ΧΤΥΠΗΣΑΝ ΣΤΟ ΨΑΧΝΟ ΤΟΥΣ ΔΙΑΔΗΛΩΤΕΣ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Απρόκλητη βία και καταστολή εισέπραξαν οι διαδηλωτές που βρέθηκαν το μεσημέρι της Κυριακής στο κέντρο των Χανίων για να τιμήσουν τη 12η επέτειο δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

Οι δυνάμεις των ΜΑΤ επιτέθηκαν με μένος στην ομάδα των διαδηλωτών που είχαν συγκεντρωθεί στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς, φορώντας μάσκες και τηρώντας όλα τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας.

Αστυνομικοί έσκισαν τα πανό των διαδηλωτών ενώ με κλομπ χτύπησαν ακόμα και ανθρώπους μεγάλης ηλικίας, ενώ έριξαν και χειροβομβίδες κρότου-λάμψης για να διαλύσουν το… πλήθος των περίπου 100 διαδηλωτών. Συνολικά έγιναν 8 προσαγωγές που αργότερα μετατράπηκαν σε συλλήψεις, ενώ η απρόκλητη βία της αστυνομίας προκάλεσε ακόμα μεγαλύτερη κινητοποίηση. Για περισσότερες από τέσσερις ώρες οι διαδηλωτές παρέμεναν στο κέντρο της πόλης, στην οδό Χάληδων, ζητώντας με συνθήματα την απελευθέρωση των συλληφθέντων. Τουλάχιστον δύο διαδηλωτές, ένας εκ των οποίων περίπου 60 ετών, έχουν δεχτεί σοβαρά χτυπήματα από τους αστυνομικούς.

Ανακοινώσεις καταδίκης της αστυνομικής βίας εξέδωσαν η Πρωτοβουλία Αντίστασης στα Χανιά, το ΚΚΕ(μ-λ) και άλλες συλλογικότητες, κάνοντας λόγο για πρόκληση στα δημοκρατικά αισθήματα του χανιώτικου λαού από την πλευρά των αστυνομικών δυνάμεων, την ώρα μάλιστα που οι πολιτικοί τους προϊστάμενοι εγκληματούν μήνες τώρα, με συνέπεια ήδη χιλιάδες νεκρούς.

Στην ανακοίνωση του ΚΚΕ(μ-λ) αναφέρεται πως 12 χρόνια μετά τη δολοφονία Γρηγορόπουλου ο λαός μας είναι αντιμέτωπος με την ιδία πολιτική της καταπάτησης των δημοκρατικών δικαιωμάτων, της φασιστικοποίησης, της τρομοκρατίας, της φτώχειας, της εξάρτησης και της εμπλοκής της χώρας στα ιμπεριαλιστικά σχεδία.

Παρέμβαση σε άλλο σημείο των Χανίων έκανε και ομάδα φοιτητών από τον Σύλλογο της Εστίας του Πολυτεχνείου Κρήτης, ο οποίος επίσης ζήτησε την απελευθέρωση των συλληφθέντων. Αργά το απόγευμα της Κυριακής και οι 8 συλληφθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι.

Οι συλλογικότητες των Χανίων καλούν σε νέα συγκέντρωση στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς την Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου στις 5 το απόγευμα. Σχετική συνέντευξη Τύπου θα δοθεί την Τετάρτη το πρωί στο Εργατικό Κέντρο Χανίων.

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, στις 07.12.2020