Ο Μ. ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ ΚΑΙ ΟΙ… ΕΠΙΜΟΝΟΙ ΞΕΝΟΔΟΧΟΙ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Ακόμα μια εισβολή στην κατάληψη Rosa Nera στα Χανιά. ● Τα ΜΑΤ συνόδευε ο εκπρόσωπος της εταιρείας που θέλει να μετατρέψει σε ξενοδοχείο τον λόφο Καστέλλι. ● Άμεση συνέλευση και προαναγγελία δυναμικών αντιδράσεων στην πόλη.

Για δεύτερη φορά μέσα σε τριάμισι χρόνια οι αστυνομικές δυνάμεις εισέβαλαν στην κατάληψη Rosa Nera στα Χανιά, σε μια επίδειξη δύναμης αλλά και σε μια απέλπιδα προσπάθεια να υλοποιηθεί η επένδυση που έχει υποσχεθεί η Νέα Δημοκρατία σε ξενοδοχειακή εταιρεία ισραηλινών συμφερόντων στον λόφο Καστέλλι.

Κατά την αστυνομική επιχείρηση συνελήφθησαν 8 μέλη της συλλογικότητας οι οποίοι αργότερα αφέθηκαν ελεύθεροι αφού τους απαγγέλθηκαν κατηγορίες. Χθες, μαζί με τα ΜΑΤ στον λόφο ανέβηκε και εκπρόσωπος της «θολής» εταιρείας Belvedere ΕΠΕ, στην οποία έχουν εκμισθωθεί, κατά παράβαση του Συντάγματος, τα κτίρια της πρώην Μεραρχίας (Rosa Nera), των παλαιών Στρατώνων και Φυλακών καθώς και η αυλή τους, το «μπαλκόνι των Χανίων».

Η εκμίσθωση έχει γίνει από την εταιρεία αξιοποίησης της περιουσίας του Πολυτεχνείου Κρήτης επί ημερών του πρώην πρύτανη και αργότερα βουλευτή και υφυπουργού Παιδείας της Ν.Δ., Βασίλη Διγαλάκη, ο οποίος εδώ και χρόνια έχει εξυφάνει ένα σχέδιο ξενοδοχοποίησης του μνημείου.

Οπως έχει αναδείξει και σε προηγούμενα εκτενή ρεπορτάζ η «Εφ.Συν.», η εκμίσθωση των κτιρίων, που είχαν παραχωρηθεί το 1985 από το υπουργείο Αμυνας στο υπουργείο Παιδείας ως δωρεά για τη στέγαση του Πολυτεχνείου, αντίκειται στο άρθρο 109 του Συντάγματος, ενώ ήδη από το 2017, το ένα από τα τρία κτίρια έχει κηρυχθεί διατηρητέο μνημείο.

Επιπλέον ο λόφος Καστέλλι αποτελεί κηρυγμένο αρχαιολογικό χώρο όπου πραγματοποιούνται συστηματικές ανασκαφές με ευθύνη της αρχαιολόγου Μαρίας Βλαζάκη, με σημαντικότατα ευρήματα, ενώ χιλιάδες υπογραφές κατοίκων έχουν συγκεντρωθεί στο κάλεσμα της «Πρωτοβουλίας ενάντια στην Ξενοδοχοποίηση».

Ανακοινώσεις και ψηφίσματα κατά της ξενοδοχοποίησης έχουν εκδώσει στο παρελθόν το Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων, ο Σύλλογος Κατοίκων της Παλιάς Πόλης, η Τοπική Κοινότητα Χανίων, τα επιμελητήρια και οι επιστημονικοί σύλλογοι των Χανίων, απαιτώντας τη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα του χώρου.

Σημαντικότερη όλων όμως είναι η τεράστια κινητοποίηση που προκλήθηκε και το 2020, στην τότε εκκένωση του χώρου προς χάριν των επενδυτών, που έφερε χιλιάδες ανθρώπους στους δρόμους των Χανίων, στα μαζικότερα και δυναμικότερα συλλαλητήρια των τελευταίων ετών. Η καθολική αντίδραση έφερε τελικά την επανακατάληψη του χώρου και την επαναλειτουργία της ιστορικής Rosa Nera με πλήθος δράσεων και δραστηριοτήτων ανοιχτών για το κοινό των Χανίων. Από χθες το πρωί η αστυνομία έχει και πάλι στα χέρια της το κτίριο, όμως όχι για πολύ, όπως διακηρύττουν και πάλι οι αλληλέγγυοι και οι συλλογικότητες της πόλης, που ετοιμάζονται για δυναμικές αντιδράσεις.

Η «θολή» εταιρεία

Οπως έχει γράψει ήδη από τον Ιούλιο του 2017 η «Εφ.Συν.», η εταιρεία που φαίνεται ως παραχωρησιούχος για τον ιστορικό χώρο και τα κτίρια έχει ένα δαιδαλώδες και θολό ιδιοκτησιακό καθεστώς καθώς έχει συσταθεί με αποκλειστικό σκοπό την εκμετάλλευση των συγκεκριμένων κτιρίων, χωρίς να εμφανίζει καμία άλλη εμπορική ή επιχειρηματική δραστηριότητα.

Η «Belvedere Μονοπρόσωπη ΕΠΕ, Ξενοδοχειακές Επιχειρήσεις» συστάθηκε τον Ιανουάριο του 2017 (όταν δηλαδή ξεκίνησε και η προσπάθεια εξεύρεσης επενδυτή από τον Β. Διγαλάκη) και καταχωρίστηκε στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο, δηλώνοντας ως μετοχικό κεφάλαιο το ποσό των 150.000 ευρώ. Παρά το μικρό της μέγεθος, στη συμφωνία με το Πολυτεχνείο Κρήτης έχει δεσμευτεί να πραγματοποιήσει επένδυση που συνολικά αγγίζει τα 18 εκατομμύρια ευρώ.

Για το ιδιοκτησιακό της καθεστώς αποκαλύπτεται ένα δαιδαλώδες δίκτυο offshore εταιρειών στην Κύπρο και στο Ισραήλ, ενώ στο επενδυτικό σχέδιο που είχε αποκαλύψει η ίδια η συλλογικότητα της Rosa Nera φαινόταν ακόμα και η δημιουργία ιδιωτικής πισίνας στον κοινόχρηστο χώρο ανάμεσα στα τρία κτίρια, πάνω στο σημαντικότερο τοπόσημο της πόλης, γεγονός που εξόργισε την τοπική κοινωνία των Χανίων.

Αντιδράσεις

Χθες στο πάρκο Ειρήνης και Φιλίας συγκεντρώθηκαν εκατοντάδες άνθρωποι, προγραμματίζοντας τον συντονισμό και την αντίδρασή τους. Μεταξύ άλλων αποφασίστηκε συλλαλητήριο για το Σάββατο 6 Απριλίου, ενώ και χθες βράδυ πραγματοποιήθηκε διαδήλωση στο κέντρο της πόλης. Ανακοινώσεις εξέδωσαν ήδη τοπικοί φορείς και συλλογικότητες.

Στιγμιότυπο από τη μαζικότατη συνέλευση που διοργανώθηκε χθες μετά τη νέα εισβολή των ΜΑΤ στη Rosa Nera

Το Κοινωνικό Στέκι-Στέκι Μεταναστών Χανίων σε ανακοίνωσή του τονίζει πως πρόκειται για ακόμη μια επιχείρηση περίφραξης ενός ανοιχτού δημόσιου χώρου με σκοπό τη μετατροπή του σε τουριστικό κεφάλαιο και κέρδη για τους λίγους, ενώ συνέδεσε την επιχείρηση εκκένωσης και με την επίσκεψη του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρη Καιρίδη, ο οποίος ήταν χθες στα Χανιά και «συζητούσε με τη δημοτική αρχή πόσο πιο γρήγορα και αποτελεσματικά μπορούν να διώχνουν τους πρόσφυγες και τους/τις μετανάστες/ριες από το νησί».

Ανακοίνωση εξέδωσε το ΜέΡΑ25 Κρήτης, αναφέροντας πως «η κυβέρνηση της “Μητσοτάκης Α.Ε.” επιχειρεί για άλλη μια φορά να κλείσει τις δουλειές που έχει υποσχεθεί στους φίλους της επιχειρηματίες» και τονίζοντας πως «πίσω και από τη νέα εκκένωση είναι πάντα το σχέδιο μετατροπής των ιστορικών κτιρίων στον λόφο σε ξενοδοχεία».

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, στις: 02.04.24