ΜΙΑ ΜΙΚΡΗ ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΗ ΜΑΡΚΙΖΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Πόση αλήθεια μπορεί να κρύβει μια τόση δα αλλαγή στη «μαρκίζα» ενός φορέα;

Το έκαναν οι διαδηλωτές τον Ιούνιο του 2020 όταν… «ανακαίνισαν» την Περιφέρεια Κρήτης σε “Γραφείο Διεκπεραίωσης Αντιπεριβαλλοντικών Εργων και Καταστροφής Φυσικού Πλούτου”. Τότε μάλιστα κρεμάστηκαν ολόκληρα πανό αλλά και δίχτυα στο κτίριο της Πλατείας Ελευθερίας.

Φωτογραφία από εκείνη τη δράση:

Κάτι αντίστοιχο έγινε και στα Χανιά, στην έδρα του πολυδιαφημισμένου Ινστιτούτου Πετρελαϊκής Έρευνας. Αυτό που η Περιφέρεια μαζί με τον πρόεδρο του ΙΤΕ μας διαφημίζει εδώ και χρόνια ως εγγυητή της προστασίας του περιβάλλοντος για τις εξορύξεις.

Αυτό που εγκαινίασε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ όταν έφερνε τις εξορύξεις και που ο τότε υπουργός Έρευνας Κώστας Φωτάκης μας έλεγε πως αντικείμενό του θα είναι «η προαγωγή της επιστημονικής Έρευνας σε τεχνολογίες εντοπισμού, εξόρυξης και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων» αλλά ΠΡΟΣΟΧΗ…. «με έμφαση στις περιβαλλοντικές επιπτώσεις που μπορεί να προκληθούν».

Τρίχες. Για παρακλάδι των εταιριών πρόκειται που ελπίζει να πάρει (επιδεικνύοντας «αριστεία» βεβαίως) μερικές χρηματοδοτήσεις για να παράξει πετρελαιο-επιστήμονες. Μάλιστα από τότε ο πρόεδρος του ΙΤΕ Νεκτάριος Ταβερναράκης, έλεγε με υπερηφάνεια ότι η πρώτη χορηγία ήρθε από τα ΕΛΠΕ.

Σήμερα λοιπόν, σε μια κινητοποίηση της «Πρωτοβουλίας Κρήτης ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων» η ταμπέλα άλλαξε, έστω και για λίγο, όπως βλέπετε παρακάτω:

ΠΡΙΝ
ΜΕΤΑ

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Πρωτοβουλίας

«ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΟΙ! Οι επιστημονικοί συνεργάτες στα επικείμενα εγκλήματα των πετρελαϊκών εταιρειών στις θάλασσες της Κρήτης!

Το Ινστιτούτο Πετρελαϊκής Έρευνας (νυν Ινστιτούτο Γεωενέργειας) του ΙΤΕ που εδρεύει στοΠολυτεχνείο Κρήτης στα Χανιά αποτελεί στην ουσία το τοπικό “επιστημονικό” παράρτημα των πετρελαϊκών εταιρειών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα έρευνας και εξόρυξης υδρογονανθράκων στην Κρήτη.

Χρηματοδοτείται ανοιχτά από τα ΕΛΠΕ – νυν HELLENiQ ENERGY (600.000 ευρώ χορηγία) καθώς και από την Περιφέρεια Κρήτης (100.000 ευρώ χορηγία), για “την Επιστημονική υποστήριξη στην παρακολούθηση και τον έλεγχο δραστηριοτήτων έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων”.

Με λίγα λόγια πρόκειται για ένα Ινστιτούτο Πληρωμένης Έρευνας για μεθόδους ξεπλύματος των επικείμενων εγκλημάτων των πετρελαϊκών εταιρειών στις θάλασσές μας.

Η υποτιθέμενη δέσμευσή του να “παρακολουθεί στενά” τις δραστηριότητες των πετρελαϊκών εταιρειών στα παραχωρημένα από το ελληνικό κράτος “θαλάσσια οικόπεδα” δυτικά καινοτιοδυτικά του νησιού και “να ενημερώσει εγκαίρως αν αντιληφθεί κίνδυνο για τα κητώδη πουζουν στις θάλασσές μας ή πιθανότητα ατυχήματος”, δεν αποτελεί παρά το προσωπείο μιαςυποτιθέμενης “περιβαλλοντικής ευαισθησίας” που σε καμία περίπτωση δεν συνάδει με τονπραγματικό σκοπό της λειτουργίας του, που δεν είναι άλλος από την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των χρηματοδοτών του.

Ατύχημα για την Κρήτη και κίνδυνος για τον φυσικό της πλούτο και την τοπική οικονομία, είναιαπό μόνες τους οι έρευνες και οι εξορύξεις υδρογονανθράκων και δεν χρειάζεται να το δούμε στην πράξη για να το καταλάβουμε. Μας αρκεί το πλούσιο σε περιβαλλοντικές καταστροφές και οικολογικά εγκλήματα βιογραφικό των “επενδυτών” της μαύρης ανάπτυξης.

Μόλις τον περασμένο Φεβρουάριο, σε εν κρυπτώ σεισμικές έρευνες που διενεργήθηκαν στον Κυπαρισσιακό Κόλπο και στο Ιόνιο για λογαριασμό των ΕΛΠΕ, είδαμε Ζιφιούς να ξεβράζονταιστις ακτές της Κέρκυρας ως συνέπεια των συνεχών ηχοβολισμών που χρησιμοποιούνται για τον εντοπισμό κοιτασμάτων υδρογονανθράκων.

Από την Τρίτη 8 Νοέμβρη, αμέσως μετά τις αντίστοιχες προαναγγελίες του ίδιου του Πρωθυπουργού, ερευνητικό πλοίο συνοδεία ρυμουλκού εκτελεί σεισμικές έρευνες στα ανοιχτά της Γαύδου, μέσα στο σπίτι των θαλάσσιων θηλαστικών την “Ελληνική Τάφρο”.

Είναι θέμα χρόνου να αντικρίσουμε τις ίδιες θλιβερές εικόνες Δελφινιών, Ζιφιών ή Φυσητήρων ναπαλεύουν για τη ζωή τους στις ακτές στα νότια της Κρήτης ή να χάνονται για πάντα στο βυθό της θάλασσας. Γιατί για κάθε ένα σπάνιο, απειλούμενο και προστατευόμενο πλάσμα που εκβράζεται,αντιστοιχούν δεκάδες άλλα που βρίσκουν το θάνατο στο πεδίο των ερευνών.

Θα περιμέναμε από την επιστημονική μας κοινότητα να ορθώσει το ανάστημά της και να συνταχθεί μαζί μας στο αίτημα μας να σταματήσει αυτό το προσχεδιασμένο έγκλημα ενάντια στοναληθινό πλούτο του τόπου μας και όχι να γίνεται συνεργός εκείνων που το διαπράττουν.

Θα θέλαμε Πανεπιστήμια για τις ανάγκες της κοινωνίας και όχι για να βγάζουν την δουλειά των εταιριών που προκαλούν καταστροφή και θάνατο.

Άλλο η γνώση και άλλο τα συμφέροντα. Όπως με τις ανανεώσιμες, έτσι και στα ορυκτά καύσιμα οιβιομηχανίες καθορίζουν τον τρόπο που λειτουργεί και παράγει η επιστήμη.

Και για αυτόν ακριβώς το λόγο, λέμε σήμερα πως είναι ανεπιθύμητοι οι επιστημονικοί επί πληρωμή συνεργάτες των πετρελαϊκών εταιρειών που ξεπλένουν τα εγκλήματα τους.

Θα πρέπει να σκεφτούμε καλά σαν κοινωνίες, τι πιστεύουμε ότι θα αποφέρουν οι δήθεν ενεργειακοί ανταγωνισμοί μεταξύ των κρατών της Μεσογείου.

Τις επιλογές τις γνωρίζουμε και είναι συγκεκριμένες: περιβαλλοντική καταστροφή, υποβάθμιση των υπαρχουσών οικονομιών, την περαιτέρω εμπλοκή σε “πολεμικά οικόπεδα” και όλα αυτά έχοντας σαν δεδομένο ότι στο τέλος θα γίνει υφαρπαγή των κοιτασμάτων από τις χώρες που πουλάνε τεχνολογία και πολεμικούς εξοπλισμούς, και πάλι οι τιμές των καυσίμων θα παραμείνουν στα ύψη.

Δεν θυσιάζουμε τις ομορφιές του τόπου μας για τα κέρδη τους! Έξω οι πετρελαϊκές εταιρείες από τις θάλασσες μας! Να ανακηρυχθεί η “Ελληνική Τάφρος” προστατευόμενη περιοχή!

Ή θα φύγουν ή θα τους διώξουμε».

Φωτογραφία από την κινητοποίησηΔημοσιεύθηκε στο CRETANEWS στις 16.11.2022