«ΔΙΚΑΖΕΤΑΙ Η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΟΥ ΛΟΓΟΥ»

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Η δημοσιογράφος, Λαμπρινή Θωμά, μιλά για την δίκη του Τζούλιαν Άσανζ την οποία παρακολουθεί στο Λονδίνο και στην οποία κρίνεται το δικαίωμα στην ανεξάρτητη δημοσιογραφία και η ίδια η ελευθερία του Τύπου.

Η ίδια μιλά για τα εμπόδια που συναντά η δημοσιογραφία για να καλύψει την δίκη, αναφέρεται στην παραπληροφόρηση της Βρετανικής Δικαιοσύνης και στον αποκλεισμό, ειδικά αντισυστημικών μέσων της Αυστραλίας (χώρα καταγωγής του Άσανζ) ενώ σημειώνει ότι όσοι δεν βρίσκονται στην περιοχή της δίκης, δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση στο λινκ για να την παρακολουθήσουν.

Παράλληλα επισημαίνει ότι σε περίπτωση έκδοσής του στις ΗΠΑ, υπάρχει ο κίνδυνος, όχι μόνο να διωχθούν όσοι συνεργάστηκαν μαζί του, αλλά θα ανοίξει η πόρτα για να διώκεται γενικά η δημοσιογραφία ενώ σημειώνει την τραγική κατάσταση της υγείας του.

Όσον αφορά την διαδικασία της δίκης, αναφέρει ότι στόχος της υπεράσπισης είναι να καταρρίψουν την πρώτη απόφαση του 2021 που ουσιαστικά άνοιγε την πόρτα έκδοσής του, κάτι που όμως δεν έγινε με το σκεπτικό της κατάσταση της υγείας του και μόνο, «φοβούμενοι» την περίπτωση αυτοκτονίας.

Τέλος μιλά για τις προσπάθειες απαγωγής ή δολοφονίας του από την CIA και τονίζει την άμεση σύνδεση της πιθανής εκλογής Τράμπ με το μέλλον της υπόθεσης ενώ σημειώνει ότι αν τελικά εκδοθεί, θα αντιμετωπίσει κατηγορίες οι οποίες επισύρουν την ποινή του θανάτου.