Η ΚΡΗΤΗ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΗ… ΛΕΡΝΑΙΑ ΥΔΡΑ ΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Περιβαλλοντικές πρωτοβουλίες και κινήματα συνέστησαν την Παγκρήτια Δικτύωση για το Περιβάλλον και σηκώνουν μανίκια για μάχες απέναντι σε όσους ετοιμάζονται να ρημάξουν το νησί.

Τις δυνάμεις τους μπροστά στην αναπτυξιακή… επέλαση που αντιμετωπίζει τα τελευταία χρόνια η Κρήτη ενώνουν πολίτες και συλλογικότητες στο νησί που αντιλαμβάνονται ως υποχρέωσή τους την προστασία του φυσικού τοπίου και του δημόσιου χώρου απέναντι στις ορέξεις των κάθε λογής «επενδυτών». Ανθρωποι από τα Χανιά μέχρι το Λασίθι, από τοπικές και περιφερειακές περιβαλλοντικές ομάδες και κινήσεις βρέθηκαν στις αρχές Μάρτη στο κέντρο περίπου της Κρήτης, στο Πάνορμο Ρεθύμνου, συστήνοντας την Παγκρήτια Δικτύωση για το Περιβάλλον.

Σε αυτή την πρώτη διά ζώσης συνάντηση τέθηκε ως πρώτος στόχος η αλληλοενημέρωση, η ανταλλαγή εμπειρίας και η πλήρης καταγραφή όλων των επιθέσεων που δέχεται το νησί. Και φυσικά ο συντονισμός της αντίδρασης στις επιθέσεις αυτές. Οι παρευρισκόμενοι μίλησαν για μια «Λερναία Υδρα» μεγάλων οικονομικών ομίλων και συμφερόντων που βλέπουν την Κρήτη ως επενδυτικό χαρτοφυλάκιο μετατρέποντάς την απ’ άκρη σε άκρη σε γιγάντιο εργοτάξιο, με αποτέλεσμα το νησί να βρίσκεται μπροστά σε ένα βίαιο μετασχηματισμό στην παραγωγική του βάση, στη φυσιογνωμία και το ανάγλυφό του, στις τοπικές οικονομίες και τις χρήσεις γης.

Στη συνάντηση έγιναν αναφορές στο πολιτικό σκηνικό που επιτρέπει εδώ και χρόνια την επέλαση κάθε λογής επενδυτών με τις ευλογίες όχι μόνο των τελευταίων κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ – Ν.Δ. – ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και των εκφραστών τους στο Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης, που έχει μετατραπεί σε ένα γραφείο διεκπεραίωσης της καταστροφής χωρίς να προβάλλει την παραμικρή αντίσταση. Από τη συνάντηση των περίπου 100 συμμετεχόντων από διάφορες συλλογικότητες δόθηκε στη δημοσιότητα ένα κοινό πλαίσιο στο οποίο επιχειρείται καταρχάς μια καταγραφή του σκηνικού στην Κρήτη.

Ενεργειακό

Εγινε συζήτηση για το σχέδιο μετατροπής της Κρήτης σε ενεργειακό κόμβο εισαγωγών και εξαγωγών ενέργειας, που καμία σχέση δεν έχουν με τις ανάγκες του νησιού. Το μελλοντικό τοπίο θα συντίθεται από πολλές διεθνείς διασυνδέσεις και τοπικά ενεργειακά έργα, με εκατοντάδες ανεμογεννήτριες σε όλες σχεδόν τις βουνοκορφές και σε πελάγη, φωτοβολταϊκά πάρκα σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις, ενεργειακή χρήση του νερού, μεγάλες εκτάσεις με μπαταρίες αποθήκευσης, νέο δίκτυο πυλώνων υψηλής τάσης και εκατοντάδες συνοδά έργα, δρόμων, μπαζωμάτων κ.ά.

Παράλληλα, αναδείχτηκαν οι στρατηγικές για εξορύξεις υδρογοναθράκων στη Νότια Κρήτη με τους πιθανούς περιβαλλοντικούς κινδύνους και το πολεμικό κλίμα που θα δημιουργηθεί στην περιοχή αλλά και τις αντιφάσεις που αναδεικνύονται μπροστά στα παχιά λόγια για «πράσινη» ενεργειακή μετάβαση.

Υπερτουρισμός

Οι συμμετέχοντες συζήτησαν για την «Κρήτη – Ξενοδοχείο» με την αχαλίνωτη υπερτουριστική επέκταση και τις συνέπειές της στα φυσικά τοπία, στην κουλτούρα, στις στρατιές κακοπληρωμένων εργαζόμενων, στις αποστειρωμένες πεντάμηνες πόλεις και χωριά, την πίεση στο στεγαστικό πρόβλημα και την υπερκατανάλωση πόρων. Κουβέντιασαν επίσης για τα φράγματα και τη χρήση του νερού μπροστά στην τάση ιδιωτικοποίησης των οργανισμών ύδατος και πηγών.

Αλωση δημόσιου χώρου

Ακόμα αναφέρθηκαν στις πολυδιαφημισμένες μεγάλες επενδύσεις της Κρήτης, το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι και τον νέο Βόρειο Οδικό Αξονα Κρήτης (ΒΟΑΚ), που ολοκληρωτικά θα εξαφανίσουν πανέμορφα τοπία και εύφορες καλλιεργούμενες εκτάσεις ενώ την ίδια στιγμή δεν συζητιούνται προτεινόμενες εναλλακτικές με μικρότερο περιβαλλοντικό και κοινωνικό κόστος. Επισημάνθηκαν ζητήματα όπως το θέμα των δημόσιων χώρων στα αστικά κέντρα και η διαχείριση σκουπιδιών. Τέλος, αναφορές υπήρξαν και για τους κινδύνους που συνεπάγεται η βάση του ΝΑΤΟ στη Σούδα, τροφοδοτώντας πολέμους στην ευρύτερη περιοχή.

Οπως αναφέρεται στο κοινό κείμενο «όλα τα παραπάνω σχεδιάζονται σε απόσταση από την κοινωνία, που βρίσκεται τις περισσότερες φορές μπροστά σε προαποφασισμένα γεγονότα, τη στιγμή που ντύνονται με πολύ όμορφα προπαγανδιστικά λόγια περί “ανάπτυξης”, θέσεων εργασίας, “πράσινης” μετάβασης, ενεργειακής ασφάλειας, “αναβάθμισης” της θέσης της χώρας. Για μας, πίσω από τα ωραία λόγια, κρύβεται ένα σύμπαν συμφερόντων και διαπλοκής που δεν έχει κανένα ενδιαφέρον για μας και τον τόπο μας και την ουσιαστική ευημερία του. Εναν τόπο, που διαφημίζεται για επενδύσεις και ανάπτυξη, αλλά στερείται αξιοπρεπούς συστήματος υγείας, συρρικνώνεται όλο και περισσότερο ο πρωτογενής τομέας του, δεν έχει ποιοτικές και επαρκείς σχολικές μονάδες, στερείται αντιπλημμυρικών και αντιπυρικών υποδομών, ενώ τα δημόσια αγαθά και υποδομές του γίνονται εμπορεύματα και πουλιούνται».

Και η κοινή δήλωση καταλήγει: «Σηκώνουμε λοιπόν τα μανίκια κι ετοιμαζόμαστε για μεγάλες μάχες σε όλο το νησί, με γνώση ότι τα περιβαλλοντικά είναι κοινωνικά ζητήματα και ότι αν δεν μπει ένα φρένο στην άνευ όρων και ορίων “ανάπτυξη”, τα σχέδια τους θα ρημάξουν την Κρήτη. Οργανωνόμαστε σε όλα τα μέτωπα και επικοινωνούμε τη μεγάλη εικόνα της Κρήτης-Χαρτοφυλάκιο χωρίς να βλέπουμε απομονωμένα τα έργα, αφού όλα συνδέονται. Αντίστοιχα, τα τοπικά κινήματα που παλεύουν με τα θηρία δεν είναι μόνα τους αλλά είμαστε όλοι και όλες μαζί. Να θυμίσουμε στον κόσμο που ζει στο νησί ότι τον αφορά κάθε κορφή που χάνεται, κάθε παραγωγική πεδιάδα που παραδίδεται “στρατηγικά”, κάθε μαύρη κηλίδα στις θάλασσές μας. Οτι η Κρήτη είναι ΕΝΑ νησί, κι εμείς μια γροθιά στον κοινό μας σκοπό. Συμμετέχουμε στις τοπικές ομάδες αντίστασης, φτιάχνουμε και άλλες όπου δεν υπάρχουν και δικτυωνόμαστε μεταξύ μας. Στηρίζουμε ο ένας τόπος τον άλλο, και άνθρωπο τον άνθρωπο φτιάχνουμε τη μεγάλη αλυσίδα ανυπακοής και αντίστασης στα σχέδια τους, αναφέρει η Παγκρήτια Δικτύωση για το Περιβάλλον».

♦ ΙNFO: FB: Παγκρήτια Δικτύωση για το Περιβάλλον, email: envnetworkcrete@riseup.net

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, στις: 01.04.24