Αγώνας δρόμου και «μπαλώματα» για να καλυφθεί 27χρονος με μηνιγγίτιδα. Μόλις 50 κρεβάτια σε ένα νησί με 620.000 κατοίκους, που διπλασιάζονται το καλοκαίρι, ενώ καλύπτονται και ανάγκες όλου του Νότιου Αιγαίου.
Τις δραματικές συνθήκες που επικρατούν στα νοσοκομεία της Κρήτης έφερε στο φως η περιπέτεια του 27χρονου άνδρα ο οποίος διαγνώστηκε με μηνιγγίτιδα και χρειάστηκε να νοσηλευτεί σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, λόγω της σοβαρότητας της κατάστασής του. Ο νεαρός μεταφέρθηκε το βράδυ του Σαββάτου στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο στο Ηράκλειο με βαριά συμπτώματα και αμέσως διαπιστώθηκε πως θα χρειαστεί νοσηλεία στη ΜΕΘ. Ωστόσο, τη συγκεκριμένη στιγμή δεν υπήρχε κενό κρεβάτι και ξεκίνησε μια αγωνιώδης αναζήτηση κλίνης στις ΜΕΘ όλης της Κρήτης, χωρίς όμως αποτέλεσμα.
Η λύση που βρέθηκε ήταν να ανοίξουν τα «κλειστά» κρεβάτια της ΜΕΘ στο «Βενιζέλειο». Οπως εξηγεί στην «Εφ.Συν.» ο αναπληρωτής διοικητής του νοσοκομείου, Κώστας Δανδουλάκης, πρόκειται για αίθουσα με τρία κρεβάτια, πλήρως εξοπλισμένα, ακριβώς δίπλα στη ΜΕΘ, τα οποία μένουν κλειστά λόγω έλλειψης προσωπικού. Ο ίδιος λέει πως «στόχος είναι να λειτουργήσουν κάποια στιγμή όλες οι κλίνες, ωστόσο υπάρχει απροθυμία γιατρών για να καλυφθούν οι θέσεις ενώ ακόμα και όσοι προσλαμβάνονται καθυστερούν αρκετά να ξεκινήσουν», ενώ επισημαίνει πως από τη διοίκηση γίνονται συνεχώς προσπάθειες για να βελτιωθεί η κατάσταση.
«Οχι μόνο δεν γίνονται προσλήψεις, αλλά πλέον έχουμε παραιτήσεις από τα δημόσια νοσοκομεία» μας λέει ο Δημήτρης Φλυτζανής, πρόεδρος της Ενωσης Εργαζομένων του «Βενιζελείου», αποκαλύπτοντας πως για να καλυφθεί το συγκεκριμένο περιστατικό κλήθηκαν εργαζόμενοι στις 3.30 τη νύχτα για να παράσχουν τις υπηρεσίες τους. «Το φιλότιμο και η αυταπάρνηση των εργαζόμενων δεν μπορεί να είναι η απάντηση σε όλα. Απαιτούμε μαζικές προσλήψεις προσωπικού για να ανοίξουν όλες οι κλειστές ΜΕΘ στην Κρήτη αλλά και σε όλη την Ελλάδα», λέει ο ίδιος.
Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, αυτή τη στιγμή στην Κρήτη λειτουργούν μόλις 50 κλίνες ΜΕΘ (για πληθυσμό 620.000 κατοίκων). Με δεδομένη την έξαρση των ιώσεων αυτές τις μέρες είναι όλες κατειλημμένες, ωστόσο προκαλεί μεγάλη ανησυχία η κατάσταση που θα αντιμετωπίσει η Κρήτη μετά την άνοιξη όταν ο πληθυσμός της θα υπερδιπλασιαστεί λόγω του τουρισμού. Ειδικά τα δύο νοσοκομεία του Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ και «Βενιζέλειο») καλύπτουν και όλη την Περιφέρεια Νότιας Ελλάδας για σοβαρά περιστατικά.
Η έλλειψη προσωπικού κρατά κλειστές ακόμα 22 κλίνες ΜΕΘ σε όλα τα νοσοκομεία του νησιού, οι οποίες, αν και έχουν ενταχθεί στο σύστημα (κάποιες μάλιστα στα Χανιά και μέσω της δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος την περίοδο της πανδημίας), παραμένουν κλειστές, καθώς δεν έχει προσληφθεί ούτε ένας γιατρός και νοσηλευτής για να τις στελεχώσει.
«Μόνο οι μαζικές προσλήψεις θα λύσουν το πρόβλημα», λέει στην «Εφ.Συν.» ο κ. Φλυτζανής. «Οι αποσπασματικές προκηρύξεις είναι σταγόνα στον ωκεανό, ενώ τα κίνητρα που δίνονται δεν είναι αρκετά για να προσελκύσουν εργαζόμενους στη δημόσια υγεία», αναφέρει ο ίδιος.
Σε ό,τι αφορά την κατάσταση του 27χρονου, ο αναπληρωτής διοικητής του «Βενιζελείου» αναφέρει πως οι εξετάσεις έδειξαν ότι πρόκειται για πνευμονιόκοκκο και ο κίνδυνος για τον ασθενή παραμένει, ενώ η κατάστασή του κρίνεται σοβαρή αλλά σταθερή. «Παρακολουθούμε στενά το περιστατικό, το οποίο πλέον εντάχθηκε σε κανονική κλίνη ΜΕΘ, ενώ στους ανθρώπους του περίγυρού του δόθηκε προληπτικά αγωγή», αναφέρει ο κ. Δανδουλάκης.