ΕΝΑ ΒΗΜΑ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΟ «ΜΑΥΡΟ» Ο «ΚΥΔΩΝ»

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Σε προσπάθειες της τελευταίας στιγμής προκειμένου να βρεθεί λύση για την «Τηλεόραση Κύδων» των Χανίων ώστε να μην οδηγηθεί σε λουκέτο έχει επιδοθεί η διοίκηση του ιστορικού τηλεοπτικού καναλιού της Κρήτης.

Εδώ και περίπου δέκα μέρες έχει διαρρεύσει η πρόθεση της διοίκησης να κλείσει το κανάλι, μη μπορώντας να ανταποκριθεί στο οικονομικό πρόβλημα της επιχείρησης και έλαβε χώρα η σχετική ενημέρωση στους εργαζομένους.

Την περασμένη Παρασκευή έγιναν οι πρώτες τέσσερις απολύσεις, ενώ τη Δευτέρα επρόκειτο να ακολουθήσουν νέες καταγγελίες συμβάσεων εργασίας.

Ωστόσο, μετά τη δημοσιοποίηση της εξέλιξης αυτής επιχειρηματίες, κυρίως από την περιοχή των Χανίων, φέρεται να έδειξαν ενδιαφέρον να στηρίξουν οικονομικά το ιστορικό κανάλι, προτάσεις που η διοίκηση είναι διατεθειμένη να εξετάσει ως προς τη βιωσιμότητά τους, παγώνοντας προς το παρόν το διαφαινόμενο λουκέτο.

Πάντως στην τελευταία γενική συνέλευση της εταιρείας στις 10 Απριλίου ελήφθη η απόφαση για λύση της εταιρείας και καταβολή πλήρους αποζημίωσης στους 27 εργαζομένους που βρίσκονται στο μισθολόγιο του καναλιού και μάλιστα χωρίς να ασκηθεί το δικαίωμα τρίμηνης προειδοποίησης, που θα σήμαινε σημαντικά μειωμένες αποζημιώσεις.

Στον δημοσιευμένο ισολογισμό του 2014 η επιχείρηση παρουσιάζει ζημίες λίγο πάνω από τα 3 εκατομμύρια ευρώ, με το μεγαλύτερο μέρος να είναι μεταφερόμενες από τις χρήσεις προηγούμενων ετών, ενώ για τη χρήση του 2014 η ζημία ήταν 223.000 ευρώ.

Ο «Κύδων» εξέπεμψε για πρώτη φορά το 1993 με πρωτοβουλία του Χανιώτη επιχειρηματία Γιώργου Κουκουράκη, που κατάφερε να δημιουργήσει ένα από τα πιο αξιόλογα περιφερειακά μέσα ενημέρωσης της Κρήτης και όλης της Ελλάδας. Παρά την ανοδική του πορεία, το κανάλι μετά το 2010 περιέπεσε σε διοικητικές περιπέτειες, όταν ο Γ. Κουκουράκης αναγκάστηκε να αποχωρήσει από το διοικητικό σχήμα, ενώ δύο χρόνια αργότερα έφυγε από τη ζωή.

Στη νέα διοίκηση υπήρχαν εμφανή και αφανή πρόσωπα που όμως δεν μπόρεσαν λόγω και της οικονομικής κρίσης να εγγυηθούν την υγιή πορεία της επιχείρησης.

Ζητούμενο παραμένει τι θα γίνει με την τηλεοπτική άδεια του καναλιού «Κύδων» σε περίπτωση που υλοποιηθεί η απόφαση της εταιρείας καθώς, σύμφωνα με τον νόμο, αυτή δεν μπορεί να μεταβιβαστεί αλλά επιστρέφει στο Δημόσιο ενώ όλες οι εξελίξεις συνδέονται και με την αναμενόμενη επέκταση του νόμου για την αναδιάρθρωση του τηλεοπτικού τοπίου και στα περιφερειακά ΜΜΕ.

(Κεντρική φωτογραφία: Υστατη προσπάθεια για να σωθεί το ιστορικό κανάλι «Τηλεόραση Κύδων» των Χανίων).

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, στις 20.04.2016