ΑΓΩΝΑΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Μία εβδομάδα απεργίας συμπληρώνουν οι 42 εργαζόμενοι στην ανακύκλωση του Ηρακλείου διαμαρτυρόμενοι για την προωθούμενη απόλυσή τους μετά την αλλαγή του «εργολάβου» που διαχειρίζεται το κέντρο διαλογής. Το εργοστάσιο, που λειτουργεί μέσα στο γενικότερο αδιαφανές πλαίσιο της Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ) άλλαξε χέρια και από την εταιρία Creta Eco Phoenix, η διαχείρισή του πέρασε στην εταιρία Waste Solutions με έδρα τον Ασπρόπυργο.

Αρχικώς οι εργαζόμενοι είχαν λάβει διαβεβαιώσεις από τη νέα εταιρία πως θα τους κρατήσει στην εργασία τους με τις ίδιες εργασιακές σχέσεις, ωστόσο στην πορεία τούς ανακοινώθηκαν οι απολύσεις τους και έγινε γνωστό πως ήδη έχουν ξεκινήσει συνεντεύξεις για νέο προσωπικό, προφανώς με χαμηλότερες αποδοχές. Υπενθυμίζεται πως η συγκεκριμένη εταιρία είναι ο τρίτος εργοδότης που αλλάζουν ώς τώρα οι εργαζόμενοι στην ανακύκλωση του Ηρακλείου.

Η κινητοποίηση ξεκίνησε τη Δευτέρα 2 Νοεμβρίου με απόφαση της γενικής συνέλευσης των εργαζομένων, οι οποίοι συγκεντρώθηκαν έξω από το κέντρο διαλογής, στη βιομηχανική περιοχή Ηρακλείου και απέκλεισαν την είσοδό του, ενώ χαρακτηριστικό είναι πως στον αγώνα τους βρήκαν συμπαραστάτες ακόμα και κάποιους από τους νέους εργάτες που είχε προλάβει να προσλάβει η εταιρία.

Από την πλευρά της Waste Solutions πάντως ακολουθήθηκε ο δρόμος της πρόκλησης με κατάθεση μήνυσης και ζητώντας την παρέμβαση της αστυνομίας ώστε να ανοίξει το εργοστάσιο, ενώ την Τετάρτη εμφανίστηκαν και αστυνομικές κλούβες στο χώρο έξω από τις εγκαταστάσεις. Ωστόσο, στο πλευρό των εργαζομένων στέκονται τα εργατικά σωματεία της πόλης, η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων, το ΠΑΜΕ και το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου, ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων και οι εργαζόμενοι στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου, ενώ το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης εξέδωσε ομόφωνα σχετικό ψήφισμα συμπαράστασης στον αγώνα τους χαρακτηρίζοντας απόλυτα δίκαιο το αίτημά τους.

Οι εργαζόμενοι με καθημερινές γενικές συνελεύσεις αποφασίζουν τη συνέχιση της απεργίας ενώ ζητούν και από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς (Περιφέρεια Κρήτης, Δήμο Ηρακλείου, Δήμο Μαλεβιζίου, κλπ.) να πάρουν θέση. Καλούν επίσης την ΕΕΑΑ και τον νέο εργολάβο να ορίσουν συνάντηση με την παρουσία των εκπροσώπων του σωματείου και της σωματειακής τους επιτροπής.

Το θέμα έφερε στη Βουλή ο βουλευτής Ηρακλείου του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης ρωτώντας τους αρμόδιους υπουργούς Εσωτερικών και Εργασίας για τις ενέργειες που σκοπεύουν να κάνουν με στόχο την επαναπρόσληψη των απολυμένων.

Την ίδια στιγμή η αποκομιδή της ανακύκλωσης στο Ηράκλειο έχει σταματήσει με τον δήμο να συστήνει στους πολίτες να μη βγάζουν για τις επόμενες ημέρες ανακυκλώσιμα σκουπίδια στους μπλε κάδους της πόλης.

Δημοσιεύτηκε στον Δρόμο της Αριστεράς, στις 10.11.2015