«ΝΑ ΘΕΣΟΥΜΕ ΞΑΝΑ ΤΙΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΜΑΣ»

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Με αυξημένο ενδιαφέρον παρακολούθησαν οι Ηρακλειώτες την παρουσίαση του βιβλίου των Γιώργου Κολέμπα και Γιάννη Μπίλλα «Ο ανθρωπολογικός τύπος της αποανάπτυξης-τοπικοποίησης» που οργάνωσαν τη Δευτέρα οι Εκδόσεις των Συναδέλφων, το βιβλιοπωλείο «Φωτόδεντρο» και το γραφείο Κρήτης της «Εφ.Συν.».

Με ομιλητές έναν εκ των συγγραφέων, τον Γιάννη Μπίλλα, τον πρόεδρο του συνεταιρισμού των εργαζομένων της «Εφ.Συν.», δημοσιογράφο Γιώργο Σταματόπουλο, αλλά και τον ψυχίατρο Γιώργο Κοκκινάκο, η συζήτηση στο Πολύκεντρο Νεολαίας του Δήμου Ηρακλείου περιστράφηκε γύρω από την αναζήτηση ενός «νέου τύπου ανθρώπου», διαφορετικού από αυτόν που επιφύλαξε για όλους μας ο καπιταλισμός.

Οι ομιλητές προσέγγισαν το θέμα μέσα από την πολιτική και οικονομική θεωρία, τις κοινωνικές επιστήμες αλλά ακόμα και την ψυχιατρική.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον ο Γιώργος Κοκκινάκος, τέως διευθυντής του Κέντρου Ψυχικής Υγείας Χανίων, μίλησε για τα ψυχολογικά συμφραζόμενα των καταναλωτικών προϊόντων που καλύπτουν όχι μόνο τις ανάγκες αλλά και τα συναισθήματα των καταναλωτών, αποδίδοντας «ψυχοπαθολογικά» χαρακτηριστικά στην ταύτιση αυτή.

«Ο νέος τύπος ανθρώπου, έστω κι αν δεν έχει απεμπλακεί από το πρότυπο αυτό, τουλάχιστον θέτει ξανά ερωτήματα για τις προτεραιότητές του, όπως ακριβώς κάνουμε και εμείς στο βιβλίο», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Γιάννης Μπίλλας, υποστηρίζοντας με θέρμη πως υπάρχουν όντως οι μικρές, κρίσιμες μάζες ανθρώπων σε κάθε περιοχή που μπορούν να προσδιορίσουν διαφορετικά τις πραγματικές τους ανάγκες και τα ελάχιστα μέσα για την ικανοποίησή τους.

Στο παράδειγμα αυτοδιαχείρισης της «Εφ.Συν.» αναφέρθηκε ο Γιώργος Σταματόπουλος, τονίζοντας αφ’ ενός τα σημαντικά επιτεύγματα αλλά και τις παθογένειες που καλούνται να ξεπεράσουν τα μέλη του συνεταιρισμού των εργαζομένων, στα τέσσερα χρόνια της λειτουργίας του.

Χαρακτήρισε διαρκές ζητούμενο τον νέο τύπο ανθρώπου που εισηγούνται οι συγγραφείς, τονίζοντας πως το βιβλίο, χωρίς να δίνει έτοιμες λύσεις, προσφέρει την ιδανική βάση για παραπέρα μελέτη και προβληματισμό.

Τις εισηγήσεις ακολούθησε ενδελεχής συζήτηση με το κοινό, με αρκετές αναφορές στην τοπική επικαιρότητα της Κρήτης και στους σύγχρονους «αναπτυξιακούς» στόχους που έχουν τεθεί για το νησί (μεγαλύτερο αεροδρόμιο, περισσότερες αφίξεις, μεγαλύτερη παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας κτλ.).

(Κεντρική φωτογραφία: Εκδήλωση-παρουσίαση βιβλίου για την αποανάπτυξη με συνδιοργανώτρια την «Εφ.Συν.», στο Ηράκλειο).

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, στις 02.11.2016