ΣΥΝΩΣΤΙΣΜΟΣ ΑΡΧΗΓΩΝ ΣΤΑ ΨΗΦΟΔΕΛΙΤΑ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Mε αρχηγικό άρωμα καταρτίστηκαν τα ψηφοδέλτια των κομμάτων στην Κρήτη, καθώς τόσο ο Αλέξης Τσίπρας όσο και ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης επέλεξαν το Ηράκλειο ως μία από τις δύο εκλογικές περιφέρειες στις οποίες θα κατέλθουν ως υποψήφιοι. Αθροίζοντας και τον Σταύρο Θεοδωράκη, η μεγαλόνησος μετρά συνολικά τρεις πολιτικούς αρχηγούς στα ψηφοδέλτια της 20ής Σεπτεμβρίου.

■ Ηράκλειο. Της κατάθεσης των ψηφοδελτίων προηγήθηκαν έντονες εσωκομματικές διαδικασίες, κυρίως στον ΣΥΡΙΖΑ, όπου μεγάλο μέρος των υποψηφίων της προηγούμενης περιόδου μετακόμισε προς τη ΛΑ.Ε. ή απλώς προς το σπίτι του. Στο Ηράκλειο έμειναν στο ψηφοδέλτιο οι δύο από τους τρεις βουλευτές του νομού (Μιχελογιαννάκης – Βαρδάκης) ενώ ο Μιχάλης Κριτσωτάκης είναι πλέον επικεφαλής του ψηφοδελτίου της Λαϊκής Ενότητας. Από το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ σε αυτό της ΛΑ.Ε. μετακόμισαν επίσης η πρώην βουλευτής Μαρία Διακάκη όσο και ο γνωστός δικηγόρος Μιχάλης Ασκορδαλάκης.

Απώλειες

Στις απώλειες για τον ΣΥΡΙΖΑ στο Ηράκλειο καταγράφονται και αυτές της μηχανικού Βάννας Σφακιανάκη αλλά και της γιατρού Ειρήνης Νικολούδη-Αλεξανδράκη, που επέλεξαν να μη συμμετέχουν στις παρούσες εκλογές. Το αρνητικό κλίμα για το κόμμα στον νομό προσπαθεί να αντιστρέψει με την υποψηφιότητα-έκπληξη του τέως πρωθυπουργού ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ θεωρείται βέβαιο πως ακόμα μια φορά η προεκλογική περίοδος για τον Αλέξη Τσίπρα θα κλείσει και πάλι από το Ηράκλειο, προσπαθώντας να τονώσει το κλίμα.

Σε ό,τι αφορά τη Νέα Δημοκρατία, στο Ηράκλειο βαραίνει η υποψηφιότητα του Βεγγάλη Μεϊμαράκη, δημιουργώντας όμως και πονοκέφαλο στον νυν βουλευτή Λευτέρη Αυγενάκη για την περίπτωση που ο πρόεδρος του κόμματος επιλέξει να κρατήσει την έδρα της ιδιαίτερης πατρίδας του. Στο γαλάζιο ψηφοδέλτιο βρίσκονται εκ νέου ο τέως βουλευτής Μάξιμος Σενετάκης αλλά και οι Γρ. Πασπάτης και Γ. Ματαλλιωτάκης.

Στα υπόλοιπα κόμματα δεν υπάρχουν εκπλήξεις, με τους νυν βουλευτές να τίθενται επικεφαλής των ψηφοδελτίων. Στο πρώην ΠΑΣΟΚ (δημοκρατική Συμπαράταξη) ο Βασίλης Κεγκέρογλου, στο ΚΚΕ ο Μανώλης Συντυχάκης, στο Ποτάμι ο Σπύρος Δανέλης και στους ΑΝ.ΕΛΛ. ο Γρηγόρης Μακαρώνας. Η μη συμμετοχή του ΚΙΔΗΣΟ φέρνει πίσω στις λίστες του ΠΑΣΟΚ τον πρώην βουλευτή Φραγκίσκο Παρασύρη, αλλά σε μη εκλόγιμη θέση.

Υπόλοιπη Κρήτη

Στα Χανιά τα πράγματα είναι πολύ καλύτερα για την ενότητα ΣΥΡΙΖΑ, καθώς, παρά το συντριπτικό 74% του «Οχι» στο δημοψήφισμα, και οι τρεις βουλευτές του κόμματος (Γ. Σταθάκης, Π. Πολλάκης και Β. Βαγιωνάκη) ψήφισαν «Ναι» στο Μνημόνιο και παραμένουν στις τρεις πρώτες θέσεις της λίστας του κόμματος. Δεν έλειψαν, πάντως, και οι αποχωρήσεις σημαντικών στελεχών όπως η Αθηνά Γιαννουλάκη, πρόεδρος των εργαζομένων ΟΤΑ του νομού. Σε ό,τι αφορά τη Λαϊκή Ενότητα, επικεφαλής του ψηφοδελτίου στα Χανιά θα είναι ο πρώην γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων Γιώργος Ρωμανιάς, ενώ στο ίδιο ψηφοδέλτιο θα βρεθεί και ο Ανδρέας Λιοδάκης, πρόεδρος των γιατρών ΕΣΥ του νομού προερχόμενος από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

Για τη Νέα Δημοκρατία η σειρά θα παραμείνει ως έχει, με τον Χρήστο Μαρκογιαννάκη, τον Μανούσο Βολουδάκη και τον Κυριάκο Βιρβιδάκη στις τρεις πρώτες θέσεις. Για το ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ στα Χανιά πείστηκε τελικά να κατέβει ως επικεφαλής του ψηφοδελτίου ο αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος Νίκος Καλογερής, ενώ για το Ποτάμι, εκτός από τον επικεφαλής Σταύρο Θεοδωράκη, ενδιαφέρον έχει η συμμετοχή του Γιάννη Φραγκάκη που σηματοδοτεί τη συνεργασία με τη «Δράση».

Στο Ρέθυμνο ο βουλευτής Ανδρέας Ξανθός παραμένει επικεφαλής του ψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ, όπως και ο Γιάννης Κεφαλογιάννης για το ψηφοδέλτιο της Ν.Δ. Σημαντικές είναι και εδώ οι απώλειες του ΣΥΡΙΖΑ με τις τελευταίες από αυτές να καταγράφονται με την αποχώρηση ακόμα και του ίδιου του συντονιστή της Νομαρχιακής Επιτροπής Νίκου Σερντεδάκι, ενώ συνολικά από τα 17 μέλη της Ν.Ε έχουν παραιτηθεί τα 10. Για τη Λαϊκή Ενότητα θα κατέλθει ο γνωστός δικηγόρος Θοδωρής Τσούλας, ενώ για το ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ επικεφαλής θα είναι ο πρώην βουλευτής Μανώλης Οθωνας.

■ Και στο Λασίθι ο ΣΥΡΙΖΑ μετρά βαριές απώλειες, με σωρεία αποχωρήσεων, ενώ ο σημερινός βουλευτής Κωστής Δερμιτζάκης, όχι μόνο αποχώρησε από το κόμμα, αλλά κατέρχεται και ως επικεφαλής στο ψηφοδέλτιο της ΛΑ.Ε. Στη Ν.Δ. επικεφαλής θα είναι ο Γιάννης Πλακιωτάκης, ενώ για το ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ θα μετακομίσει από το Ηράκλειο ο γνωστός δικηγόρος Αντώνης Βγόντζας (εκ των μηνυτών του Γ. Βαρουφάκη) για να τεθεί εκεί επικεφαλής του ψηφοδελτίου.

(Κεντρική φωτογραφία: Από την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στα Χανιά).

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, στις 07.09.2015