ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ ΜΗΝΥΣΕ ΜΑΘΗΤΕΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΛΟΓΩ ΚΑΤΑΛΗΨΗΣ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Επτά παιδιά, 13-15 ετών, οδηγήθηκαν στο Τμήμα για αποτυπώματα και φωτογραφίες σαν κοινοί εγκληματίες επειδή διεκδίκησαν τη βελτίωση των σχολικών υποδομών.

Σοβαρότατες αντιδράσεις έχει προκαλέσει στο Ρέθυμνο το γεγονός της παραπομπής επτά μαθητών σε Αστυνομικό Τμήμα έπειτα από μήνυση που υπέβαλε εναντίον τους η διευθύντρια του σχολείου τους.

Αιτία για τη μήνυση ήταν η πραγματοποίηση κατάληψης στο σχολείο, κυρίως με αιτήματα για την έλλειψη υποδομών και την κακή κτιριακή κατάσταση. Τόσο οι επτά μαθητές, όσο και οι γονείς τους υποβλήθηκαν σε λήψη φωτογραφιών και αποτυπωμάτων, με την Αστυνομία να ακολουθεί κατά γράμμα τις διαδικασίες που προβλέπονται για κάθε κατηγορούμενο, παρά το γεγονός ότι επρόκειτο για παιδιά από 13 έως 15 ετών (πέντε παιδιά της Γ’ Γυμνασίου, ένα της Β’ και ένα της Α’).

Η διευθύντρια ισχυρίζεται πως παρ’ όλο που όλη την προηγούμενη εβδομάδα βρισκόταν σε διαπραγματεύσεις με τους μαθητές, εντούτοις δεν μπόρεσε να τους πείσει να σταματήσουν την κατάληψη και για αυτόν τον λόγο το πρωί της Παρασκευής προχώρησε στην υποβολή μήνυσης για διατάραξη οικιακής ειρήνης/παρακώλυση λειτουργίας υπηρεσίας. Οπως καταγγέλλεται, παρ’ όλο που η απόφαση των παιδιών για κατάληψη ήταν συλλογική, εντούτοις κατηγορούμενοι βρέθηκαν μόνο εκείνοι οι μαθητές που είδε στην πόρτα του σχολείου η διευθύντρια το πρωί της Παρασκευής.

Οπως ήταν φυσικό, η πράξη της διευθύντριας, για την οποία ενημερώθηκε (και κατά πληροφορίες ενέκρινε) και η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ρεθύμνου, προκάλεσε μεγάλες αντιδράσεις μεταξύ των μαθητών και των γονέων, ειδικά εκείνων που οδηγήθηκαν στο Αστυνομικό Τμήμα. Παρότι μετά τις φωτογραφίσεις, τα αποτυπώματα και την απαγγελία κατηγοριών αφέθηκαν όλοι ελεύθεροι με εντολή του εισαγγελέα, εντούτοις το κλίμα στο σχολείο και στην ευρύτερη περιοχή είναι εκρηκτικό και ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες, προετοιμάζεται νέος γύρος καταλήψεων.

Αυτό ακριβώς το γεγονός επισήμανε σε δηλώσεις του και ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ρεθύμνου Χρήστος Σουρούλης: «Αυτά τα ζητήματα λύνονται με παιδαγωγικό τρόπο και με συζήτηση και όχι με διώξεις. Μη γελιόμαστε, τέτοιου είδους ενέργειες όχι μόνο δεν θα λύσουν το πρόβλημα αλλά θα επιφέρουν τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα, με μια τεράστια αναστάτωση στη σχολική κοινότητα, που μετά πολύ δύσκολα θα μπορεί να διαχειριστεί», ανέφερε ο κ. Σουρούλης προσθέτοντας πως υπάρχουν όντως σοβαρά προβλήματα σε πολλά σχολεία, που σε κάποιες περιπτώσεις φτάνουν και στα όρια της επικινδυνότητας. «Δεν είναι λύση οι διώξεις. Θα πρέπει να σκύψουμε πάνω στα προβλήματα αυτά και να συμμαχήσουμε για την επίλυσή τους», λέει ο ίδιος.

Στην Κρήτη, πάντως, το τελευταίο διάστημα έχουν καταγραφεί μια σειρά από ατυχήματα σε σχολικούς χώρους. Τον περασμένο Νοέμβριο πίνακας σχολικής αίθουσας έπεσε από τον τοίχο και τραυμάτισε καθηγήτρια στα Χανιά ενώ πριν από λίγες μέρες σε Γυμνάσιο του Ρεθύμνου καθηγητής χτυπήθηκε από ηλεκτρικό ρεύμα προσπαθώντας να συνδέσει έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή.

«Πληγή» η σχολική στέγη

Την ώρα που μαθητές σέρνονται στα Αστυνομικά Τμήματα επειδή διεκδίκησαν βελτίωση των σχολικών υποδομών, σε πολλές περιοχές της Κρήτης το ζήτημα της σχολικής στέγης αποτελεί πληγή. Οπως επισημαίνει σε ψήφισμά της η Ενωση Γονέων Χανίων, πάνω από 50 τμήματα σε όλο τον νομό λειτουργούν σε κοντέινερ και προκάτ αίθουσες ενώ νέο σχολείο στα Χανιά έχει να χτιστεί εδώ και 20 χρόνια.

Στα Χανιά συνεχίζεται η ένταση σχετικά με την προτεινόμενη κατάργηση ενός Γενικού Λυκείου ώστε να στεγαστεί το Πειραματικό Λύκειο που πρόκειται να ιδρυθεί την επόμενη σχολική χρονιά (βλ. «Παλινωδίες με το Πειραματικό Λύκειο Χανίων», «Εφ.Συν.» 10.1.24). Πριν από τρία χρόνια ιδρύθηκε Πειραματικό Γυμνάσιο, ωστόσο κανένας δεν μερίμνησε και για τη δημιουργία Λυκείου όπου θα φοιτούσαν τα παιδιά του συγκεκριμένου Γυμνασίου. Την εβδομάδα που πέρασε έγινε δυναμική συγκέντρωση γονέων και μαθητών στο γραφείο της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ενώ για το συγκεκριμένο θέμα έχει ξεσηκωθεί κύμα καταλήψεων με αίτημα να μην καταργηθεί κανένα σχολείο.

Ελλείψει άλλου κτιρίου ο νέος διευθυντής Δευτεροβάθμιας απέστειλε στην Επιτροπή Πειραματικών και Προτύπων του υπουργείου Παιδείας πρόταση για συστέγαση του Γυμνασίου με την πρώτη τάξη του Λυκείου για την επόμενη χρονιά στριμώχνοντας ακόμα μία τάξη (με δύο ή τρία τμήματα) στο υπάρχον σχολείο. Ταυτόχρονα προτείνεται, από τη μεθεπόμενη χρονιά, η αξιοποίηση του γειτονικού κτιρίου «Παπαδόπετρου» επί της οδού Τζανακάκη, που σήμερα παραμένει εγκαταλελειμμένο ενώ ιδιοκτησιακά ανήκει στο Πολυτεχνείο Κρήτης.

Η εικόνα που αντίκρισαν οι μαθητές στο Μουσικό Σχολείο Χανίων. Λόγω της έλλειψης αιθουσών ένα… μπαλκόνι έχει μετατραπεί σε αίθουσα και χθες πλημμύρισε

Εν τω μεταξύ, άλλη δυσάρεστη έκπληξη περίμενε χθες, Κυριακή, τους μαθητές και τους γονείς του Μουσικού Σχολείου Χανίων. Οι μαθητές βρέθηκαν στο σχολείο το πρωί της Κυριακής για προγραμματισμένη πρόβα όταν είδαν μία από τις αίθουσες να έχει μετατραπεί σε πισίνα, καθώς λόγω της δυνατής βροχής τα νερά μπήκαν από τη στέγη.

Οπως αναφέρουν γονείς, πρόκειται για αίθουσα που παλιότερα ήταν… μπαλκόνι και μετατράπηκε σε στεγασμένο χώρο για να αντιμετωπιστεί το τεράστιο στεγαστικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει και αυτό το σχολείο. Με την παρέμβασή τους οι ζημιές δεν επεκτάθηκαν και το σχολείο σήμερα θα λειτουργήσει κανονικά.

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, στις: 29.01.24