+

ΚΑΤΙ ΤΡΕΧΕΙ ΣΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΧΑΝΙΩΝ

Νεκρός εντοπίστηκε την παραμονή της Πρωτοχρονιάς 55χρονος κρατούμενος στις φυλακές των Χανίων, ενώ συνολικά τρεις κρατούμενοι βρήκαν τον θάνατο στη συγκεκριμένη φυλακή το 2019.

Στο τελευταίο περιστατικό, ο 55χρονος, ελληνικής καταγωγής, εντοπίστηκε από τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους χωρίς τις αισθήσεις του στο κελί του τα ξημερώματα της παραμονής της Πρωτοχρονιάς, χωρίς από τις πρώτες ενδείξεις να προκύπτουν στοιχεία για εγκληματική ενέργεια. Ωστόσο, απαντήσεις για τα ακριβή αίτια του θανάτου του αναμένονται από τη νεκροψία–νεκροτομή που θα πραγματοποιηθεί στο Νοσοκομείο των Χανίων.

Σε διάστημα μόνο ενός μήνα είναι το δεύτερο πανομοιότυπο περιστατικό θανάτου κρατουμένου στη συγκεκριμένη φυλακή. Στις 8 Δεκεμβρίου ένας 36χρονος Αλβανός κρατούμενος είχε βρεθεί νεκρός στο κελί του και πάλι τότε χωρίς εμφανή σημάδια βίας ή εγκληματικής ενέργειας.

Το συνηθέστερο για τους θανάτους αυτού του είδους είναι να αποδίδονται σε χρήση ναρκωτικών, ωστόσο συνήθως δεν γνωστοποιούνται τα πορίσματα των νεκροψιών. Πηγές από τις φυλακές των Χανίων παρέπεμπαν χθες στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη (σ.σ. όπου υπάγονται πλέον τα σωφρονιστικά καταστήματα), αναφέροντας πως επισήμως η φυλακή δεν ενημερώνεται για τα αποτελέσματα των ιατροδικαστικών εξετάσεων έπειτα από θανάτους κρατουμένων.

Πάντως στη συγκεκριμένη φυλακή, στην Αγυιά Χανίων, το 2019 σημειώθηκαν τρεις θάνατοι. Τον Ιούλιο άλλος ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του έπειτα από άγρια συμπλοκή Πακιστανών και Αλβανών κρατουμένων την ώρα του φαγητού, κατά την οποία τραυματίστηκαν τρεις άνθρωποι. Ο ένας, με καταγωγή από το Πακιστάν, είχε μαχαιρωθεί στον θώρακα και εξέπνευσε ύστερα από μερικές μέρες στο νοσοκομείο.

Διαμαρτυρίες

Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, πριν γίνει γνωστός ο τελευταίος θάνατος κρατουμένου, ομάδα αντιεξουσιαστών πραγματοποίησε παράσταση αλληλεγγύης έξω από τη φυλακή, ανάβοντας καπνογόνα και φωνάζοντας συνθήματα αλληλεγγύης υπέρ των κρατουμένων.

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών στις 03.01.2020