ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ… ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Για σκανδαλώδη εύνοια προς τους επενδυτές των αιολικών πάρκων καταγγέλλουν κάτοικοι της Ιεράπετρας την ηγεσία και τις τοπικές υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού, ως προς την εγκατάσταση τεσσάρων ανεμογεννητριών ύψους 90 μέτρων δίπλα σε αρχαιολογικούς χώρους στην περιοχή «Ισθμός». Χθες κάτοικοι της περιοχής συγκεντρώθηκαν στο σημείο όπου πρόκειται να εγκατασταθούν οι ανεμογεννήτριες, μετά από πληροφορίες ότι αυτές έχουν ήδη φτάσει με πλοίο στο λιμάνι του Ηρακλείου και τις επόμενες ημέρες πρόκειται να μεταφερθούν στην περιοχή τους.

Για το θέμα, που ανέδειξε και τον περασμένο Οκτώβριο η «Εφ.Συν.», οι κάτοικοι κατέθεσαν προσφυγή προς το υπουργείο Πολιτισμού, καταγγέλλοντας πως οι ανεμογεννήτριες θα εγκατασταθούν σε απόσταση αναπνοής από πολύ γνωστούς αρχαιολογικούς χώρους, όπως της Βασιλικής, της Παχιάς Αμμου και του Χαλασμένου, ενώ θα έχουν οπτική επαφή με άλλες θέσεις όπως ο λόφος «της Αφροδίτης το Κεφάλι», που απέχει 200 μέτρα, ή το φρούριο της Καζάρμας, που βρίσκεται στον απέναντι λόφο.

Οι κάτοικοι χαρακτηρίζουν περίεργη την… αβλεψία της προϊσταμένης της Εφορείας ΑρχαιοτήτωνΛασιθίου, Χρύσας Σοφιανού, που δεν αντέδρασε για τη σχεδιαζόμενη επένδυση μέσα στον ευρύτερο αρχαιολογικό χώρο ακόμα και όταν οι επενδυτές παραβίασαν τους όρους της άδειας προκαταρκτικών εργασιών. Συγκεκριμένα, αν και απαγορευόταν ρητά η διάνοιξη δρόμων, εντούτοις ανοίχτηκαν δρόμοι μήκους 350 μέτρων ώς την κορυφή του λόφου. Τότε, η κ. Σοφιανού δήλωνε πως δεν επρόκειτο για δρόμους αλλά για «επιφανειακό καθαρισμό».

Οι δρόμοι που η αρχαιολογική υπηρεσία βλέπει ως «επιφανειακούς καθαρισμούς»

Λευκή επιταγή

Με την εκτίμηση αυτή είχε διαφωνήσει η πρώην υπουργός Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά, που έκανε δεκτή την προσφυγή των κατοίκων και παρέπεμψε το θέμα στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο για πιο ενδελεχή έρευνα. Τη λύση για τους επενδυτές έδωσε η αλλαγή κυβέρνησης, καθώς η νέα υπουργός, Λίνα Μενδώνη, ανακάλεσε την παραπομπή του θέματος στο ΚΑΣ, λόγω «μη ύπαρξης νέων στοιχείων», δίνοντας στην ουσία λευκή επιταγή για τη συνέχιση των εργασιών εις βάρος των αρχαιοτήτων.

«Σε αυτή την υπόθεση οι αρχαιολογικές υπηρεσίες έχουν κάνει ό,τι μπορούν για να προστατέψουν την επένδυση αντί για τα μνημεία», λέει στην «Εφ.Συν.» ο Γιώργος Τομαδάκης, μέλος της Επιτροπής Πολιτών Ιεράπετρας. «Φανταστείτε ότι σε τοπικό επίπεδο η γνωμοδότηση για τη μη οπτική όχληση δόθηκε τηλεφωνικά, χωρίς αυτοψία, η διάνοιξη των δρόμων εντός του αρχαιολογικού χώρου έγινε με προσχηματική παρουσία ενός ανειδίκευτου φύλακα και όλα αυτά τα επιτρέπει η τοπική έφορος και τα εγκρίνει η ίδια η υπουργός Πολιτισμού» προσθέτει ο ίδιος, τονίζοντας πως έχει ήδη ενημερωθεί για τις παρατυπίες η ΕισαγγελίαΛασιθίου.

Ομόφωνες αποφάσεις κατά της εγκατάστασης του αιολικού πάρκου εξέδωσαν το Δημοτικό Συμβούλιο Ιεράπετρας και πολλοί τοπικοί φορείς, ενώ οι κάτοικοι περιφρουρούν την περιοχή δηλώνοντας αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν τη μεταφορά και εγκατάσταση των ανεμογεννητριών.

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών στις 11.05.2020