«ΠΕΤΑΞΑΝ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ» ΤΟΥΣ ΕΡΓΟΛΑΒΟΥΣ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Σαφές μήνυμα προς τις εταιρείεςβιομηχανικών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ),αλλά και προς τους εργολάβους που ετοιμάζονται να οργώσουν τα βουνά της Κρήτης έστειλαν το Σάββατο οι κάτοικοι στα ορεινά του Ρεθύμνου. Νωρίς το πρωί οι ομάδες περιφρούρησης που έχουν συσταθεί στην περιοχή τουβουνού Σιδέρωτας, κοντά στα νότια παράλια του νομού Ρεθύμνου, αντιλήφθηκαν τα βαρέος τύπου μηχανήματα να ανηφορίζουν προς την περιοχή τους.

Σε ελάχιστο χρόνο ειδοποιήθηκαν αλληλέγγυοι από τα γύρω χωριά, αλλά ακόμα και από το Ρέθυμνο, και βρέθηκαν στην περιοχή, μπαίνοντας μπροστά στουςγερανούς και τις μπουλντόζες.Οπως διαπιστώθηκε, επρόκειτο για τα μηχανήματα εργολάβου της εταιρείας «ΔΕΗ Ανανεώσιμες», η οποία έχει ήδη τοποθετήσει 8 ανεμογεννήτριες στην περιοχή και επρόκειτο να εγκαταστήσει ακόμα τρεις, σε απόσταση περίπου 200 μέτρων από τους οικισμούς.

«Γυρίστε πίσω»

Το μπλόκο στήθηκε λίγο έξω απότο Σπήλι,κλείνοντας τον δρόμο προς ταχωριά Αρδαχτος και Βάτος, τα οποία ήταν ο τελικός προορισμός.

Οι κάτοικοι απαίτησαν από τους οδηγούς να γυρίσουν πίσω, ενώ όταν διαπιστώθηκε πως τα μηχανήματα είχαν έρθει στην Κρήτη από τη Θεσσαλία, αποφασίστηκε να τα συνοδέψουν με κομβόι μέχρι το λιμάνι του Ηρακλείου και να απαιτήσουν να φύγουν εντελώς από την Κρήτη με το πλοίο της γραμμής.

Στα βουνά τουΡεθύμνουεπικράτησε ένταση, με τους εκπροσώπους της εταιρείας να επικαλούνται πως για το συγκεκριμένο έργο έχει εκδοθεί άδεια, αλλά και τους κατοίκους να υπενθυμίζουν, πέρα από την πάγια αντίθεσή τους στιςβιομηχανικού τύπου ΑΠΕ, πως ειδικά το συγκεκριμένο έργο βρίσκεται πολύ κοντά σε κατοικημένη περιοχή.

Για τον λόγο αυτόν, μάλιστα, έχει κατατεθεί προσφυγή, η οποία απορρίφθηκε ως εκπρόθεσμη, χωρίς να εξεταστούν επί της ουσίας τα αιτήματα των κατοίκων.

Μια πρώτη νίκη

Μετά αρκετή ώρα έντασης και διαξιφισμών, οι οδηγοί πείστηκαν να επιστρέψουν στο Ηράκλειο, ακολουθούμενοι από ένα κομβόι περίπου 70 αυτοκινήτων.

Η όλη επιχείρηση πήρε πανηγυρικό χαρακτήρα, με τους συγκεντρωμένους να ακολουθούν μέχρι το λιμάνι τους μεγάλους γερανούς και να φωνάζουν συνθήματα, την ώρα που γινόταν η φόρτωση των 5 οχημάτων στοπλοίο «Φαιστός Palace».

«Πετύχαμε μια νίκη σε συμβολικό και ουσιαστικό επίπεδο», δηλώνει στην «Εφ.Συν.» ηΚατερίνα Κορρέ,μέλος τουΠαγκρήτιου Δικτύου κατά των ΒΑΠΕ,και συμπληρώνει: «Ας πάρουν το μήνυμα ότι στην περιοχή μας δεν πρόκειται να εγκατασταθούν άλλεςανεμογεννήτριες. Είμαστε σε ετοιμότητα. Ολος ο κόσμος αλλά και οι τοπικές αρχές είμαστε έτοιμοι να φτάσουμε στα άκρα για να προστατέψουμε τον τόπο μας. Αυτό δεν ήταν το μόνο περιστατικό που έχουμε διώξει κακήν κακώς εργολάβους από τα βουνά μας. Και θα ακολουθήσουν κι άλλα αν τολμήσουν να συνεχίσουν».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο εφημέριος του ναού των Σελλίων, Ιωάννης Βάθης, τονίζει στην «Εφ.Συν.»: «Αυτή η… ανάπτυξη που μας ετοιμάζουν δεν είναι για μας. Μόνη “πράσινη ανάπτυξη” είναι τα πράσινα βουνά μας, η κτηνοτροφία, ο πρωτογενής τομέας και όχι η παραγωγή ρεύματος. Ας καταλάβουν από το σημερινό μάθημα πως ο κόσμος εδώ έχει πάρει σοβαρά την υπόθεση και είναι αποφασισμένος».

Σωρεία αποφάσεων

Το θέμα τωνβιομηχανικών ΑΠΕέχει πάρει τεράστιες διαστάσεις στην Κρήτη, ενώ ήδη αρνητικές αποφάσεις λαμβάνουν τα δημοτικά συμβούλια στους δήμους όπου προτείνεται η εγκατάσταση νέων αιολικών πάρκων.

Πιο πρόσφατη, ομόφωνα αρνητική απόφαση ήταν αυτή τουΔήμου Αγίου Νικολάουστο Λασίθι, σχετικά με τις προτάσεις τωνεταιρειών ΤΕΡΝΑ και ΕΛΙΚΑ Α.Ε.για τη δημιουργία πάρκων ανεμογεννητριών σε 17 από τους 24 δήμους του νησιού.

Στο Ρέθυμνο, οι ομάδες περιφρούρησης παραμένουν σε επιφυλακή. «Ξέρουμε πως στο λιμάνι της Σούδας βρίσκονται ήδη πυλώνες και έλικες ανεμογεννητριών, που προορίζονται για τα βουνά μας. Τους προειδοποιούμε να μην τις βγάλουν καν από τις αποθήκες», δηλώνει στην «Εφ.Συν.» η Κατερίνα Κορρέ.

Δείτε: Βίντεο-ρεπορτάζ από την κινητοποίηση

(Κεντρική φωτογραφία: Κάτοικοι από τα χωριά και την πόλη του Ρεθύμνου έστειλαν πίσω στην Αθήνα τα μηχανήματα που θα έστηναν νέες ανεμογεννήτριες στα βουνά τους).

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, στις: 05.10.2015