ΟΜΟΦΩΝΑ «ΟΧΙ» ΣΤΑ ΑΙΟΛΙΚΑ ΜΑΜΟΥΘ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Απολύτως αρνητικό ως προς την εγκατάσταση βιομηχανικών ΑΠΕ είναι το κλίμα στους δήμους αλλά και στην κοινωνία της Κρήτης.

Χθες τα δημοτικά συμβούλια Ηρακλείου και Ρεθύμνου γνωμοδότησαν αρνητικά ως προς τις επενδύσεις των εταιρειών ΤΕΡΝΑ και ΕΛΙΚΑ Α.Ε. (Κοπελούζος), οι οποίες προβλέπουν την κατασκευή 56 αιολικών πάρκων με συνολικά 646 νέες ανεμογεννήτριες.

Πολλές από τις ανεμογεννήτριες αυτές χωροθετούνται μέσα σε προστατευόμενες περιοχές Natura 2000, ενώ στις μελέτες των εταιρειών προβλέπεται η διάνοιξη 400 χιλιομέτρων νέων δρόμων στα βουνά της Κρήτης.

Το ίδιο λάθος

Ομόφωνα αρνητική ήταν η γνωμοδότηση του Δημοτικού Συμβουλίου Ηρακλείου επί των δύο επενδύσεων.

Τόσο ο δήμαρχος Βασίλης Λαμπρινός όσο και οι επικεφαλής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης επισήμαναν πως τα προτεινόμενα έργα αντίκεινται στις αξίες της βιώσιμης ανάπτυξης του νησιού.

Από όλες τις πλευρές ακούστηκαν επιχειρήματα εναντίον της μετατροπής της Κρήτης σε μια απέραντη μπαταρία και ζητήθηκε να μην επαναληφθεί το λάθος της ανεξέλεγκτης ανάπτυξης ΑΠΕ στα πρότυπα της επέλασης τουριστικών επενδύσεων της δεκαετίας του ’60.

Στα όρια του Δήμου Ηρακλείου σχεδιάζεται η εγκατάσταση μόλις τριών από τις 646 ανεμογεννήτριες που προβλέπονται στα δύο επενδυτικά σχέδια, ωστόσο το Δημοτικό Συμβούλιο έκρινε πως είναι ένα θέμα ευρύτερου ενδιαφέροντος με σοβαρές επιπτώσεις σε όλο το παραγωγικό πρότυπο του νησιού.

Στη συνεδρίαση παρέστη η αρχιτέκτονας Βάνα Σφακιανάκη, μέλος του Παγκρήτιου Δικτύου κατά των βιομηχανικών ΑΠΕ, η οποία εξέθεσε τα κοινωνικά, οικονομικά και επιστημονικά επιχειρήματα εναντίον της υπέρμετρης ανάπτυξης των ΑΠΕ βιομηχανικού τύπου.

Στο ίδιο κλίμα και η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ρεθύμνου, κατέληξε σε ομόφωνη αρνητική γνωμοδότηση επί των δύο επενδύσεων, ενώ αντίστοιχη ήταν και η εισήγηση του δημάρχου Γιώργου Μαρινάκη.

Στη συνεδρίαση παρέστη και εκπρόσωπος της εταιρείας ΤΕΡΝΑ, ο οποίος επιχειρηματολόγησε για την αναγκαιότητα και τις θετικές επιπτώσεις των προτεινόμενων έργων. Εναντίον των καταστροφικών επεμβάσεων στα βουνά της Κρήτης τοποθετήθηκαν και εκπρόσωποι των κατοίκων του Αμαρίου και των ορεινών περιοχών του Ρεθύμνου, οι οποίοι είχαν προγραμματίσει παράσταση διαμαρτυρίας κατά την ώρα της συνεδρίασης.

Στα όρια του Δήμου Ρεθύμνου προγραμματίζεται η εγκατάσταση 47 ανεμογεννητριών, σε ορεινές περιοχές και στα όρια με τους Δήμους Αμαρίου και Αγίου Βασιλείου, ενώ έντονα επισημάνθηκε πως κάποιες από αυτές έχουν χωροθετηθεί σε απόσταση αναπνοής από την ιστορική Μονή Αρκαδίου.

Το θέμα των δύο θηριωδών επενδύσεων πρόκειται να εξεταστεί συνολικά στις 29 Οκτωβρίου στο Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης, όπου εισέρχονται προς έγκριση οι αντίστοιχες Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.

Προς το παρόν, και οι 20 από τους 24 δήμους του νησιού τοποθετούνται αρνητικά ως προς τις δύο επενδύσεις και σε αντίστοιχο κλίμα αναμένεται να κινηθεί και η απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου.

(Κεντρική φωτογραφία: Τα δημοτικά συμβούλια Ηρακλείου και Ρεθύμνου γνωμοδότησαν αρνητικά στην κατασκευή 56 αιολικών πάρκων με συνολικά 646 νέες ανεμογεννήτριες στο νησί. *EUROKINISSI).

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, στις 20.10.2015