«ΣΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ» ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΤΗΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Με τη μέθοδο της… ανακύκλωσης αντιμετωπίζει τους εργαζόμενους του εργοστασίου διαλογής στο Ηράκλειο ο νέος εργολάβος της Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ).

Σύμφωνα με όσα καταγγέλλουν οι 42 εργαζόμενοι, η εταιρία Waste Solutions, που ανέλαβε από 1η Νοεμβρίου τη διαχείριση του κέντρου διαλογής, ενώ αρχικά τους είχε υποσχεθεί πως δεν θα χάσει κανείς τη δουλειά του και θα παραμείνουν οι ίδιες εργασιακές σχέσεις, λίγες μέρες μετά κοινοποίησε σε όλους τις απολύσεις τους.

Αιτία είναι η πρόθεση της εταιρείας να προσλάβει φθηνότερο προσωπικό, με πιο ελαστικές σχέσεις εργασίας και χαμηλότερο μισθό, ενώ ήδη έχουν γίνει οι πρώτες συνεντεύξεις και έχουν υπογραφεί και οι πρώτες από τις νέες προσλήψεις.

Σε όλα αυτά οι εργαζόμενοι απάντησαν με την προκήρυξη απεργίας, ήδη από τις 2 Νοεμβρίου, ενώ σε καθημερινές γενικές συνελεύσεις τους έξω από τον χώρο του εργοστασίου αποφασίζουν τη συνέχιση της κινητοποίησης και τον διαρκή αποκλεισμό των εγκαταστάσεων, ο οποίος συνεχίζεται ήδη για μία εβδομάδα.

Μαζί τους και οι «νέοι»

Εκτός από τα εργατικά σωματεία του Ηρακλείου, την Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων, το ΠΑΜΕ, το Εργατικό Κέντρο και άλλους φορείς της πόλης, οι εργαζόμενοι έχουν στο πλευρό τους και κάποιους από τους… αντικαταστάτες τους, εργάτες που προσλήφθηκαν από τη νέα εταιρεία, αλλά στην πορεία ανακοίνωσαν τη στήριξή τους στον αγώνα των απολυμένων.

Από την πλευρά της η εταιρεία έχει κόψει τους δίαυλους επικοινωνίας με τους εργαζόμενους μετά την κοινοποίηση των απολύσεών τους, ενώ προχώρησε και σε μήνυση εις βάρος τους, ζητώντας από την αστυνομία να επέμβει για να ανοίξει την πρόσβαση για το κέντρο διαλογής.

Ωστόσο, με την εμφάνιση των πρώτων αστυνομικών οχημάτων υπήρξε μεγάλη κινητοποίηση από σωματεία εργαζομένων, οι οποίοι προσέτρεξαν σε βοήθεια των απεργών.

Οι 42 εργαζόμενοι ζητούν από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, την ΕΕΑΑ, την Περιφέρεια Κρήτης, τους δήμους Ηρακλείου και Μαλεβιζίου να πάρουν θέση και να παρέμβουν ώστε να υποχρεωθεί η εταιρεία να τους επαναπροσλάβει τηρώντας την εργατική νομοθεσία.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου εξέδωσε ομόφωνο ψήφισμα χαρακτηρίζοντας δίκαιο το αίτημα των εργαζομένων, ενώ την ίδια στιγμή καλεί τους πολίτες να μη βγάζουν ανακυκλώσιμα σκουπίδια στους μπλε κάδους για τις επόμενες ημέρες, καθώς έχει σταματήσει η λειτουργία του εργοστασίου.

Σχετική ερώτηση κατέθεσε στη Βουλή προς τους υπουργούς Εσωτερικών και Εργασίας ο βουλευτής Ηρακλείου του ΚΚΕ, Μανώλης Συντυχάκης, από κοινού με τους βουλευτές Χρήστο Κατσώτη και Σταύρο Τάσσο.

(Κεντρική φωτογραφία: Η εταιρία Waste Solutions, που ανέλαβε από 1η Νοεμβρίου τη διαχείριση του κέντρου διαλογής, ενώ είχε υποσχεθεί πως δεν θα χάσει κανείς τη δουλειά του, λίγες μέρες μετά κοινοποίησε σε όλους τις απολύσεις τους).

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, στις 06.11.2015