+

«POMPEO GO HOME»

Την αντίδρασή τους στην επίσκεψη Πομπέο εξέφρασαν εκατοντάδες Χανιώτες στο μαζικό αντιπολεμικό συλλαλητήριο χθες βράδυ στο κέντρο της πόλης. Κεντρικό σημείο των διαδηλώσεων ήταν η αντίσταση στην επέκταση της ΝΑΤΟϊκής βάσης της Σούδας και στα σχέδια των ΗΠΑ για κυριαρχία στην ανατολική Μεσόγειο εν μέσω των τοπικών ανταγωνισμών.

Κινητοποίηση στα Χανιά ενάντια στην επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών.Μάριος Διονέλλης / ΕΦΣΥΝ

Στο στόχαστρο των διαδηλωτών μπήκαν οι εξοπλιστικές δαπάνες μέσα στην υγειονομική και οικονομική κρίση, αλλά και το τοπικό ζήτημα των εξορύξεων πετρελαίου στις οποίες συμμετέχουν αμερικανικές εταιρείες.

Οι διαμαρτυρόμενοι έκαψαν σημαίες των ΗΠΑ και του Ισραήλ.Μάριος Διονέλλης / ΕΦΣΥΝ
Κινητοποίηση στα Χανιά ενάντια στην επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών.Μάριος Διονέλλης / ΕΦΣΥΝ

Στην κινητοποίηση συμμετείχαν η Επιτροπή Ειρήνης Χανίων, το σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Νομού Χανίων, η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων, η Πρωτοβουλία Αντίστασης, η κατάληψη Rosa Nera, η ΛΑΕ, το ΝΑΡ, το ΚΚΕ (μ-λ), το ΜέΡΑ 25 κ.ά.

Ο ΠΟΜΠΕΟ ΣΤΗ ΒΑΣΗ, ΟΙ ΔΙΑΔΗΛΩΤΕΣ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ

Διαμαρτυρίες στην Κρήτη για την επίσκεψη του Αμερικανού Υπ.Εξ., ενώ στα Χανιά έχουν κάνει απόβαση πράκτορες και στρατιώτες για την ασφάλειά του.

Από χθες άρχισαν στην Κρήτη οι διαδηλώσεις εναντίον της άφιξης του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο στο νησί. Εκπαιδευτικοί, κόμματα και φορείς διαδήλωσαν στην πλατεία Λιονταριών στο Ηράκλειο, ενώ οι αντιδράσεις κορυφώνονται σήμερα στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς στα Χανιά.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με αναφορές στα τοπικά μέσα, τα Χανιά έχουν κατακλυστεί εδώ και μέρες από Αμερικανούς πράκτορες και στρατιωτικούς υπό τον φόβο αντιδράσεων, ενώ ολόκληρα ξενοδοχεία έχουν δεσμευτεί για να καταλύσει η συνοδευτική αποστολή του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Ειδικά για την Κρήτη, στο πρόσωπο του Μ. Πομπέο συγκεντρώνονται οι αντιδράσεις δύο ισχυρών κοινωνικών κινημάτων. Αφ’ ενός το παγιωμένο αντιπολεμικό κίνημα, ιδίως στα Χανιά, εναντίον της βάσης της Σούδας, ειδικά σε μια περίοδο που τα σχέδια επέκτασής της είναι σε πλήρη εξέλιξη και περιλαμβάνονται στην ατζέντα των διμερών επαφών.

Ταυτόχρονα το περιβαλλοντικό κίνημα κατά των εξορύξεων στις θάλασσες δυτικά και νότια του νησιού, στις οποίες εμπλέκεται και η αμερικανική εταιρεία Exxon Mobil (μαζί με τα ΕΛΠΕ και τη γαλλική Total) μετά τις συμφωνίες που υπογράφηκαν επί ΣΥΡΙΖΑ και έγιναν νόμος του κράτους με κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας.

Χθες στην πλατεία Λιονταριών στο Ηράκλειο διαδήλωσαν εκπαιδευτικοί ύστερα από κάλεσμα της ΕΛΜΕ Ηρακλείου στο οποίο έκανε λόγο για επίσκεψη που «προσβάλλει τα φιλειρηνικά αισθήματα του ελληνικού λαού».

Στο ίδιο κλίμα η Κ.Ο. Ηρακλείου του ΚΚΕ(μ-λ) κατήγγειλε τη «μετατροπή της χώρας μας σε ένα απέραντο αμερικανονατοϊκό ορμητήριο που θα μακελεύει τους λαούς της περιοχής».

Για σήμερα στα Χανιά καλούν στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς στις 6.30 μ.μ. η Επιτροπή Ειρήνης Χανίων, τονίζοντας πως σκοπός της επίσκεψης είναι «η διατήρηση της ΝΑΤΟϊκής συνοχής στην περιοχή βάζοντας στο κρεβάτι του Προκρούστη τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα». Στο ίδιο σημείο, στης 7 μ.μ. η Πρωτοβουλία Αντίστασης καλεί σε συγκέντρωση τονίζοντας πως η επίσκεψη γίνεται σε μια κρίσιμη συγκυρία και στόχος της είναι η συνολική υπηρέτηση των σχεδίων των ΗΠΑ στην ευρύτερη περιοχή. Καλέσματα απευθύνουν και η κατάληψη Rosa Nera, το Κοινωνικό Στέκι-Στέκι Μεταναστών Χανίων και άλλες συλλογικότητες.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, που χθες βράδυ φιλοξενήθηκε στο σπίτι της οικογένειας Μητσοτάκη στο Ακρωτήρι, θα επισκεφθεί σήμερα τη βάση της Σούδας και κατόπιν θα γίνουν δηλώσεις στα ΜΜΕ, ενώ θα ξεναγηθεί στον Αρχαιολογικό Χώρο της Απτέρας.

Δημοσιεύτηκαν στην Εφημερίδα των Συντακτών, στις 30.09.2020 και 29.09.2020