Η ΤΙΜΩΡΙΑ ΦΕΡΝΕΙ ΨΗΦΑΛΑΚΙΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Αυτό που ζητά ο γονιός είναι άμεσα να προστατευθεί το παιδί του. Να τιμωρηθούν οι δράστες του bullying, να γίνουν επίσημες καταγγελίες και αν χρειαστεί να φύγει και από το σχολείο ο θύτης. Λύνει το δικό του πρόβλημα αλλά δεν πάει ποτέ παρακάτω.

Αυτό σου δίνει και η κυβέρνηση. Για τα υπόλοιπα, για τις αιτίες, για το αν το πρόβλημα πήγε πιο δίπλα, δεν χρειάζεται να ασχοληθείς. Απλά ψήφισε ασφάλεια, τιμωρίες και ευταξία στο σχολείο.

Για τη δουλειά που πρέπει να γίνει λίγο πιο βαθιά, έχει ο Θεός… 

Στις Πίσω Σελίδες μιλούν:

—–

Χρήστος Κάτσικας, εκπαιδευτικός, αναλυτής εκπαιδευτικών θεμάτων και υποψήφιος ευρωβουλευτής με το Μ-Λ ΚΚΕ: «ΦΤΙΑΧΝΟΥΝ ΣΧΟΛΕΙΟ… ΠΟΙΝΩΝ»

https://open.spotify.com/episode/4woLygUxaVYOKs78eYeBfS

Ο Χρήστος Κάτσικας, εκπαιδευτικός, αναλυτής εκπαιδευτικών θεμάτων και υποψήφιος ευρωβουλευτής με το Μ-Λ ΚΚΕ, μιλά για την βία και παραβατικότητα στους ανήλικους, τα μέτρα της κυβέρνησης και το τι θα πρέπει τελικά να γίνει στην εκπαίδευση για να αντιμετωπιστεί ουσιαστικά αυτό το ζήτημα.

Ο ίδιος τονίζει ότι τα τελευταία χρόνια το φαινόμενο γίνεται πιο έντονο, σημειώνοντας όμως ότι τα οξυμένα προβλήματα στην κοινωνία αντανακλούν και στο σχολείο περνώντας στα παιδιά, ενώ μιλώντας για την πλατφόρμα καταγγελιών που θεσμοθετήθηκε, υποστηρίζει ότι το υπουργείο παρακάμπτει τις αιτίες και πάει κατευθείαν στα αποτελέσματα, σημειώνοντας ότι το συγκεκριμένο μέτρο θα προκαλέσει διαφορετικού είδους προβλήματα.

Όπως επισημαίνει, εκεί που θα πρέπει να δοθεί το βάρος είναι η πρόληψη και η δημιουργία κατάλληλων όρων για να μην φτάνουν παιδιά σε αυτό το σημείο, υπογραμμίζοντας ότι ουσιαστικά το υπουργείο δέχεται αυτήν την κατάσταση και περνάει στην καταστολή του φαινομένου, φτιάχνοντας με βάση αυτό μια σειρά από μέτρα άλλων δεκαετιών.

Επιπλέον τονίζει ότι δημιουργείται ένα «σχολείο ποινών», τόσο σε γονείς και μαθητές, όσο και σε εκπαιδευτικούς, ενώ μιλά και για τα ζητήματα λειτουργίας και διαφάνειας της πλατφόρμας αλλά και τον τρόπο που θα ελέγχεται μια υπόθεση, δημιουργώντας έτσι «παραθυράκια» για εκδικητικές ή ψευδείς καταγγελίες.

Τέλος αναφέρεται στην κυβερνητική πολιτική απαξίωσης και υποχρηματοδότησης της δημόσιας παιδείας, σημειώνοντας ότι αποτελεί πολιτική επιλογή να ξοδεύεται δημόσιο χρήμα για άλλες προτεραιότητες ενώ μιλά και για τις ευρωεκλογές τονίζοντας πως οι κυβερνήσεις ακολουθούν κεντρικές ευρωπαϊκές πολιτικές που μόνο στόχο έχουν να ενισχύσουν επιπλέον το κεφάλαιο και τις βιομηχανίες, εις βάρος των λαών.

Αλεξάνδρα Κορωναίου, ομότιμη καθηγήτρια στο Πάντειο και υποψήφια ευρωβουλεύτρια με το ΜέΡΑ25 | Ανατρεπτική Οικολογική Αριστερά: «ΕΠΙΔΕΡΜΙΚΗ Η ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ BULLYING»

https://open.spotify.com/episode/0MCiVzVkZ36GgVltCz9E8g

Η Αλεξάνδρα Κορωναίου, ομότιμη καθηγήτρια στο Πάντειο και υποψήφια ευρωβουλεύτρια με το ΜέΡΑ25 | Ανατρεπτική Οικολογική Αριστερά, μιλά για τα μέτρα της κυβέρνησης για την βία και την παραβατικότητα των ανηλίκων, κάνοντας λόγο για περαιτέρω ποινικοποίηση και αυστηροποίηση, χωρίς να γίνεται εμβάθυνση στο φαινόμενο.

Η ίδια υποστηρίζει ότι το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα αντανακλά όλα τα αδιέξοδα της κοινωνίας, τα οποία αντί να τα λύνονται, φορτώνοντας στις πλάτες των εκπαιδευτικών και τελικά γίνεται ένας φαύλος κύκλος, επισημαίνοντας ότι η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών θα πρέπει να αλλάξει και να εκσυγχρονιστεί, με επίκεντρο την βιωματική επιμόρφωση.

Επιπλέον χαρακτηρίζει αδιέξοδη τη θεσμοθέτηση της πλατφόρμας, καθώς η βία έχει πολλές αιτίες, σημειώνοντας ότι πρόκειται για επικοινωνιακή λύση καθώς τα μέτρα που χαρακτηρίζονται μεν ανακουφιστικά, απέχουν πολύ από τις πραγματικές αιτίες του φαινομένου.

Επίσης αναφέρεται στα μέτρα που θα έπρεπε να παρθούν, γενικότερα στην εκπαίδευση, λέγοντας πως το σημερινό μοντέλο είναι βγαλμένο από το 18ο αιώνα, με τους μαθητές να βρίσκονται μονίμως κάτω από το άγχος των τεστ και των εξετάσεων, με περιορισμό στις ελευθερίες τους. Ακόμα τονίζει πως και η ίδια η εξαγγελία για ψυχολόγους στα σχολεία είναι κενή περιεχομένου καθώς δεν υπάρχει συγκεκριμένη εκπίδευση στους ίδιους τους ψυχολόγους για την αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων.

Τέλος μιλά για τις ευρωεκλογές, υποστηρίζοντας ότι η συγκεκριμένη Ευρώπη δεν μεταρρυθμίζεται, καθώς υιοθετείται ακροδεξιός λόγος ενώ τονίζει ότι θα πρέπει να εκλεγούν εκπρόσωποι που θα δώσουν αγώνα και μάχες ενάντια σε αυτές τις πολιτικές.