ΔΙΑΚΙΝΗΤΕΣ ΜΕ ΒΙΛΑ ΚΑΙ ΚΑΓΙΕΝ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Συνελήφθησαν δύο Τούρκοι που δήλωναν διωκόμενοι από το καθεστώς ● Ωστόσο διέμεναν σε πολυτελές θέρετρο και πιθανολογείται πως εμπλέκονται σε κύκλωμα διακινητών μεταναστών.

Μια περίεργη υπόθεση με πρωταγωνιστές δύο νεαρούς Τούρκους χειρίζονται τις τελευταίες ημέρες οι αστυνομικές αρχές στην Κρήτη. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι τώρα, το μεσημέρι της Δευτέρας συνελήφθησαν σε πολυτελέστατη βίλα στο Ακρωτήρι Χανίων δύο νεαροί 22 και 27 ετών που εδώ και μήνες είχαν τεθεί υπό παρακολούθηση από την ΕΥΠ.

Πρόκειται για Τούρκους υπηκόους, οι οποίοι, όπως αποκάλυψε η «Καθημερινή», εισήλθαν στην Ελλάδα το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου από τα σύνορα στον Εβρο και την ίδια ημέρα υπέβαλαν αίτημα ασύλου στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) Φυλακίου, δηλώνοντας ότι κινδυνεύουν από το καθεστώς στην Τουρκία. Ωστόσο, το προφίλ των συγκεκριμένων ανθρώπων σε τίποτα δεν παρέπεμπε σε κατατρεγμένους και διωκόμενους πρόσφυγες και λίγες ημέρες αργότερα βρέθηκαν να διαμένουν στη βίλα στο Ακρωτήρι Χανίων ενώ, όπως αναφέρεται, για τις μετακινήσεις τους χρησιμοποιούσαν πολυτελές τζιπ Πόρσε Καγέν.

Το σπίτι όπου διέμεναν βρίσκεται στην παραλία Τερσανάς, σε κοντινή απόσταση από το αεροδρόμιο Χανίων. Το γεγονός ότι η συγκεκριμένη περιοχή βρίσκεται πολύ κοντά στην αμερικανική βάση της Σούδας αλλά και στη βίλα της οικογένειας Μητσοτάκη, σε συνδυασμό με την εθνικότητα των δύο ανδρών, τροφοδότησε σενάρια περί κατασκοπίας ή άλλων εθνικής σημασίας λόγων που επέβαλαν την παρακολούθησή τους.

Τελικά, και αφού το μεσημέρι της Δευτέρας με συντονισμένη επιχείρηση της αστυνομίας οι δύο άνδρες συνελήφθησαν μέσα στο μισθωμένο σπίτι, η υπόθεση φέρεται να παίρνει άλλη τροπή, με πιθανότερο το σενάριο εμπλοκής τους σε κύκλωμα διακίνησης μεταναστών μέσω της Κρήτης. Αστυνομικές πηγές στην Κρήτη αναφέρουν πως εξετάζεται οι δύο άνδρες να έπαιζαν «συντονιστικό» ρόλο στις αυξανόμενες το τελευταίο διάστημα καραβιές μεταναστών που φτάνουν στα νότια παράλια του νησιού, από τα νότια του νομού Ηρακλείου μέχρι τη Γαύδο και με προέλευση την Τουρκία, την Αίγυπτο και τη Λιβύη.

Από την έρευνα στο σπίτι όπου διέμεναν βρέθηκαν και κατασχέθηκαν ένα πιστόλι 9 χιλιοστών και 15 φυσίγγια ίδιου διαμετρήματος. Βρέθηκε επίσης μικρή ποσότητα ναρκωτικών καθώς και διάφορα άλλα πειστήρια που εξετάζονται. Οι αστυνομικοί κατάσχεσαν επίσης το πανάκριβο αυτοκίνητο που χρησιμοποιούσαν καθώς μετά από έλεγχο διαπιστώθηκαν παραβάσεις του τελωνειακού κώδικα. Οι δύο συλληφθέντες οδηγήθηκαν στο Αυτόφωρο και σε βάρος τους έχει σχηματιστεί δικογραφία για παράβαση του νόμου περί όπλων και ναρκωτικών.

Ποιοι είναι οι «δουλέμποροι»;

Η υπόθεση των δύο Τούρκων στην Κρήτη, αν επιβεβαιωθεί το σενάριο περί εμπλοκής τους σε κύκλωμα διακινητών, δίνει μια πολύ καλή εικόνα για το ποιοι είναι οι «δουλέμποροι» που συχνά επικαλείται η κυβέρνηση και ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ευυπόληπτοι πολίτες που διακινούν μεγάλα ποσά, ζώντας πολυτελώς και κυκλοφορώντας με πανάκριβα αυτοκίνητα, που κάποιες φορές όπως τώρα τυχαίνει να πέσουν στα χέρια των Αρχών.

Καμία σχέση, δηλαδή, με ανθρώπους όπως ο Μεμέτ Τσελίκ και άλλοι πρόσφυγες που σαπίζουν στις ελληνικές φυλακές, αφού τους αποδόθηκε ο χαρακτηρισμός του διακινητή μόνο επειδή βοήθησαν στη διάσωση των συνεπιβαινόντων τους στις βάρκες. Ειδικά για τον Μεμέτ Τσελίκ, βρίσκεται σε εξέλιξη η προσπάθεια απελευθέρωσής του καθώς, παρ’ όλο που αρχικά καταδικάστηκε σε 155 χρόνια φυλακή και στη συνέχεια απαλλάχθηκε από το Εφετείο Χανίων, συνελήφθη ξανά από την αστυνομία ως ύποπτος για διατάραξη της δημόσιας τάξης με το αιτιολογικό ότι η απαλλαγή του αφορούσε λόγους δικαιοδοσίας και όχι ουσίας(!). Πλέον κρατείται στο Τμήμα Μεταγωγών του Α.Τ. Χανίων σε άθλιες συνθήκες, ενώ παρέμβαση για το θέμα έχει κάνει και ο Συνήγορος του Πολίτη.

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, στις: 22.02.24