες ασφαλείας αφού το νησί δεν έχει μόνιμη παροχή ρεύματος.

Ωστόσο οι ίδιοι φαίνεται να χρησιμοποίησαν ρεύμα, πιθανώς από γεννήτρια που μετέφεραν στο νησί, για να ανοίξουν με τροχό το χρηματοκιβώτιο.

Για το θέμα της ηλεκτροδότησης έχει κάνει σοβαρές προσπάθειες ο Δήμος Αγίου Νικολάου, ωστόσο όπως αναφέρει στην «Εφ.Συν.» ο δήμαρχος Αντώνης Ζερβός το έργο έχει κολλήσει στη χρηματοδότηση, καθώς το προϋπολογιζόμενο από τη ΔΕΗ κόστος για την πόντιση υποβρυχίου καλωδίου αγγίζει το ένα εκατομμύριο ευρώ.

Είχαν προειδοποιήσει

Τα θέματα ασφαλείας στη Σπιναλόγκα είχαν απασχολήσει και στο παρελθόν την τοπική Εφορεία Αρχαιοτήτων, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες είχε ζητηθεί να γίνεται η μεταφορά των χρημάτων με χρηματαποστολή και όχι από τους ίδιους τους υπαλλήλους όπως γίνεται μέχρι και σήμερα.

Με βάση τα ώς τώρα δεδομένα, τα χρήματα φαίνεται πως έμεναν κάθε βράδυ στο ταμείο του αρχαιολογικού χώρου καθώς η μεταφορά τους μπορούσε να γίνει μόνο σε ώρες λειτουργίας των τραπεζών ώστε να κατατεθούν στον λογαριασμό του υπουργείου. Το επόμενο πρωί υπάλληλος αναλάμβανε τη μεταφορά των εισπράξεων στην τράπεζα.

Συνεπώς οι δράστες φαίνεται να γνώριζαν πως τα βράδια της Κυριακής του Αυγούστου φυλάσσονται πάνω στο νησί μεγάλα χρηματικά ποσά, τα οποία κατατίθενται το πρωί της Δευτέρας στην τράπεζα.

Το γεγονός ότι το νησί δεν ηλεκτροδοτείται συνετέλεσε ώστε να μην υπάρχουν ηλεκτρονικά μέσα καταγραφής ή συναγερμός στον χώρο του εκδοτηρίου και συνεπώς φαίνεται πως ήταν θέμα χρόνου το σημείο να αποτελέσει στόχο διαρρηκτών.

Μέχρι στιγμής οι έρευνες των αρχών επικεντρώνονται στη θαλάσσια κίνηση γύρω από το νησί τα ξημερώματα της Δευτέρας, αναζητώντας πληροφορίες για πιθανές κινήσεις σκαφών που να είδε κάποιος από τον απέναντι οικισμό της Πλάκας. Σε ό,τι αφορά την ταυτότητα των δραστών, πηγή της αστυνομίας ανέφερε στην «Εφ.Συν.» πως «όλοι θεωρούνται ύποπτοι».

Μάλιστα σε ερώτηση αν περιλαμβάνονται και οι ίδιοι οι υπάλληλοι στη λίστα των υπόπτων η απάντηση ήταν πως εξετάζονται όχι μόνο οι παρόντες υπάλληλοι αλλά και οι μόνιμοι και έκτακτοι που υπηρέτησαν στον αρχαιολογικό χώρο σε βάθος… πενταετίας.

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, στις: 28.08.2018