ΣΤΡΑΤΗΓΟΙ ΜΕ ΠΑΝΤΟΥΦΛΕΣ ΤΖΟΓΑΡΟΥΝ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΡΗΤΗΣ

2 Σχόλιο

Διαβάστε τώρα μια ωραία ιστορία από το Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης. Εκεί που στείλατε τους εκλεκτούς σας ανάλογα με τα σόγια και τις κουμπαριές. Το «Σώμα» αυτό λοιπόν έλαβε στις 10 Ιανουαρίου δυο πολύ σημαντικές αποφάσεις. Αποφάσεις που ανοίγουν την πόρτα σε επενδυτές και βαρβάρους.

Την ίδια μέρα είπε «Ναι» στις εξορύξεις Νότια της Κρήτης και «Ναι» σε ξενοδοχεία και καζίνο στην πρώην βάση Γουρνών. Γκράν σουξέ για μία μόνο συνεδρίαση. Κοινώς περάστε, διαλέχτε, ξεπουλάμε.

Δεν είναι όμως τόσο οι αποφάσεις. Εξάλλου, μόνο γνωμοδοτικό χαρακτήρα έχουν. Ετσι κι αλλιώς τις αποφάσεις της Περιφέρειας στα σκουπίδια τις πετάνε οι κυβερνήσεις. Είναι ο στόμφος, είναι ο τρόπος, είναι τα αντιδημοκρατικά παραστρατήματα, είναι εν τέλει, η άγνοια της ασημαντότητας των ανθρώπων αυτών που την κάνει ακόμα πιο επικίνδυνη.

Το κείμενο που ακολουθεί είναι μεγάλο. Θα ήταν κι άλλο τόσο αν έγραφα όλα όσα είδα και άκουσα. Για τα χοντροκομμένα αστεία, για τις ειρωνικές σέλφι με τα πανό των διαδηλωτών, για τις συμπεριφορές ανθρώπων που καθόλου δεν ταιριάζουν με τον θεσμικό τους ρόλο. Τον οποίο όμως όλοι αμέσως επικαλέστηκαν όταν εθίγη (όντως άκομψα) ένας εξ αυτών. Θα εξηγηθώ παρακάτω, προσπαθώντας να μείνω στην ουσία.

θΕμα πρΩτο: Ο ΑρναουτΑκης κατατρΟπωσε τον ΕρντογΑν

Μη γελάτε. Η καινούρια λέξη, που έγινε πλέον καραμέλα στη ζωή μας, είναι η «γεωστρατηγική» και τα παράγωγά της. Ξαφνικά γέμισε το Περιφερειακό Συμβούλιο από μικρούς στρατηγούς με παντούφλες που μιλούν ωσάν να αλλάζουν τις τύχες του πλανήτη. Και ειδικά όποτε αναφέρονται στην Τουρκία και τον Ερντογάν είναι έτοιμοι να ζωστούν τα γιαταγάνια και να κυνηγήσουν τους αλλόθρησκους μέχρι την Κόκκινη Μηλιά κι ακόμα παραπέρα.

«Να μη δεχτούμε να στενέψει προς τα ανατολικά η γραμμή του οικοπέδου που θα γίνουν οι έρευνές μας γιατί θα φανεί σαν να αποδεχόμαστε την προκλητικότητα του Ερντογάν που διεκδικεί κοινή ΑΟΖ με τη Λιβύη» είπε ένας σύμβουλος – στρατηγός από την παράταξη Αρναουτάκη, με το όνομα Νίκος Σκουλάς. (Είχε στείλει μάλιστα από πριν και e-mail με το στρατήγημά του στους υπόλοιπους και τους έπεισε να μην την περιορίσουμε τη γραμμή για να μην προδώσουμε τα ιερά και τα όσια).

Το θέμα είχε τεθεί από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος και έδειχνε δύο πλαίσια έρευνας ένα με κόκκινο και ένα μικρότερο με πράσινο για λιγότερες περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Τί κι αν εξηγούσαν οι υπηρεσίες πως η μείωση γίνεται για οικολογικούς και περιβαλλοντικούς λόγους μπας και σωθεί τίποτα μέσα στην καταστροφή που έρχεται. Εκεί αυτός. Σαν να μιλούσε για τον Σαγγάριο και τη γραμμή Εσκί Σεχίρ – Αφιον Καραχισάρ: «Στα ανατολικά σύνορα της περιοχής ερεύνης δεν υπάρχει ακτή οπότε εμείς δεν χρειάζεται να υποχωρήσουμε». Και δεν υποχώρησαν οι μπαγάσηδες.
Διακοπή: Με ειδοποιούν από το κοντρόλ πως είναι ραγδαίες οι εξελίξεις στην Τουρκία μετά την επιστολή του κ. Σκουλά και την απόφαση του Συμβουλίου μας. Μέχρι την παραίτηση σκέφτεται ο Ερντογάν ταπεινωμένος από τους περιφερειακούς συμβούλους της Κρήτης μετά από μια τέτοια ιστορική και θαρραλέα απόφαση.

Αυτός είναι ο νέος χάρτης για έρευνες και εξορύξεις στα νότια της Κρήτης. Στα ανατολικά δεν υποχωρήσαμε, βαστάμε Θερμοπύλες και δεν φύγαμε από την κόκκινη γραμμή. Κι ας είναι πιο μεγάλες οι επιπτώσεις, αρκεί να μπούμε στο μάτι του Ερντογάν.

Και μετά ήρθε η… Αριστερά. «Αν κάποτε υπήρχαν δέκα λόγοι για να κάνουμε και δέκα λόγοι για να μην κάνουμε εξορύξεις, τώρα πια, με τις γεωστρατηγικές εξελίξεις στην περιοχή μας είναι πολύ περισσότεροι οι λόγοι για να τις κάνουμε». Αριστερός άνθρωπος τα είπε αυτά, από αυτούς των κινημάτων και της οικολογίας. Ο Αντώνης Παπαδεράκης, ο μόνος συριζαίος που κατάφερε να εκλεγεί από τη σύμπραξη του κόμματος με τον Αρναουτάκη. Σύμπραξη που κάποτε τη χαρακτήριζα καταστροφική αφού το μόνο που κατάφερε ήταν να περιορίσει κατά πολύ τον λόγο της Αριστεράς στο Συμβούλιο. Αν ήταν όμως τέτοιος ο λόγος, καλύτερα που δεν εξελέγησαν και περισσότεροι, να μην συγχυζόμαστε. Ξέχασε ο Αντώνης Παπαδεράκης πως οι σύντροφοί του, στο προηγούμενο Περιφερειακό Συμβούλιο και με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, βρήκαν το θάρρος να καταψηφίσουν την άλλη πανομοιότυπη Στρατηγική Μελέτη για τις εξορύξεις στα δυτικά της Κρήτης. Ξέχασε πως είπαν σαφώς τότε οι σύντροφοι ότι δεν παρέχονται επαρκείς εγγυήσεις ασφαλείας για τις εξορύξεις. Τώρα παρέχονται εγγυήσεις κύριε Παπαδεράκη; Προφανώς όχι. Αλλά είπαμε, τώρα είναι στη μέση η… γεωστρατηγική.

Και έτσι, με το «ναι» και σε αυτές τις εξορύξεις, εμείς βάζουμε την Κρήτη στον χάρτη «με νέο γεωστρατηγικό ρόλο» (τρομάρα μας), «πρωταγωνίστρια» και όχι φτωχή συγγενή. Και όλα αυτά, προσέξτε, όχι επειδή θα λάμβανε κανείς υπόψη την απόφαση μας. Οι εξορύξεις θα γίνουν ό,τι κι αν πει το Περιφερειακό Συμβούλιο. Ολα αυτά μόνο για να μη σε θεωρήσουν φτωχό συγγενή. Καλύτερα να πουλάς γεωστρατηγική παρά να χαλάς τη διεθνή σούπα. Καλύτερα να είσαι με τους νικητές παρά με τους ηττημένους κι ας χάσεις και την ψυχή σου. Δεν είναι κακό να είσαι ασήμαντος. Κακό είναι να μην έχεις επίγνωση της ασημαντότητάς σου και να βλέπεις τον ίσκιο σου μεγαλύτερο από το μπόι σου.

Και αφού την είδαν όλοι στρατηγοί Δελαπατρίδες, δεν κάναν μια τόση δα ερώτηση στους άλλους στρατηγούς της γειτονιάς μας, στη Συρία, στη Λιβύη, στην Αίγυπτο να τους πουν τί έφερε σ’ αυτούς το πετρέλαιο;

Στρατηγοί σε θέσεις μάχης

Ακούστηκαν κι άλλα, πολύ ωραία. Ο εισηγητής Νίκος Ξυλούρης είπε ότι έχουμε σοβαρές ελπίδες να γίνουν σεβαστές οι οικολογικές μας παρατηρήσεις. Και ότι οι εταιρίες θα δίνουν στην Περιφέρεια, το 5% από τα κέρδη.
– Από τα καθαρά κέρδη; τον ρώτησε η κ. Μαλανδράκη
– Ναι, από τα καθαρά κέρδη, της είπε ο αθεόφοβος λες και έχει κλείσει ήδη τα συμβόλαια, λες και δεν άκουσε ποτέ για τα τρικ και τους αλγόριθμους που κάνουν τα έσοδα να φαίνονται μικρότερα για να μεγαλώνουν τα κέρδη και να μένουν ψίχουλα για τα καθρεφτάκια στους ιθαγενείς.

Από παραμύθι χορτάσαμε. Θα τους πούμε, είπε ο ίδιος, στο προσωπικό τους να βάλουν και δικά μας παιδιά από εδώ. Ήδη στο λογιστήριο της Exxon Mobil και της Total ετοιμάζουν τις προσλήψεις για όλους μας…

Αν όμως τρέμετε για το περιβάλλον μην ανησυχείτε. Έχουμε και τα ερευνητικά ιδρύματα στο νησί. Έχουμε και κοτζάμ Ινστιτούτο Πετρελαϊκών Ερευνών που κάνει έρευνα περιβαλλοντική. Έχουμε και το ΕΛΚΕΘΕ, έχουμε και τα τμήματα του Πολυτεχνείου. Όλους αυτούς θα τους βάλουμε να κάνουν μια επιτροπή (τριμελή, από πέντε έξι άτομα που θα έλεγε κι ο Βαμβακούλας) και θα τους ονομάσουμε «Παρατηρητήριο» για να ελέγχουμε αν κάτι πάει στραβά (ή απλώς για να… «παρατηρούν» την καταστροφή μας λέω εγώ). Το γεγονός ότι το Ινστιτούτο Πετρελαϊκών Ερευνών για να κάνει την περιβαλλοντική του έρευνα λαμβάνει ήδη χορηγίες από τα ΕΛΠΕ, που συμμετέχουν στην κοινοπραξία της Exxon Mobil και της Total, δίνει τις καλύτερες εγγυήσεις για το πόσο αυστηρά θα ελέγχει τις ίδιες αυτές εταιρίες το παρατηρητήριό μας. Αλλά το παρατηρητήριο μη νομίζετε ότι θα το έχουμε μόνο για μας. Οοοόχι. Οι επισημάνσεις του θα είναι χρήσιμες για τις εξορύξεις που θα γίνονται σε όλη τη Μεσόγειο, μη σας πω σε όλη την Ευρώπη. Δεν το λέω εγώ, το είπε ο Παπαδεράκης, ο αριστερός που σας έλεγα πιο πριν, βάζοντας ακόμα πιο ψηλά τον πήχη ώστε περνώντας από κάτω να αποκαλυφτεί ακόμα περισσότερο η ασημαντότητα η δική του και όλων μας.

Αν δεν το κΑνουμε εμεΙς θα το κΑνουν Αλλοι

Ωραίο κι αυτό, μην το ξεχάσω. Επιχείρημα φοβερό και ατράνταχτο που εν ολίγοις έχει ως εξής: Τί θα γίνει αν πάει και κάνει εξορύξεις πέντε μίλια παρακάτω από τη γραμμή μας η Λιβύη, μέσα στην δική της περιοχή; Και αυτές οι εξορύξεις δεν θα μας επηρεάσουν; Και μάλιστα αν τις κάνει με χειρότερους όρους; Χωρίς το σούπερ ντούπερ παρατηρητήριό μας; Τότε θα μπορούμε να τη σταματήσουμε; Όχι.
Ε, ας τις κάνουμε πρώτοι εμείς για να ελέγξουμε πώς θα γίνουν (και να πάρουμε και τα μπικικίνια). Από το στόμα των υψηλότερων στελεχών βγήκε αυτό. Του αντιπεριφερειάρχη Χανίων Νίκου Καλογερή και του ίδιου του Σταύρου Αρναουτάκη. Είναι η ίδια λογική με αυτή του εμπρηστή που βάζει φωτιά και καλεί μόνος του την πυροσβεστική αντί να αφήσει το δάσος στην τύχη του να καεί έτσι, ανεξέλεγκτα από κανέναν κεραυνό. Με τέτοιες σκέψεις μάλλον έθρεψε τη δική του ασημαντότητα και ο Νέρωνας, με αυτά τα επιχειρήματα ενέκρινε και τις εξορύξεις η υπέρλαμπρη Περιφέρειά μας.

Κι άλλα πολλά επιχειρήματα, το ένα πιο αστείο από το άλλο. «Δεν έχουμε δικαίωμα να αγνοήσουμε τον ορυκτό πλούτο μας και να τον στερήσουμε από τα παιδιά μας» είπαν με τρεμάμενη φωνή συναισθανόμενοι το βάρος της ευθύνης. Οι ίδιοι άνθρωποι που όταν ψήφιζαν για τα αιολικά, μάς έλεγαν «πρέπει επιτέλους να απεξαρτηθούμε από τα ορυκτά καύσιμα, η κλιματική αλλαγή μας απειλεί» και φύτεψαν παντού ανεμογεννήτριες. Οι ίδιοι άνθρωποι που έβγαζαν λόγους για την αγροτική ανασυγκρότηση της Κρήτης και ταυτόχρονα ψήφιζαν την καταστροφή της Πεδιάδας για να φυτέψουν αεροδρόμιο. Ανάπτυξη δηλαδή όπου φυσάει ο άνεμος, ή μάλλον όπου φυσάει το συμφέρον του κάθε επενδυτή.

Και ολΙγη απΟ δημοκρατΙα

Ακούστηκαν και βαριές κουβέντες. Κάποιος από το κοινό, διαμαρτυρόμενος για την τροπή που είχε πάρει η συζήτηση, επιτέθηκε προσωπικά σε σύμβουλο της παράταξης του Μαρκογιαννάκη (ΝΔ). Όχι για τις εξορύξεις, για άλλα ζητήματα, που είχαν οι δυο τους από τα παλιά και που προφανώς δεν ενδιέφεραν τη συνεδρίαση. Κάτι για κωλόμπαρα ακούστηκαν, κάτι για μπραβιλίκια και κάτι για… κρέατα. Χαμός έγινε, διακόπηκε για λίγο το συμβούλιο για να εκτονωθεί η κατάσταση. Οταν όμως γυρίσαμε, ο επικεφαλής της παράταξης, ο νεαρός Αλέξανδρος Μαρκογιαννάκης, που σοκαρίστηκε μάλλον από αυτά που έμαθε για τον σύμβουλό του, ζήτησε να συνεχιστεί η συνεδρίαση «κεκλεισμένων των θυρών», δηλαδή να μας πετάξουν όλους έξω. Τί να πεις, ίσως έτσι την έμαθε τη δημοκρατία, έτσι την αντιλαμβάνεται. Και καλά αυτός, εκτός από δεξιός είναι και μικρός, δεν βρέθηκε και κανείς να τον προστατεύσει…
Ο πρόεδρος όμως; Ο Παύλος Μπαριτάκης, άνθρωπος με μακρά πορεία και με πείρα στην Αυτοδιοίκηση, έσπευσε να δεχτεί αμέσως την πρόταση. «Να περάσετε όλοι έξω παρακαλώ» είπε… Ίσως είναι η πρώτη φορά στην ιστορία του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης που πρόεδρος διέταξε κάτι τέτοιο. Ατόπημα σοβαρό για τον Μπαριτάκη που δεν ξεκινά καλά τη θητεία του. Στη συζήτηση του επόμενου θέματος μάλιστα έμελλε να κάνει κι άλλο, ακόμα σοβαρότερο λάθος.

Τελικά τον έγραψαν όλοι κανονικά, κανείς δεν ήταν διατεθειμένος να το κουνήσει ρούπι και η συνεδρίαση συνεχίστηκε κανονικά, με τον ίδιο να καταπίνει αμάσητη τη διαταγή του. Και η στρατηγική μελέτη για τις εξορύξεις ψηφίστηκε κανονικά. Και η γεωστρατηγική θέση της Κρήτης ενισχύθηκε κανονικά. Και οι στρατηγοί της Κρήτης ανακουφίστηκαν κανονικά και… γεωστρατηγικά.

ΘΕμα δεΥτερο: Να φΥγουν τα σχολεΙα να Ερθει το καζΙνο

Εδώ τα πράγματα έγιναν ακόμα πιο ξεδιάντροπα.

Λίγη προϊστορία: Τον Μάρτιο του 19 το Περιφερειακό Συμβούλιο είχε απορρίψει ομόφωνα το σχέδιο του ΤΑΙΠΕΔ για μεγάλα ξενοδοχεία στην έκταση των 350 στρεμμάτων στην πρώην αμερικανική βάση στις Γούρνες. «Δεν λείπουν τα ξενοδοχεία από το βόρειο μέτωπο» είχε πει τότε το Σώμα. «Δεν είναι αυτή η ανάπτυξη που θέλουμε» είχε βροντοφωνάξει ο στιβαρός θεσμός της Περιφέρειας Κρήτης. Τώρα η μελέτη ξαναρχόταν με τα ίδια ακριβώς πράγματα, συν το καζίνο (που ωστόσο η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε φροντίσει να μας φορέσει και στην Κρήτη). Και αφού πια ο νόμος του ΣΥΡΙΖΑ μας επιτρέπει να κάνουμε και καζίνο ας το κάνουμε στην πρώην βάση, όπου έτσι κι αλλιώς το γυροφέρνουμε τόσα χρόνια.

Σκεφτόμουν πως αφού τότε είπαν «όχι» στα ξενοδοχεία γιατί να πουν τώρα «ναι» στα ξενοδοχεία μαζί με το καζίνο. Είναι δυνατόν σε 8 μήνες να άλλαξε το μοντέλο ανάπτυξης που θέλουμε για το βόρειο μέτωπο; Είχαν περάσει και τέσσερις ώρες συνεδρίασης με το προηγούμενο θέμα, ήμουν και κουρασμένος, έκανα να φύγω. «Μείνε, θα έχει πλάκα» μου είπε ένας από τους παλιούς συμβούλους, που κάτι ήξερε.

Έμεινα. Αλλά καθόλου πλάκα δεν είχε να βλέπεις ανθρώπους σοβαρούς, με άσπρα μαλλιά στην κεφαλή τους και με κάμποσα χρόνια στην πλάτη τους να ξεφτιλίζονται με τέτοιο τρόπο. «Ε να, κοιτάξτε, την προηγούμενη φορά είπαμε όχι, αλλά δεν μας έλαβαν καθόλου υπόψη τους και προχώρησαν. Αυτή τη φορά λέμε να πούμε ναι, για να λάβουν υπόψη τους τις παρατηρήσεις μας». Αυτά περίπου ήταν τα λόγια του εισηγητή Νίκου Ξυλούρη, που έμοιαζε να περιγράφει την απελπισμένη λύση του θύματος βιασμού. (Αν δεν μπορείς να το αποφύγεις, τουλάχιστον απόλαυσέ το). Και το απόλαυσαν.

– Ε, αφού το θέλει και ο τοπικός Δήμος, είπε ο Καλογερής.
– Ε, ας τους ζητήσουμε να μας δώσουν καμιά πενηνταριά στρέμματα να κάνουμε και εμείς καμιά αθλητική εγκατάσταση με ελεύθερη πρόσβαση (αφού το υπόλοιπο θα είναι κατάκλειστο), είπε ο Γιώργος Αλεξάκης.
– Να μας φτιάξουνε και τους δρόμους και δυο πάρκινγκ. Να αφήνουν και τους ντόπιους ψαράδες να βάζουν τις βάρκες στο ιδιωτικό λιμάνι που θα φτιαχτεί είπαν άλλοι και εντάξει, κομμάτια να γίνει, χάρισμά τους.
Είχε προηγηθεί η παρουσίαση της μελέτης, όχι από τους εκπροσώπους του ΤΑΙΠΕΔ που ήταν εκεί, αλλά από μια κυρία, υπάλληλο της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Περιφέρειας, η οποία πολύ συχνά μπερδευόταν ως προς το πρόσωπο που χρησιμοποιούσε στη σύνταξή της. Κάποια στιγμή είπε «προτείνουμε» για να διορθώσει επιτόπου στο «οι μελετητές προτείνουν». Κάθονταν και δίπλα-δίπλα με τους εκπροσώπους του ΤΑΙΠΕΔ και ίσως από αυτό να είχε επηρεαστεί γιατί κατά τα άλλα δεν φαινόταν να έχει υπάρξει πολύχρονη και στενή συνεργασία μεταξύ τους. Εξάλλου η Διεύθυνση Περιβάλλοντος είναι εκεί για να ελέγχει τους επενδυτές, όχι για να τους διευκολύνει, ε; (Δεν φταίει φυσικά η υπάλληλος, εντολές εκτελεί εξάλλου).

Οι κύριοι του ΤΑΙΠΕΔ και η κυρία από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κρήτης

ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΖΙΝΟ ΤΙ ΛΕΤΕ;

– Είναι δυνατόν να το βάλετε δίπλα στα σχολεία που ήδη υπάρχουν εκεί; τους είπε η Μαρία Καλουδιώτη, διευθύντρια του Καλλιτεχνικού Σχολείου. Ο νόμος λέει απόσταση 1500 μέτρα από τα Λύκεια, τους είπε.
– Έχει αλλάξει αυτός ο νόμος, της απάντησε ο εκπρόσωπος του ΤΑΙΠΕΔ.
– Κι αν έχει αλλάξει ο νόμος βρε παιδιά, δεν σας πειράζει να βάλετε το καζίνο δίπλα στα σχολεία; είπε ο Κώστας Γύπαρης, από τους συμβούλους του Αρναουτάκη που κράτησαν αξιοπρεπή στάση στο συγκεκριμένο θέμα.
Τη λύση τη βρήκε ο πάνσοφος Νίκος Ξυλούρης: Αυτά τα σχολεία δεν είναι έτσι κι αλλιώς καλά, πρέπει να φύγουν από εκεί και να τους βρούμε νέα κτίρια. Άρα να έρθει το καζίνο, να φύγουν τα σχολεία. Έτσι το κάνετε στα Ανώγεια αγαπητέ Νίκο; Βγάζετε τα σχολειά για να βάλετε καζίνα;

Αμ ο άλλος! Ο Τάσος ο Κουρουπάκης, δυο μέτρα κρητίκαρος κι από τους ανθρώπους που δεν μασάνε γενικώς. Τη βρήκε τη δικαιολογία:
– Ρε παιδιά εδώ έχουμε όλοι τα καζίνο στα κινητά μας και μπορούμε να παίξουμε όποτε θέλουμε, το κανονικό καζίνο μας πείραξε;
– Και πορνό έχουμε στο κινητό, του είπε ο Μιχάλης Κριτσωτάκης, ας ανοίξουμε ένα μπουρδέλο.

Το πήρε και λίγο προσωπικά ο Τάσος, ευτυχώς δεν απάντησε αναλόγως αλλά επέμεινε: «Και στου ΟΠΑΠ τα μαγαζιά έχει καζίνο, είπε, τί μας πειράζει το κανονικό;». Μοιάζει να ξεχνάει αυτός ο βαρύς Χανιώτης, που ξέρει σίγουρα καλύτερα από μένα την κρητική ψυχή, πως ο Κρητικός δεν θα πηγαίνει στο καζίνο για να παίζει αλλά ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΝ ΔΟΥΝ να παίζει. Και θα καταστραφούν περιουσίες και θα χαθούν λιόφυτα και θα τη βαρέσει την πιστολιά στην κεφάλα του ο κρητικός αν δεν εξελιχθεί καλά η φιγούρα στο χωριό.

Να μην σας τα πολυλογώ, ήρθε η ώρα της ψηφοφορίας που φαινόταν ότι θα είναι αμφίρροπη. Η παράταξη της ΝΔ είπε ότι συμφωνεί γενικά με την ανάπτυξη και πως το βόρειο μέτωπο δεν είναι υπερκορεσμένο και έχει ακόμα πολλά να δώσει και πως στο κάτω κάτω θα κρίνει η αγορά αν σηκώνει κι άλλη ανάπτυξη. Αυτά είπε ο Αλέξανδρος Μαρκογιαννάκης. Την προηγούμενη φορά, που καταψήφισε το σχέδιο, κυβέρνηση ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ ενώ τώρα κυβέρνηση είναι αυτός που του έδωσε το χρίσμα. (Το γεγονός ότι η προηγούμενη συζήτηση είχε γίνει με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και λίγο πριν τις περιφερειακές εκλογές εξηγεί εκείνη την περίεργη αναλαμπή της Περιφέρειας για την οποία έγραφα τότε). Το παραδέχτηκε και ο Καλογερής καρφώνοντας τον Αρναουτάκη που τώρα άλλαξε θέση ενώ ο ίδιος αποχώρησε για να μην ψηφίσει ούτε θετικά ούτε αρνητικά.

Οι παρατάξεις του ΚΚΕ, της ΛΑΕ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ είπαν σταθερά όχι, τιμώντας την προηγούμενη ψήφο τους. Ζήτησαν πολλές φορές να διευκρινιστεί αν οι «ακάλυπτοι» χώροι που προβλέπονται από τη μελέτη είναι και «κοινόχρηστοι» χώροι, αν δηλαδή θα είναι στη διάθεση των πολιτών, αλλά απάντηση δεν πήραν ποτέ.

Και η παράταξη του Αρναουτάκη χωρισμένη στη μέση. Οι μισοί να λένε ναι και οι άλλοι μισοί όχι. Στην ανάταση χειρών δεν βγήκε άκρη. 17-17 το αποτέλεσμα. Πάμε σε ονομαστική ψηφοφορία. Διαβάζεται ο κατάλογος και απαντούν ένας-ένας οι παρόντες. Και πάλι 17-17. «Με την ψήφο του προέδρου, που πιάνει διπλή, κερδάμε αδέρφια», είπε περίπου ο πρόεδρος Παύλος Μπαριτάκης, που φυσικά ήταν με το ναι. Πάλι αδιάβαστος, όπως και πριν, στην εκκένωση της αίθουσας. Δεν ήξερε πως ο κανονισμός έχει αλλάξει και πως η ψήφος του δεν πιάνει διπλή. Εν τω μεταξύ φύγαμε αλλά μετά μάθαμε πως, ως δια μαγείας, οι θετικές ψήφοι έγιναν από 17… 19!
Η ψήφος του προέδρου δεν μετράει διπλή. Του μάγειρα όμως μετράει για τρεις…

——

Κι έτσι το Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης έλαβε δυο ολέθριες αποφάσεις. Ολέθριες όχι επειδή θα άλλαζαν τα πράγματα αν αποφάσιζαν αλλιώς οι εκπρόσωποί μας. Ολέθριες επειδή το ανώτατο βουλευόμενο όργανο της Κρήτης έδειξε ενδοτισμό σε βαθμό ξεβρακώματος. Που τον έντυσε με μπόλικη γεωστρατηγική και μπόλικη ανάπτυξη για να έχουμε να γουστάρουμε.

Οι κύκλοι του περιφερειάρχη την επόμενη μέρα, «μιλούν» για οργή του Σταύρου Αρναουτάκη ειδικά προς τους αντιπεριφερειάρχες, που καταψήφισαν το καζίνο. Ωραία συζήτηση είναι αυτή για να ασχοληθούμε. Να μιλάμε για την καμαρίλα στους διαδρόμους της Περιφέρειας αντί για τα δύο εγκλήματα που συντελέστηκαν.

Και κάτι ακόμα. Οι ίδιοι αυτοί κύκλοι στη συνέχεια και μέσω των πρόθυμων ΜΜΕ, χαρακτηρίζουν τους διαφωνούντες ως «τμήματα γνωστών αριστερών ή λαϊκιστικών αποχρώσεων που είναι μονίμως στο…όχι». Αλίμονο: Να δείχνεις με το δάχτυλο το «όχι» όταν αναγνωρίζεις τον εαυτό σου μια ζωή στο «ναι σε όλα».

Και κάτι ακόμα: Ρώτησε κάμποσες φορές η αντιπολίτευση, μήπως τον ξέρετε ρε παιδιά τον επενδυτή που θα κάνει το καζίνο; Και άρχισαν όλοι να δαγκώνονται. Και ενώ το όνομα του Μιχάλη Μπούση ακουγόταν συχνά πυκνά στο φουαγιέ, εντός της αίθουσας κανείς δεν τόλμησε να το αναφέρει. Δεν ξέρω, κι εγώ εκεί το άκουσα, αν δεν έχει σχέση ο άνθρωπος ας το διαψεύσει. Αν όμως έχει, τότε εξηγούνται πολλά για την αλλαγή στάσης της Περιφέρειας. (Εξάλλου ο Σταύρος Αρναουτάκης έχει υποσχεθεί ότι θα βοηθήσει τον ΟΦΗ με… κάθε τρόπο). Μοιάζει ωραίο deal. Ο Μπούσης το καζίνο και η «Εθνική Κρήτης» τα ψηφαλάκια των οφιτζήδων, των ορκισμένων στην ασπρόμαυρη ιδέα, που εύκολα αύριο μπορεί να ορκιστούν και στην ιδέα του καζίνο, αν είναι για το καλό της ομάδας βεβαίως…

* Παρακάτω μπορείτε να παρακολουθήσετε και την παρέμβαση του Κωστή Δαμιανάκη, από την Πρωτοβουλία Κρήτης ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων. Στον βρόντο πήγε, οι στρατηγοί ήταν αποφασισμένοι να κατατροπώσουν τον εχθρό…

https://www.youtube.com/watch?v=NqIcEikGfT0

UPDATE:

Ανέβηκαν στον λογαριασμό της Περιφέρειας Κρήτης δύο βίντεο από τη συνεδρίαση:
Στο πρώτο ο Σταύρος Αρναουτάκης εξηγεί τη θέση του για τους υδρογονάνθρακες (και την απειλή ότι η Λιβύη θα κάνει πρώτη τις εξορύξεις). Στο δεύτερο ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Παύλος Μπαριτάκης ανακοινώνει το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας για την πρώην βάση και το καζίνο, με 17-17 και τελικά κερδίζουν τα ναι υπολογίζοντας διπλή τη δική του ψήφο. (Ακόμα δεν έχουν δημοσιοποιηθεί τα ονόματα και πως φτάσαμε στο 19-17).

https://www.youtube.com/watch?v=N5to8m9k0oA
https://www.youtube.com/watch?v=_9SbvXbpI58