Η «ΑΓΑΠΗ» ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΔΕΝ ΧΩΡΟΥΣΕ ΤΗ ΝΙΚΟΛΕΤΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Το πιο σκληρό πρόσωπο των ιεραρχών της Εκκλησίας βιώνει η οικογένεια ενός 17χρονου κοριτσιού στο Ηράκλειο. Πριν λίγες μέρες, χτύπησε την πόρτα τους μια τραγωδία, όταν η 17χρονη κόρη τους Νικολέτα, που επρόκειτο να δώσει πανελλήνιες, αποφάσισε να βάλει τέλος στη ζωή της, πέφτοντας από μια γέφυρα στον Βόρειο Οδικό Άξονα της Κρήτης, στο ύψος της Σταλίδας.

Μετά το αρχικό σοκ και αφού στην αρχή διακινήθηκε η πληροφορία πως επρόκειτο για τουρίστρια που προσπαθούσε να βγάλει σέλφι, τελικά ταυτοποιήθηκε η σορός του κοριτσιού και η είδηση της αυτοχειρίας βύθισε στη θλίψη το χωριό Μοχός, απ’ όπου ήταν η καταγωγή της.

Ωστόσο, όλα όσα ακολούθησαν με την κηδεία του παιδιού έδωσαν ακόμα ένα χτύπημα στην οικογένεια και προκάλεσαν την οργή προς την τοπική Μητρόπολη Πέτρας και Χερρονήσου. Ο λόγος ήταν ότι δόθηκε εντολή να μη διαβαστεί το Ευαγγέλιο κατά την εξόδιο ακολουθία του κοριτσιού, καθώς με βάση τους εκκλησιαστικούς κανόνες που ανάγονται μέχρι και στην Στ’ Οικουμενική Σύνοδο, η αυτοκτονία θεωρείται αμαρτία αφού εκτιμάται πως όσοι αυτοκτονούν… «προσβάλουν τη θεία δωρεά της ζωής και αποκόπηκαν από το σώμα της Εκκλησίας» (πηγή Εκκλησία on Line).

Η κηδεία του κοριτσιού έγινε το Σάββατο, στον Ιερό Ναό Αναλήψεως στον Μοχό και παρά της εκκλήσεις της οικογένειας, ακόμα και του ίδιου του δημάρχου Χερσονήσου, ο μητροπολίτης Γεράσιμος (κατά κόσμος Γεράσιμος Μαρματάκης) ήταν ανένδοτος. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, έστειλε και διάκονο για να επιτηρήσει την τελετή και να διασφαλίσει ότι δε θα διαβαστεί το Ευαγγέλιο. Ο δήμαρχος Χερσονήσου Ζαχαρίας Δοξαστάκης επιβεβαίωσε πως όντως έκανε προσπάθεια να μεταπείσει τον μητροπολίτη, καθώς έγινε δέκτης διαμαρτυριών από την τοπική κοινωνία και τον περίγυρο της οικογένειας που έχασε το παιδί της. «Εκείνος (σ.σ. ο μητροπολίτης) είναι αρμόδιος, αυτός αποφασίζει γι’ αυτά τα θέματα. Εγώ απλά του εξέφρασα την άποψη της κοινωνίας», τόνισε, μιλώντας στα ΜΜΕ, ο δήμαρχος.

Τη σημασία της στάσης της εκκλησίας έχει αναδείξει η κοινωνική οργάνωση Κλίμακα που δραστηριοποιείται ιδιαίτερα γύρω από τα θέματα ψυχικής υγείας. «Η οικογένεια, πέρα από την προσωπική διαχείριση του πένθους, έχει να αντιμετωπίσει το κοινωνικό στίγμα και τους “ψιθύρους”, που την οδηγούν σε πολλές περιπτώσεις στο να ψεύδεται, σχετικά με τα αίτια θανάτου του αγαπημένου προσώπου, ώστε να τελεστεί η εξόδιος ακολουθία χωρίς περαιτέρω εμπόδια» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Κλίμακας, ενώ τονίζεται πως σε πολλές περιπτώσεις έχει υπάρξει συνεργασία και εκπαίδευση κληρικών για το πώς πρέπει να αντιμετωπίζουν τα θέματα αυτά. Προφανώς ο συγκεκριμένος μητροπολίτης δεν επιδέχεται τέτοιων συστάσεων…

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, στις: 26.05.24