ΣΤΗΡΙΞΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΗΤΗ ΣΤΙΣ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΕΣ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Εκδηλώσεις αλληλεγγύης και σύνδεση με τον αυτοοργανωμένο αγώνα της ΒΙΟ.ΜΕ. 

Μέχρι την Κρήτη έφτασε το μήνυμα των 595 αγωνιζόμενων καθαριστριών του υπουργείου Οικονομικών καθώς διοργανώθηκε παράσταση διαμαρτυρίας και αλληλεγγύης στον αγώνα τους. Σε δημόσιες οικονομικές υπηρεσίες της Κρήτης υπηρετούν 18 καθαρίστριες οι οποίες βρίσκονται υπό απόλυση από τον Σεπτέμβριο ενώ χθες βρέθηκε μαζί τους και η εκπρόσωπός τους από την Αθήνα Δήμητρα Μανώλη. 

Την κινητοποίηση διοργάνωσε στο Ηράκλειο η Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης στη ΒΙΟ.ΜΕ και από πολύ νωρίς το πρωί οργανώθηκε συμβολικός αποκλεισμός της τοπικής Εφορίας. Στην ανακοίνωση υποστήριξης του αγώνα των καθαριστριών τονίζεται πως «ο επίμονος μαχητικός αγώνας τους αποτελεί ένα κορυφαίο παράδειγμα αξιοπρέπειας και αντίστασης απέναντι στην κυβερνητική και εργοδοτική βαρβαρότητα που έχει εξαντλήσει όλο της το μένος εφόσον το υπουργείο οικονομικών παρανομεί και δεν εφαρμόζει καν τις αποφάσεις των δικαστηρίων που δικαιώνουν τον αγώνα τους».

Εκ μέρους των απολυμένων η Δήμητρα Μανώλη, η οποία υπήρξε και υποψήφια ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει στην «Εφ.Συν»: «Κάνουν λάθος αν ελπίζουν πως θα κάμψουν τον αγώνα μας. Είμαστε επί 55 μέρες σε σκηνές έξω από το Υπουργείο και επί 10 μήνες σε συνεχή κινητοποίηση. Διεκδικούμε το αυτονόητο δικαίωμά μας στη δουλειά. Καμία από μας δεν έγινε καθαρίστρια επειδή αυτό ονειρεύτηκε. Γίναμε από την ανάγκη να μεγαλώσουμε τα παιδιά μας και αυτό το δικαίωμα μας το στερούν. Μάλιστα ο ίδιος ο πρώην υπουργός Γ. Στουρνάρας έχει παραδεχτεί δημόσια πως δεν υπάρχει κανένα δημοσιονομικό όφελος από τις απολύσεις μας. Υπηρετούν απλώς τις εντολές της Τρόϊκας. Καλούμε ακόμα και τώρα τον πρωθυπουργό να αναγνωρίσει το λάθος τους». 

Οι διοργανωτές της εκδήλωσης συνέδεσαν τα παραδείγματα των καθαριστριών και των εργατών της ΒΙΟ.ΜΕ, οι οποίοι ομοίως αρνήθηκαν να υποκύψουν στο “μοιραίο” των απολύσεων και της εξαθλίωσης, δεν κάμφθηκαν από τη συνεχή καταστολή, και πήραν την κατάσταση στα χέρια τους δίνοντας δείγματα γραφής αυτοοργανωμένου αγώνα που ξεπερνάει τα τυπικά συνηθισμένα όρια της διαμαρτυρίας και της ανάθεσης. 

Η κινητοποίηση των καθαριστριών και των αλληλέγγυων πολιτών συνεχίστηκε με παράσταση διαμαρτυρίας στην Περιφέρεια Κρήτης και στην Πλατεία Ελευθερίας στο κέντρο του Ηρακλείου ενώ είχε προηγηθεί, τη Δευτέρα, αντίστοιχη εκδήλωση ενημέρωσης για τον αγώνα τους στα Χανιά.

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, στις: 02.07.2014