ΣΕ ΔΙΚΗ ΙΑΤΡΟΔΙΚΑΣΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΚΑΤΣΟΥΛΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Μάχη για να αποδείξει ότι το παιδί του χτυπήθηκε βάναυσα στον χώρο του γηπέδου έπειτα από επίθεση οπαδών της αντίπαλης ομάδας και πέθανε εξαιτίας αυτών των χτυπημάτων, δίνει επί πέντε χρόνια ο πατέρας του φιλάθλου Κώστα Κατσούλη, που δολοφονήθηκε το 2014 στο Ηράκλειο. Την προηγούμενη εβδομάδα ήταν προγραμματισμένη η δίκη δύο ιατροδικαστών και δύο γιατρών του Ηρακλείου οι οποίοι παραπέμφθηκαν για ψευδή πραγματογνωμοσύνη από κοινού αλλά και για ψευδείς καταθέσεις στις δύο προηγούμενες δίκες που πραγματοποιήθηκαν για την υπόθεση.

(Στη φωτογραφία το θύμα της επίθεσης Κώστας Κατσούλης και ο πατέρας του Βασίλης, ο οποίος παλεύει για την αποκατάσταση της αλήθειας).

Η δίκη των λειτουργών υγείας αναβλήθηκε λόγω παρέλευσης ωραρίου για τον επόμενο χρόνο (28/1/21), ωστόσο παραμένουν αναπάντητα τα ερωτήματα σε σχέση με τις παραλείψεις στα ιατροδικαστικά πορίσματα μετά τον θάνατο του 46χρονου φιλάθλου.

Στο εδώλιο του Τριμελούς ΠλημμελειοδικείουΗρακλείουθα κληθούν εκ νέου οι δύο ιατροδικαστές που κατηγορούνται πως απέκρυψαν από την πραγματογνωμοσύνη τους εμφανή τραύματα στο κεφάλι του θύματος (κάταγμα ρινός, ευμεγέθη ενδοκοιλιακή αιμορραγία και οίδημα υποδόριου κυτταρολιπώδους ιστού). Επίσης ο ένας εξ αυτών αλλά και ακόμα δύο γιατροί επειδή τα ίδια στοιχεία απέκρυψαν και από τις καταθέσεις τους τόσο στην πρωτόδικη εκδίκαση, όσο και στο Εφετείο, το 2016 και το 2018 αντίστοιχα.

Ο ίδιος ο Βασίλης Κατσούλης, πατέρας του θύματος, έχει κινήσει τις διαδικασίες για την επιβεβαίωση και ιατροδικαστική αποτύπωση των χτυπημάτων που είχε δεχτεί ο γιος του με βάση φωτογραφίες από τη νεκροψία και ήδη στη διάθεση των εισαγγελικών αρχών βρίσκονται νέα στοιχεία που περιέργως δεν έχουν φανεί στις επίσημες ιατροδικαστικές εκθέσεις.

Η οικογένεια Κατσούλη έχει επίσης υποβάλει μήνυση και κατά του καθηγητή Ιατροδικαστικής Μανώλη Αγαπητού, στη διάγνωση του οποίου στηρίχτηκε το βασικό επιχείρημα περί «παθολογικών αιτίων» του θανάτου του άτυχου φιλάθλου. Συγκεκριμένα διέγνωσε «αμυλοειδική εγκεφαλοπάθεια», μια ασθένεια που σύμφωνα με τη διεθνή βιβλιογραφία εμφανίζεται σε υπέργηρα άτομα, αλλά «έτυχε» να χτυπήσει τον Κώστα Κατσούλη στα 46 του, την ώρα που βρισκόταν στο γήπεδο της Νέας Αλικαρνασσού. Η δίκη του κ. Αγαπητού έχει προγραμματιστεί για τον προσεχή Ιούνιο, ενώ για την ίδια υπόθεση έχουν ήδη κληθεί για ανάκριση ακόμα δύο ιατροδικαστές της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Αθηνών.

Το ιστορικό

Ο φίλαθλος του Εθνικού Κώστας Κατσούλης δέχτηκε άγρια επίθεση από οπαδούς του Ηρόδοτου κατά τον αγώνα των δύο ομάδων στοΗράκλειο, τον Σεπτέμβριο του 2014. Μεταφέρθηκε σε κωματώδη κατάσταση στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο και από εκεί στο 401 Σ.Ν. στην Αθήνα, όπου και εξέπνευσε έπειτα από δύο εβδομάδες.

Για την επίθεση καταδικάστηκαν τελεσίδικα το 2018 δύο άτομα σε 13 χρόνια κάθειρξη με την κατηγορία της «σκοπούμενης θανατηφόρας σωματικής βλάβης». Ακόμα ένας οπαδός του Ηρόδοτου καταδικάστηκε σε 12 χρόνια κάθειρξη (παρ’ όλο που πρωτόδικα είχε αθωωθεί λόγω αμφιβολιών), ενώ σε ακόμα έναν είχε επιβληθεί ποινή 4 ετών με αναστολή. Για τον έναν εκ των καταδικασθέντων ασκήθηκε αίτηση αναίρεσης στον Αρειο Πάγο, η οποία έγινε καταρχάς δεκτή και οδήγησε στην αποφυλάκισή του, ενώ με βάση την αναίρεση η δίκη πρόκειται να επαναληφθεί τον προσεχή Απρίλιο και για τους τέσσερις καταδικασθέντες.

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών στις 20.01.2020