Αν το καλοσκεφτείς, η μουσική ίσως είναι από τα λίγα όπλα που απομένουν στους λαούς. Ασφαλώς είναι εξαιρετικά επικίνδυνη για την… «εθνική ασφάλεια». Υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να σε ξεσηκώσει, να σε κινητοποιήσει, να σε κάνει να σταθείς στο πλευρό των λαών που αγωνίζονται, να αρχίσεις να μιλάς για αλληλεγγύη και για κοινωνικά δικαιώματα. Ασφαλώς με αυτή την οπτική είναι «τρομοκράτες» οι Grup Yorum που απελάσαμε από τα Χανιά.
Και για το Τέμπη η μουσική μπορεί να γίνει επικίνδυνη. Γιαυτό την πολέμησαν τόσο. Τώρα μάλιστα που έστω και στο παρά πέντε οι έριδες μεταξύ των συγγενών (δείχνουν να) παραμερίζουν μάλλον δεν θα είναι εκεί τα κανάλια να ακούσουν τι έχουν να πουν ο Θανάσης με τον Μάλαμα, οι Κοινοί Θνητοί με τον Δεληβοριά και την Τσανακλίδου. Και ξέρετε, και αυτούς αν αρχίσουν να γίνονται πολύ επικίνδυνοι, μια χαρά μπορούμε να τους απελάσουμε..
Στις Πίσω Σελίδες μιλούν:
—–
Κωνσταντίνα Καρτσιώτη μέλος του ελληνικού τομέα του Λαϊκού Μετώπου Τουρκίας: «ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ… ΣΤΟΝ ΑΥΤΑΡΧΙΣΜΟ»
Η Κωνσταντίνα Καρτσιώτη, μέλος του ελληνικού τομέα του Λαϊκού Μετώπου Τουρκίας, μιλά για αυταρχισμό των αρχών εναντίον των μελών του συγκρoτήματος Grup Yorum καθώς κρίθηκαν «επικίνδυνοι για την ασφάλεια του ελληνικού κράτους», σημειώνοντας ότι το συγκεκριμένο συγκρότημα έχει ξαναβρεθεί στην Ελλάδα κι άλλες φορές, ενώ αναφέρεται στις συμφωνίες μεταξύ των δύο κρατών για την ύπαρξη τέτοιων λιστών οι οποίες μένουν κρυφές και χρησιμοποιούνται οποτεδήποτε κριθεί σκόπιμο.
Η ίδια επισημαίνει ότι οι δύο νέοι μουσικοί είναι μεν τουρκικής καταγωγής αλλά έχουν την ιδιότητα του Ευρωπαίου πολίτη καθώς η Sena έχει γερμανική και ο Umut αυστριακή υπηκοότητα και πρόκειται για ένα σχήμα με μουσική και αγώνες εδώ και 35 χρόνια, που αντιπροσωπεύει τους καταπιεσμένους και όλους όσους αγωνίζονται.
Όπως υπογραμμίζει, το συγκρότημα έχει διωχθεί πολλές φορές στο παρελθόν, έχει απαγορευτεί να παίζει μουσική στην Τουρκία η οποία μάλιστα έχει χαρακτηρίσει τις δραστηριότητές του «τρομοκρατικές» και τους διώκει ακόμα και σήμερα, ενώ επισημαίνει την συνεργασία των δύο χωρών στην επίθεση που κάνουν ενάντια στους αγωνιστές και τα κινήματα.
Κλείνοντας τονίζει ότι τα κράτη και οι λαοί έρχονται κοντά μόνο με αλληλεγγύη και αδελφοσύνη σημειώνοντας ότι τέτοιες πρακτικές δεν πρόκειται να νικήσουν το κίνημα.
Προηγουμένως, η Λουΐζα Καλούδη, μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής του 18ου Αντιρατσιστικού Φεστιβάλ Χανίων περιγράφει όσα έγιναν στα Χανιά το βράδυ της Πέμπτης 3/10 με την άφιξη των μελών του συγκροτήματος στο αεροδρόμιο «Ι. Δασκαλογιάννης» των Χανίων και την σύλληψη των Sena Erkoç και Umut Gültekin. Οπως εξηγεί η κράτησή τους αιτιολογήθηκε ως «ζήτημα εθνικής ασφάλειας».
Η ίδια τονίζει ότι ποινικοποιείται ο πολιτικός τους λόγους, συνδέει τα γεγονότα στην Μέση Ανατολή με την παρουσία της αμερικανικής βάσης στη Σούδα και υπογραμμίζει ότι η συναυλία θα πραγματοποιηθεί κανονικά με τα άλλα μέλη του συγκροτήματος.