«ΠΟΛΕΜΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ»

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Ακρως επεισοδιακά εξελίσσεται ο διαγωνισμός για τη διαχείριση του εργοστασίου προεπεξεργασίας απορριμμάτων του Ηρακλείου, υπόθεση που ταλανίζει εδώ και δύο χρόνια τον μεγαλύτερο δήμο της Κρήτης.

Το εργοστάσιο, υπό κανονικές συνθήκες, συμβάλλει στη μείωση του όγκου και τη βιοξήρανση των απορριμμάτων πριν αυτά μεταφερθούν στον ΧΥΤΑ.

Η κατασκευή του στοίχισε περίπου 16 εκατομμύρια ευρώ και χρηματοδοτήθηκε πλήρως από το ΕΣΠΑ και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Η λειτουργία του ξεκίνησε το 2009 και σταμάτησε τον Μάρτιο του 2014 λόγω λήξης της σχετικής σύμβασης με τον ανάδοχο. Κάπου εκεί άρχισαν οι περιπέτειες και το εργοστάσιο από τότε παραμένει κλειστό.

Ο διαγωνισμός για την ανάδειξη νέου εργολάβου ακυρώθηκε, καθώς θεωρήθηκε «φωτογραφικός», αφού στη σχετική διακήρυξη περιλαμβάνονταν όροι που καθιστούσαν μονόδρομο την ανάληψη του έργου από την ίδια εταιρεία που διαχειριζόταν τη μονάδα μέχρι τη λήξη της προηγούμενης σύμβασης.

Στη συνέχεια, για το έργο υπήρξε νέα προκήρυξη, τον περασμένο Αύγουστο, ύψους 5,8 εκατομμυρίων ευρώ.

Μεθοδεύσεις

Το νέο «επεισόδιο» του σίριαλ έχει να κάνει με τις συνεχείς προσφυγές και ενστάσεις από τις δύο ανταγωνίστριες εταιρείες, που συνοδεύονται από σαφείς αιχμές για μεθοδεύσεις, αλλά και υπόνοιες διαπλοκής.

Η αντιπαράθεση έχει ξεσπάσει μεταξύ των εταιρειών «ΘΑΛΗΣ Α.Ε.» και της Κοινοπραξίας «ΕΝVITEC A.E.-ΛATOMIKH ATE», με τη δεύτερη να θεωρεί πως η τριμελής επιτροπή του διαγωνισμού αλλά και η εκτελεστική επιτροπή του Ενιαίου Συνδέσμου Διαχείρισης Απορριμμάτων Κρήτης μεθοδεύουν τον αποκλεισμό της, με βάση ένα τυπικό κώλυμα ως προς τις εξουσιοδοτήσεις του προσώπου που υπέγραψε τη συμμετοχή στον διαγωνισμό.

Επί του συγκεκριμένου, όπως καταγγέλλεται, ζητήθηκε η γνωμοδότηση του νομικού συμβούλου του ΕΣΔΑΚ, ο οποίος απεφάνθη ότι δεν υπάρχει κώλυμα και προσωρινά η ENVITEC επέστρεψε στη διαγωνιστική διαδικασία.

Ωστόσο, για άγνωστο λόγο, η εκτελεστική επιτροπή του ΕΣΔΑΚ δεν αρκέστηκε στη γνωμοδότηση του δικού της νομικού συμβούλου και ζήτησε και εξωτερική γνωμοδότηση από άλλο γραφείο στην Αθήνα.

Ο εξωτερικός σύμβουλος εντός δύο ημερών απεφάνθη αντίστροφα και τελικά η ENVITEC απεβλήθη εκ νέου από τον διαγωνισμό.

Διαπλοκή

Επ’ αυτής της νέας αποβολής η εταιρεία έχει ασκήσει προσφυγή στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης, αφήνοντας σαφείς υπόνοιες διαπλοκής για τη σχέση του «εξωτερικού» συμβούλου με την ανταγωνίστριά της εταιρεία.

Συγκεκριμένα στο κείμενο της προσφυγής, μεταξύ άλλων, αναφέρεται:«Επρεπε να ελεγχθεί αν ο γνωμοδοτών είχε προηγούμενη ενασχόληση είτε ο ίδιος είτε το γραφείο του με υποθέσεις των διαγωνιζόμενων και ειδικότερα με τις εταιρείες ΘΑΛΗΣ, ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ και ΙΘΑΚΗ, από μετασχηματισμό των οποίων προέκυψε η εταιρεία ΘΑΛΗΣ».

Ολα τα παραπάνω αποτελούν μόνο μέρος μιας μακράς σύγκρουσης ισχυρών συμφερόντων γύρω από τα σκουπίδια της Κρήτης, με πολλά επεισόδια και συνεχή χτυπήματα πάνω και κάτω από το τραπέζι, ενώ το θέμα εμπλέκεται με τον περιφερειακό σχεδιασμό διαχείρισης των απορριμμάτων στο νησί.

Με το θέμα των ίδιων διαγωνισμών είχε συνδέσει ευθέως προ ενός έτους τον άγριο ξυλοδαρμό του από κουκουλοφόρο ο αντιδήμαρχος Πρασίνου του Δήμου Ηρακλείου, υπόθεση που βρίσκεται ακόμα υπό δικαστική διερεύνηση.

(Κεντρική φωτογραφία: Μονάδα προεπεξεργασίας απορριμμάτων Ηρακλείου).

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, στις 19.03.2016