ΣΤΗ ΦΑΚΑ «ΓΑΛΑΖΙΟΣ» ΛΙΜΕΝΙΚΟΣ ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για δωροδοκία, ενώ ελέγχεται και για σειρά άλλων αδικημάτων. Συνελήφθη ύστερα από δίμηνη παρακολούθηση από το Εσωτερικών Υποθέσεων ● Οι παράνομες δοσοληψίες και οι φωτογραφίες στη Βουλή με τον υφυπουργό Ανάπτυξης.

Βαρύτατες διώξεις -κάποιες σε βαθμό κακουργήματος- άσκησε η Εισαγγελία Ηρακλείου στον 48χρονο υποπλοίαρχο του Λιμενικού Σώματος που συνελήφθη έπειτα από καταγγελίες για χρηματισμό και ύστερα από έρευνα εις βάρος του από το Τμήμα Εσωτερικών Υποθέσεων της αστυνομίας.

Ο 48χρονος διώκεται για δωροληψία υπαλλήλου κατά επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση, δωροληψία υπαλλήλου κατ’ εξακολούθηση, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση και λαθρεμπορία κατ’ εξακολούθηση καθώς και για παράβαση καθήκοντος. Ο ίδιος ζήτησε και έλαβε προθεσμία για να απολογηθεί αύριο ενώ, όπως αποκαλύπτεται, έχει στενές σχέσεις με τον βουλευτή Ηρακλείου και υφυπουργό Ανάπτυξης, Μάξιμο Σενετάκη.

Το ιστορικό

Σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση του Τμήματος Εσωτερικών Υποθέσεων, ο αξιωματικός ο οποίος εκτελούσε χρέη λιμενοσταθμάρχη στο Ηράκλειο, συνελήφθη την Τρίτη 6 Φεβρουαρίου διότι απαιτούσε και λάμβανε χρηματικά ποσά ή καπνικά προϊόντα από καπετάνιους εμπορικών πλοίων. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται, εκμεταλλευόμενος τη θέση του ως λιμενοσταθμάρχη και παρ’ όλο που η επιθεώρηση πλοίων και ο έλεγχος προτεραιότητας αυτών δεν ανάγονταν πλέον στα καθήκοντά του, προφασιζόταν κίνδυνο καθυστέρησης απόπλου των πλοίων ή δεν τηρούσε/παρέλειπε τις προβλεπόμενες διαδικασίες και ζητούσε από τους εκάστοτε καπετάνιους ή μέλη του πληρώματος χρηματικά ποσά και καπνικά προϊόντα, τα οποία και λάμβανε.

Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στο σπίτι του βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 594 πακέτα τσιγάρα διαφόρων επωνυμιών, τα οποία δεν έφεραν την ειδική ταινία φόρου κατανάλωσης, και ένα κινητό τηλέφωνο, ενώ από τη μέχρι τώρα έρευνα έχει διακριβωθεί η εμπλοκή του σε εφτά περιπτώσεις από τον Δεκέμβριο του 2023 έως τις αρχές Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, ο αξιωματικός βρισκόταν στο στόχαστρο της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων επί τουλάχιστον δύο μήνες πριν από τη σύλληψή του, ενώ στα αδικήματα που έχουν ώς τώρα στοιχειοθετηθεί ήταν και η δωροδοκία του με σκοπό να επιτρέπει την παράνομη αποβίβαση στο Ηράκλειο πληρωμάτων εμπορικών πλοίων που διέρχονταν «transit» από την Κρήτη, κάτι που απαγορεύεται από τους σχετικούς κανονισμούς και γίνεται μόνο με ειδική άδεια εξόδου από το λιμεναρχείο, για την οποία ακολουθούνται συγκεκριμένες διαδικασίες. Τις διαδικασίες αυτές ο 48χρονος φέρεται να έβρισκε τρόπο να τις παρακάμπτει με το… αζημίωτο. Μαζί με τον αξιωματικό κατηγορούνται ακόμα οκτώ άτομα. Πρόκειται για ιδιώτες-εκπροσώπους εταιρειών και καπετάνιους που βρίσκονται κατηγορούμενοι για δωροδοκία υπαλλήλου.

Οι «γαλάζιες» σχέσεις

Οπως αποκάλυψε στις 6/2 η εφημερίδα Documento, ο υποπλοίαρχος φέρεται να έχει στενή σχέση με τον βουλευτή Ηρακλείου και υφυπουργό Ανάπτυξης, Μάξιμο Σενετάκη, ο οποίος έχει κατά καιρούς φωτογραφηθεί και ανεβάσει ο ίδιος στον προσωπικό του λογαριασμό εικόνες με τον φερόμενο ως επίορκο αξιωματικό. Μάλιστα σε μία από τις φωτογραφίες που έφερε στη δημοσιότητα η εφημερίδα ο συλληφθείς εμφανίζεται να κινείται μέσα στην αίθουσα της Βουλής, στο κτίριο της οποίας έχει επίσης φωτογραφηθεί με τον υφυπουργό.

Στο ίδιο ρεπορτάζ η εφημερίδα επικαλείται ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες για εμπλοκή τού εν λόγω αξιωματικού και σε ακόμα σοβαρότερες υποθέσεις που έχουν να κάνουν με τον έλεγχο πλοίων τα οποία μεταφέρουν μετανάστες ή και παράνομα φορτία.

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, στις: 08.02.24