ΣΥΝΕΛΑΒΑΝ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΑ ΓΙΑ «ΥΠΟΚΙΝΗΣΗ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΩΝ»

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Προς απέλαση ο φοιτητής του ΑΠΘ που… φωτογράφιζε τις ταραχές στην Πόλη.

Ελεύθερος αφέθηκε μετά από την κατάθεσή του στον εισαγγελέα της  Κωνσταντινούπολης ο κρητικός φοιτητής Γιώργος Ιατρίδης, ο οποίος συνελήφθη μαζί με άλλους ξένους υπηκόους με την κατηγορία της «υποκίνησης των διαδηλώσεων».  Ο εισαγγελέας δεν του απήγγειλε κατηγορίες και γύρω στις 5 το απόγευμα διέταξε την απελευθέρωσή του. Μέχρι αργά το βράδυ παρέμενε άγνωστο αν θα απελαθεί εφόσον για αυτό είναι αποκλειστικά υπεύθυνη η τουρκική αστυνομία. 

Ο Γ. Ιατρίδης πραγματοποιεί πρακτική άσκηση από το τμήμα Αγρονόμων Τοπογράφων μηχανικών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου, στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus και βρίσκεται στην Τουρκία από τον περασμένο Οκτώβριο δουλεύοντας για την πτυχιακή του εργασία με θέμα τα μνημεία της Πόλης. Ώρες αγωνίας έζησε η οικογένειά του στο Ηράκλειο της Κρήτης, με τον πατέρα του φοιτητή να αναμένει για ώρες κάποιο νέο από την τουρκική Δικαιοσύνη μέσω του ελληνικού  προξενείου στην Κωνσταντινούπολη. 

Ο φοιτητής συνελήφθη με μία μεγάλη ομάδα ατόμων, ξένων και τούρκων, την ώρα που φωτογράφιζαν μνημεία και κτίρια. Η αρχική κατηγορία ήταν πως συμμετείχε στους «υποκινητές» των διαδηλώσεων καθώς η τουρκική αστυνομία έχει εξαπολύσει κυνηγητό στους χρήστες των κοινωνικών μέσων δικτύωσης, προσπαθώντας να περιορίσει τη διάδοση των αντιδράσεων. 

Ο Γ. Ιατρίδης συμμετέχει ενεργά στα social media ενώ είναι διαχειριστής του site «Αλεξίπτωτο». Κατά τις ημέρες των διαδηλώσεων έδινε ανταποκρίσεις σε ελληνικά ΜΜΕ για την κατάσταση που επικρατεί στην Κωνσταντινούπολη ενώ στην τελευταία ανάρτηση πριν τη σύλληψή του είχε ανεβάσει στο «Αλεξίπτωτο» ένα βίντεο από τις ταραχές στην πλατεία Ταξίμ. 

Για το θέμα υπήρξε επικοινωνία του υπουργού Εξωτερικών Δημήτρη Αβραμόπουλου με τις προξενικές αρχές στην Κωνσταντινούπολη αλλά και με τον δήμαρχο Ηρακλείου για να δοθούν διαβεβαιώσεις για την ασφάλεια του φοιτητή. Στις συλλήψεις ξένων υπηκόων αναφέρθηκε και ο ίδιος ο Ερντογάν από την Τυνησία όπου βρισκόταν την Πέμπτη για επίσημη επίσκεψη.  “Έχουν συλληφθεί επτά ξένοι για εμπλοκή στα επεισόδια. Εξετάζουμε πως βρέθηκαν εκεί». είπε ο Ερντογάν ενώ από την τουρκική κυβέρνηση γίνεται προσπάθεια να αποδοθούν τα επεισόδια σε ξένους που κινούνται ύποπτα στη χώρα. Μάλιστα προς στιγμήν δημιουργήθηκε σύγχυση καθώς τουρκικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι οι ξένοι που συνελήφθησαν κατείχαν διπλωματικά διαβατήρια, κάτι που αποδείχτηκε ψευδές τόσο για τον Γ. Ιατρίδη όσο και για τους υπόλοιπους συλληφθέντες. 

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, στις: 07.06.2013