ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ FRAPORT – ΝΕΑ ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΣΤΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Σε συντονισμό με την Ανοιχτή Πρωτοβουλία Πολιτών των Χανίων ενάντια στην εκχώρηση του αεροδρομίου «Δασκαλογιάννης» προχωρά η Ομοσπονδία Υπαλλήλων Πολιτικής Αεροπορίας υπό το βάρος των πληροφοριών για την αδυναμία της εταιρίας να ανταποκριθεί στη σύμβαση.

Στα Χανιά θα βρεθεί σήμερα ο πρόεδρος της ΟΣΥΠΑ Βασίλης Αλεβιζόπουλος, όπου θα συναντηθεί με εκπροσώπους της Ανοικτής Πρωτοβουλίας Πολιτών. Κατόπιν θα έχουν συνάντηση  με τους εργαζόμενους στο αεροδρόμιο «Δασκαλογιάννης» αλλά και με τον αντιπεριφερειάρχη Χανίων κ Βουλγαράκη και με εκπρόσωπο του Δήμου Χανίων.  Στις 5 το απόγευμα, θα δοθεί κοινή συνέντευξη Τύπου στον Δημοτικό Κήπο Χανίων για το σύνολο του θέματος της παραχώρησης και ειδικά για τις επιπτώσεις στην κοινωνία και την τοπική οικονομία των Χανίων.

Η προθεσμία της 1ης Φεβρουαρίου για την ανάληψη της ευθύνης των αεροδρομίων από την κοινοπραξία Fraport-Slentel παρήλθε χωρίς να καταβληθεί το 1,2 δις ευρώ που βάσει της σύμβασης πρέπει να εισπράξει το ελληνικό δημόσιο ως πρώτη δόση από τη συγκεκριμένη ιδιωτικοποίηση, ενώ η εταιρία φαίνεται να αναζητά αγωνιωδώς χρηματοδότηση μέσω δανεισμού από διεθνείς και ελληνικές τράπεζες, με τη βοήθεια μάλιστα, στελεχών του ΤΑΙΠΕΔ.

Επισήμως πάντως, η καθυστέρηση οφείλεται σε τεχνικές λεπτομέρειες της σύμβασης που απομένουν να ρυθμιστούν.  Την 1η Φεβρουαρίου, με τη λήξη της σχετικής προθεσμίας πολίτες των Χανίων επεδίωξαν να κάνουν «έξωση» στα στελέχη της Fraport που έχουν εγκατασταθεί ήδη στο αεροδρόμιο ενώ την ίδια ημέρα έγινε γνωστό πως δόθηκε νέα παράταση για την επίσημη παραχώρηση, μέχρι τα μέσα Μαρτίου.

Ωστόσο, το τελευταίο διάστημα διακινείται και το εξωφρενικό σενάριο να εγγυηθεί το ίδιο το ελληνικό δημόσιο για τα δάνεια που θα πάρει η κοινοπραξία Fraport-Slentel, ώστε να καταβάλει το τίμημα της ιδιωτικοποίησης στο… Δημόσιο.

Νέα προσφυγή

Εν τω μεταξύ νέα προσφυγή στη Δικαιοσύνη ετοιμάζει η Ανοικτή Πρωτοβουλία Πολιτών ενάντια στην εκχώρηση του Αεροδρομίου «Δασκαλογιάννης». Όπως αναφέρουν σε σχετική τους ανακοίνωση τα μέλη της Πρωτοβουλίας, η εταιρεία δε μπορεί να καλύψει το ευτελές τίμημα για τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια ενώ καταγγέλλουν πως κέρδισε τον διαγωνισμό προσκομίζοντας ψευδείς τραπεζικές εγγυήσεις. αναλυτικά στην ανακοίνωση αναφέρεται:

Η πρωτοβουλία μας συνεχίζει τις παρεμβάσεις με στόχο την απομάκρυνση των Γερμανών της Fraport από το αεροδρόμιο «Δασκαλογιάννης» της Δυτικής Κρήτης. Η πρόσφατη επίσκεψη και διαμαρτυρία μας στον Aερολιμένα στόχευε σε μία συμβολική αλλά και πραγματική εκδήλωση αντίθεσης στη κατάληψη της περιουσίας των Ελλήνων πολιτών από την γερμανική επιτροπεία. Τις διαμαρτυρίες και τις δράσεις μας αυτές θα συνεχίσουμε με μεγαλύτερη ένταση το επόμενο χρονικό διάστημα.

Οι πρόσφατες αποκαλύψεις για την αναζήτηση χρηματοδότησης των Γερμανών προκειμένου να ανταποκριθούν στο ευτελές τίμημα της καταβολής του 1,2 δις περίπου αναδεικνύουν και τον αποικιακό χαρακτήρα της σύμβασης αλλά και την πολιτική ένδεια των κυβερνήσεων οι οποίες παρέδωσαν τις πύλες εισόδου και τη χώρα στη Γερμανική κυβέρνηση και στη Fraport.

Η πρωτοβουλία μας θα προσφύγει στην δικαιοσύνη προσκομίζοντας τα νέα στοιχεία που έχει στη διάθεση της όπως την ψευδή προσκόμιση τραπεζικών εγγυήσεων κατά την διάρκεια της διαγωνιστικής διαδικασίας, το μέγεθος του μετοχικού κεφαλαίου (5.000 ευρώ) του εταίρου της κοινοπραξίας με έδρα την Κύπρο και κυρίως τις συνεχείς αναβολές της ανάληψης της διοίκησης των 14 περιφερειακών αεροδρομίων που δηλώνει όχι μόνο αφερεγγυότητα αλλά και απάτη κατά του δημοσίου.

Ενημερώνουμε τους πολίτες της Δυτικής Κρήτης ότι η πρωτοβουλία μας προχωρά σε δυναμικές αλλά ειρηνικές κινητοποιήσεις με στόχο την αποτροπή της οριστικής κατάληψης του αεροδρομίου «Δασκαλογιάννης».

Καλούμε τους βουλευτές και το πολιτικό προσωπικό των Χανίων και του Ρεθύμνου να ορθώσουν το ανάστημα τους και να ανταποκριθούν στις ιστορικές ευθύνες που τους αναλογούν ενόψει της εμφάνισης του νέου Σκανδάλου που θα φέρει το όνομα «Σκάνδαλο Φράπορτ»

(Κεντρική φωτογραφία: Από προηγούμενη παρουσία του προέδρου της ΟΣΥΠΑ σε κινητοποιήσεις κατά της εκχώρησης του αεροδρομίου Χανίων. *Εφ.Συν. – Μάριος Διονέλλης).

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, στις 07.02.2017