ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΩΡΑ ΟΙ ΚΑΤΣΟΥΝΕΣ;

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Λάμπουν διά της απουσίας τους οι αγρότες της Κρήτης από τις τρέχουσες κινητοποιήσεις, την ώρα που τα τρακτέρ βρίσκονται στους δρόμους σε όλη την Ελλάδα αλλά και την Ευρώπη. Ούτε στην Αθήνα με τρακτέρ και κατσούνες ανεβαίνουν, όπως άλλες χρονιές, ούτε μπλόκα και κινητοποιήσεις στους δρόμους του νησιού βλέπουμε, ούτε καν μια στοιχειώδη διαδήλωση μπροστά στο κτίριο της Περιφέρειας στην Πλατεία Ελευθερίας, στο Ηράκλειο, που άλλοτε πλημμύριζε από τρακτέρ, κατάφεραν να οργανώσουν.

Χθες, με πολύ μικρή συμμετοχή (περίπου 50 άτομα), πραγματοποιήθηκε συμβολική διαμαρτυρία μελισσουργών για τα προβλήματα του κλάδου τους, ενώ παρέταξαν συμβολικά τα φορτηγά με τις κυψέλες τους μπροστά στο κτίριο της Περιφέρειας. Ωστόσο, σε τίποτα οι αντιδράσεις στην Κρήτη δεν θυμίζουν άλλες χρονιές, όταν το νησί κυριολεκτικά «έβραζε», όπως το 2017-18, επί ΣΥΡΙΖΑ.

Μια εξήγηση είναι η πρωτοκαθεδρία της Ν.Δ. σε όλη την Κρήτη, που βάφτηκε για πρώτη φορά στα χρονικά «μπλε», αλλά και η σύμπραξη ΠΑΣΟΚ – Ν.Δ. στις περιφερειακές εκλογές, που έδωσε ποσοστά… Χότζα στον περιφερειάρχη Στ. Αρναουτάκη (σχεδόν 80%).

Αυτά μαζί με την κρητική καταγωγή του υπουργού Λευτέρη Αυγενάκη, που φαίνεται να έχει καταφέρει να αποσβέσει τις αντιδράσεις και απενεργοποιήσει τους συνήθεις μπροστάρηδες αγροτοσυνδικαλιστές, εξηγούν σε έναν βαθμό την εξαφάνιση της κρητικής κατσούνας από τα πλάνα των αγροτικών κινητοποιήσεων.

Οι συνδικαλιστές

Ο άλλοτε «φλογερός» συνδικαλιστής Πρίαμος Ιερωνυμάκης (στη μέση) με τον υπουργό Λ. Αυγενάκη στην κοπή της πίτας της Ν.Δ. στο Ηράκλειο πριν από λίγες μέρες

Το πρόβλημα αναγνωρίζουν και οι ίδιοι οι συνδικαλιστές. Μεταξύ αυτών, ο Πρίαμος Ιερωνυμάκης, μέχρι πρότινος «μπροστάρης» στις κινητοποιήσεις των αμπελουργών και γνωστός για τις φλογερές του αντιπαραθέσεις με υπουργούς, κυρίως του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος σήμερα είναι εκλεγμένος περιφερειακός σύμβουλος στην κοινή παράταξη ΠΑΣΟΚ – Ν.Δ. Ο περιφερειάρχης τον έχρισε εντεταλμένο σύμβουλο για τον Πρωτογενή Τομέα και πλέον δραστηριοποιείται κυρίως σε συσκέψεις και… αρθρογραφία για την ανάγκη ενότητας του αγροτικού κόσμου απέναντι στα μεγάλα προβλήματα.

Ο ίδιος, μιλώντας στην «Εφ.Συν.», παραδέχεται πως πλέον οι οργανώσεις των αγροτών στο νησί είναι «διαλυμένες», τονίζοντας όμως πως εκείνος έχει αποχωρήσει εδώ και τρία χρόνια από την ένωση αμπελουργών, προτρέποντας τους διαδόχους του να κινητοποιηθούν πιο δυναμικά. «Αν ήμουν ακόμα στην επιτροπή αγώνα, σήμερα θα είχαμε χίλιους αγρότες από την Κρήτη έξω από τη ΔΕΘ στη Θεσσαλονίκη», λέει, θυμίζοντας όμως πως έχει επανειλημμένα θέσει στον συντοπίτη του υπουργό τα φλέγοντα θέματα, όπως τα «κόκκινα» αγροτικά δάνεια, η ένταξη της Κρήτης στη νησιωτική πολιτική, αντί να αντιμετωπίζεται ως ηπειρωτική χώρα, και οι αναγκαίες αποζημιώσεις για τον περονόσπορο στα αμπέλια και την ακαρπία στις ελιές.

Αριστερά, ο πρόεδρος της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου Σταύρος Γαβαλάς | Δεξιά, ο αντιπρόεδρος της Ενωσης Ηρακλείου Μύρων Χιλετζάκης

Ισχυρές δόσεις… αυτοκριτικής έχει και η στάση του προέδρου της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου, Σταύρου Γαβαλά, ο οποίος σε χθεσινό του άρθρο (cretalive) αναφέρει: «Η Ευρώπη “καίγεται” από τις αγροτικές κινητοποιήσεις, η υπόλοιπη Ελλάδα το ίδιο και εμείς εδώ στην Κρήτη σφυρίζουμε αδιάφορα». Οι εξηγήσεις που δίνει ο ίδιος είναι τρεις: «Ή ότι ο κόσμος δεν έχει ουσιώδη προβλήματα ή δεν πιστεύει και δεν έχει εμπιστοσύνη σε αυτούς που βρίσκονται στην κορυφή της “πυραμίδας” των συνδικαλιστών -και δεν βγάζω τον εαυτό μου απ’ έξω, αν και ανήκω στο μπλοκ των συνεταιριστών- ή δεν έχει καμιά διάθεση για αγώνες, βλέποντας ότι δεν αλλάζει τίποτα».

ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ

«Αναιμικές» πάντως είναι προς το παρόν και οι αντιδράσεις από τους συνεταιρισμούς που πρόσκεινται στο ΚΚΕ. Τόσο στα Χανιά, όπου παραδοσιακά συγκεντρώνονται μεγαλύτερες δυνάμεις, τα μπλόκα στον κόμβο Μεγάλα Χωράφια του ΒΟΑΚ ανήκουν στο παρελθόν και δεν επιχειρήθηκε (μέχρι στιγμής τουλάχιστον) να ξαναστηθούν, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν κρίθηκε ικανοποιητική η συμμετοχή, ενώ ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Αστερουσίων, που παραδοσιακά δίνει τον τόνο των κινητοποιήσεων στην ενδοχώρα του Ηρακλείου, διοργάνωσε, την προηγούμενη Κυριακή, μια πρώτη κινητοποίηση στον κόμβο των Πεζών, επίσης χωρίς θεαματική συμμετοχή. Στο ίδιο σημείο, πάντως, δίνουν ραντεβού οι αγρότες – μέλη του συνεταιρισμού και την ερχόμενη Κυριακή 4 Φεβρουαρίου.

Οσο για τον ΣΥΡΙΖΑ, ποτέ δεν απέκτησε ουσιαστική βάση στον αγροτικό κόσμο της Κρήτης, στηριζόμενος στα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, στους συλλόγους και τους συνεταιρισμούς. Στελέχη που όσα από αυτά δεν απέχουν απογοητευμένα από την εκλογή Κασσελάκη, πλέον επιστρέφουν στον παραδοσιακό τους χώρο, λόγω και του επίσης Κρητικού Νίκου Ανδρουλάκη.

Ο μόνος από την Κρήτη που εντοπίσαμε στις κινητοποιήσεις στην Agrotica είναι ο αγροτοσυνδικαλιστής Μύρωνας Χιλετζάκης, πρώην μέλος της… διαλυμένης ΟΑΣΝΗ και νυν αντιπρόεδρος της Ενωσης Ηρακλείου. «Το αγροτικό κίνημα στην Κρήτη είναι διαλυμένο, τα στελέχη των αγροτικών συλλόγων ενεπλάκησαν στις εκλογές προσπαθώντας να εξαργυρώσουν την όποια παρουσία τους στα κινήματα και στην πραγματικότητα απενεργοποιήθηκαν. Μόνο στην παράταξη Αρναουτάκη ήταν τέσσερα, πέντε στελέχη του αγροτικού κόσμου από όλους τους νομούς», λέει ο ίδιος στην «Εφ.Συν.». «Τώρα πληρώνουμε τις συνέπειες και χρειάζεται άμεσα να δημιουργηθούν νέοι σύλλογοι, με νέους ανθρώπους που θα πάρουν τα πράγματα στα χέρια τους, γιατί τα προβλήματα δεν λύθηκαν και είναι ακόμα μεγάλα», συμπληρώνει ο κ. Χιλετζάκης.

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, στις: 02.02.24