ΤΟ ΜΑΓΑΖΑΚΙ ΤΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Μια γειτονιά στο Ηράκλειο ξαναστήνει το μικρό παντοπωλείο ενός μετανάστη έπειτα από τον ρατσιστικό εμπρησμό που δέχτηκε.

Μπορεί το ρατσιστικό μίσος να κατέστρεψε ό,τι είχε δημιουργήσει με κόπο ζωής ένας μετανάστης στο Ηράκλειο, αλλά η αλληλεγγύη της γειτονιάς είναι εκεί για να αποκαταστήσει τις ζημιές και κυρίως για να δώσει απαντήσεις σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο.

Το μικρό παντοπωλείο ενός μετανάστη καταγόμενου από το Μπανγκλαντές καταστράφηκε ολοσχερώς από πυρκαγιά τα ξημερώματα της 4ης Νοεμβρίου. Σύμφωνα με τις μαρτυρίες των περίοικων, η φωτιά ξεκίνησε όταν κάποιοι μέσα στη νύχτα πέταξαν εκρηκτικά (πιθανώς μολότοφ) στον εσωτερικό χώρο, με τις υποψίες να στρέφονται σε άτομα του ακροδεξιού χώρου που έβαλαν στο μάτι την επιχείρηση του μετανάστη.

Το συγκεκριμένο κατάστημα, στην οδό Γιαπουδή, στην παλιά συνοικία του Λάκκου, εξυπηρετούσε τόσο τους ντόπιους όσο και αρκετούς μετανάστες κατοίκους της περιοχής. Μάλιστα, όπως έγινε γνωστό, στο συγκεκριμένο κατάστημα δεν γινόταν μόνο πώληση προϊόντων αλλά είχε αναπτυχθεί και ένα πρωτότυπο δίκτυο ανταλλαγής αγαθών με τους όρους της κοινωνικής οικονομίας και του ανταλλακτικού εμπορίου.

Παρά την άμεση επέμβαση της Πυροσβεστικής και τις απεγνωσμένες εκκλήσεις του ιδιοκτήτη για βοήθεια, το μικρό μαγαζί καταστράφηκε ολοσχερώς όπως και τα εμπορεύματα που βρίσκονταν μέσα σε αυτό.

Εδώ και λίγες μέρες, όμως, οι γείτονες πήραν την κατάσταση στα χέρια τους. Ελληνες και αλλοδαποί κάτοικοι της περιοχής καθάρισαν τα αποκαΐδια και ήδη ετοιμάζονται να ξανακάνουν τον χώρο όπως ήταν. Μάλιστα, έχει ήδη φτιαχτεί και ιστοσελίδα στο facebook όπου εκατοντάδες άνθρωποι εκφράζουν τη διάθεσή τους να βοηθήσουν με όποιο τρόπο μπορούν για να ξαναλειτουργήσει άμεσα η μικρή επιχείρηση, ενώ αναζητούνται προσφορές για νέα παράθυρα και πόρτες.

Σε μια από τις τελευταίες δημοσιεύσεις των διαχειριστών της σελίδας διαβάζουμε: «Μετά από μια κοπιαστική βδομάδα καθαρίσματος, το μαγαζάκι είναι έτοιμο για την ανακαίνιση. Η τοπική κοινωνία έχει ανταποκριθεί συμπαντικά και υπάρχουν πολλές προσφορές για βοήθεια. Τις επόμενες ημέρες θα δημιουργηθεί ένας λογαριασμός για τη συγκέντρωση χρημάτων. Επίσης θα δοθεί και μια διεύθυνση όπου θα μπορείτε να δώσετε μετρητά. Αυτή τη στιγμή συγκεντρώνουμε σε μία λίστα τις ανάγκες της οικογένειας η οποία θα δημοσιευθεί τις επόμενες ημέρες».

(Κεντρική φωτογραφία: Η σελίδα στο facebook έχει τίτλο: «Βοηθήστε να σωθεί το μαγαζάκι. Please help save Giampoudi Mini Market»)

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών στις: 13-11-2014