+

ΑΛΗΤΕΙΑ

Την περασμένη εβδομάδα συνάντησα αρκετές από τις μανάδες που τους ζητάνε να επιστρέψουν το επίδομα τοκετού. Από 900 μέχρι 1.100 ευρώ, που τα πήραν -λέει- κατά λάθος, επειδή ο υπάλληλος δεν είχε παραλάβει την εγκύκλιο που περιείχε τον νόμο ο οποίος καταργούσε το επίδομα. Από τον Νοέμβρη που καταργήθηκε, σε κάποιες περιοχές της χώρας το έδιναν μέχρι τον Φλεβάρη του ‘13.

Και σήμερα, όχι απλώς ζητάνε πίσω τα χρήματα, αλλά και με τόκο. Μάλιστα, απειλούν τις μανάδες πως αν δεν τα δώσουν, θα τους πάρουν το σπίτι και ό,τι άλλο έχουν. 

Η αλητεία των μνημονιακών κυβερνώντων έφτασε μέχρι εκεί. Όχι μόνο να καταργήσουν το επίδομα, λες και δεν ήταν πληρωμένο από τον ιδρώτα των εργαζομένων, αλλά να ζητάνε επιστροφή των χρημάτων που κάλυψαν μερικές από τις πολλές οικονομικές υποχρεώσεις που ανοίγει σε μια οικογένεια ο ερχομός ενός παιδιού.

Μου είπαν κι άλλα πολλά οι μητέρες: «Να έρθουν να πάρουν τις πάνες που αγόρασα», «να πάρουν τα πρώτα του ρουχαλάκια και το συμπλήρωμα γάλακτος που χρειάστηκα», «να πάρουν, εντέλει, το ίδιο το παιδί, χάρισμά τους», μου είπε μια μητέρα μέσα στον πόνο της.

Μα η λέξη «αλητεία» που βγήκε από το στόμα τους, καρφώθηκε διάνα, ίσως επειδή βρήκε στόχο στον υπουργό Υγείας τις ίδιες μέρες που έκλεινε τον ΕΟΠΥΥ. Ίσως επειδή, όπως μου θύμισαν, και ο ίδιος περιμένει παιδί και παρά την πίκρα τους είχαν το κουράγιο να του ευχηθούν να πάνε όλα καλά και να γεννηθεί υγιές . 

«Αλλά μόνο του Άδωνι το παιδί, να είναι υγιές;», αναρωτήθηκε κάποια από τις συγκεντρωμένες στο βάθος…

Δημοσιεύτηκε στον Δρόμο της Αριστεράς, στις 27.02.2014