ΕΠΑΝΑΚΑΤΑΛΗΨΗ ΣΤΟΝ «ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟ» ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Στα χέρια της συλλογικότητας της κατάληψης Ευαγγελισμού βρίσκεται και πάλι από το μεσημέρι της Παρασκευής το κτίριο της οδού Θεοτοκοπούλου στο Ηράκλειο. Τουλάχιστον 100 μέλη της κατάληψης με μια επιχείρηση αιφνιδιασμού κατάφεραν να σπάσουν τα τσιμεντωμένα παράθυρα και να ξαναμπούν στο κτίριο.

Είχε προηγηθεί μόλις ένα 24ωρο πριν, κείμενο – καταγγελία από τους κατοίκους της γειτονιάς για τις πρακτικές που ακολουθεί η Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Κρήτης αλλά και η αστυνομία, τόσο ως προς την προστασία του διατηρητέου κτιρίου όσο και ως προς το κλίμα αστυνομοκρατίας που επικρατούσε στη γειτονιά.

Τα ξημερώματα της 30ης Σεπτεμβρίου είχε πραγματοποιηθεί εισβολή στο κτίριο από την αστυνομία με 11 συλλήψεις ενώ ένας άνθρωπος παραλίγο να σκοτωθεί όταν βρέθηκε στο κενό από την ταράτσα.

Στη συνέχεια με απόφαση της πρυτανείας τσιμεντώθηκαν παράνομα τα παράθυρα ενώ ένας αστυνομικός και μάλιστα συνδικαλιστής (ο γ.γ. της Ενωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ηρακλείου) είχε φωτογραφηθεί μπροστά στο κτίριο αναρτώντας την φωτογραφία στο facebook βρίζοντας χυδαία τους καταληψίες και ευχόμενος… καρκίνο.

Σήμερα σε ανακοίνωση της συλλογικότητας της κατάληψης Ευαγγελισμού αναφέρεται: 

«Ανακατάληψη στον Ευαγγελισμό – 1η Ανακοίνωση

Σήμερα – 1/12/23 – ανακαταλάβαμε το κτήριο του Ευαγγελισμού, δίνοντας την τελική μας απάντηση σε σχέση με την καταστολή και την στρατιωτικοποίηση  της γειτονιάς μας αλλά και του ευρύτερου κέντρου της πόλης.

Βρισκόμαστε εδώ, στο μέρος που δύο μήνες πριν παραλίγο να βρεθεί νεκρός από τα χέρια των ένστολων καθαρμάτων ο σύντροφος μας Α. όταν εισέβαλαν στο κτήριο πάνοπλες δυνάμεις της ΕΚΑΜ και της ΟΠΚΕ. Στο ίδιο σημείο, που εδώ και δύο μήνες κάθε λογής μπάτσοι παρενοχλούν περαστικούς και γειτόνισσες , φοβούμενοι μην και καθίσουν στα σκαλιά του κτηρίου. Στο ίδιο σημείο, που με εντολή της Συγκλήτου του ΠΚ, έγινε σφράγισμα του ιστορικού κτηρίου του Ευαγγελισμού και πρόκληση πλήθους καταστροφών από τους τόνους τσιμέντου που έριξαν. Όλα τα παραπάνω θεωρήθηκαν “παράπλευρες” απώλειες σύμφωνα με τον Πρύτανη, προκειμένου να επιστρέψει το κτήριο στον νόμιμο ιδιοκτήτη του, ταυτόχρονα βέβαια επιστρέφοντας και στην πρότερη του κατάσταση -δηλαδή ρημαγμένο και παρατημένο- και σίγουρα χιλιόμετρα μακριά από το να είναι ανοιχτό προς την κοινωνία.

Σήμερα -όλοι & όλες μαζί- επικυρώνουμε στην πράξη, αυτό που όλη η πόλη το ξέρει : Ο ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΘΑ ΜΕΙΝΕΙ.

Τα τελευταία 21 χρόνια, η κατάληψη Ευαγγελισμού έχει χωρέσει τις επιθυμίες και τις ανάγκες εκατοντάδων ανθρώπων που έχουν περάσει από αυτή. Είναι το σπίτι μας, είναι σημείο συνάντησης, είναι σύμβολο αντίστασης και αγώνα για την πόλη του Ηρακλείου. Ο κόσμος του Ευαγγελισμού, ως κομμάτι του κινήματος και της τοπικής κοινωνίας, έχει δώσει μάχες για τα επίδικα της εποχής, έχει συμμετάσχει σε αγώνες και θα συνεχίσει να το κάνει. Παραμένουμε από την μεριά της ιστορίας, των καταπιεσμένων και των κατατρεγμένων, των εξεγερμένων και των αγωνιστριών. Ενάντια στην ανάθεση, στην εξατομίκευση, την μιζέρια και την απογοήτευση. Ενάντια στον ρατσισμό, τον φασισμό και την πατριαρχία. Ενάντια σε κράτος και κεφάλαιο.

Το Μεγάλο Σπίτι επέστρεψε

21 χρόνια ιστορίας δεν τα σβήνει μια εκκένωση, όπως και την φλόγα στα μάτια και τις καρδιές μας δεν την σβήνει η καταστολή-
Καλούμε κόσμο να στηρίξει την συγκέντρωση αλληλεγγύης αυτή την στιγμή στην Κατάληψη Ευαγγελισμού (Θεοτοκοπούλου 18, Ηράκλειο Κρήτης)

Αλληλεγγύη στον αγωνιζόμενο λαό της Παλαιστίνης

Δύναμη σε όλους-ες τους αντιφασίστ(ρι)ες που έδωσαν μάχη με φασίστες και μπάτσους την 1η Νοέμβρη. Αλληλεγγύη στην συντρόφισσα Β.
Η ίδια ιστορία για άλλη μια φορά – οι μπάτσοι πυροβόλησαν γιατί ήταν ρομά. Δεν ξεχνάμε τις κρατικές δολοφονίες των Νίκου Σ., Κώστα Φρ., Χρήστου Μ.
Καλή λευτεριά στην συντρόφισσα Πόλα Ρούπα και τον σύντροφο Κώστα Δημαλέξη που αποφυλακίστηκαν πρόσφατα.
Στέλνουμε σινιάλα αντίστασης σε όλες τις καταλήψεις ανά την Ελλάδα που έχουν δεχθεί ή απειλούνται με καταστολή

Η σκέψη μας με τον σύντροφο Α.

ΥΓ. Ένα μεγάλο ευχαριστώ στους γείτονες και στις γειτόνισσες που από εκείνη την μέρα μας έδειξαν την αλληλεγγύη τους, αλλά και όλα τα άτομα που σταθήκατε μαζί μας όλο αυτό το διάστημα και φέρνατε κάθε φορά την σημερινή μέρα ένα βήμα πιο κοντά

Η ανακατάληψη είναι μόνο η αρχή!

Κατάληψη Ευαγγελισμού».

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, στις: 01.12.23