ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΝΑ ΜΗΝ ΑΝΟΙΞΟΥΝ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Με περίπου 3.000 κενές θέσεις εκπαιδευτικών όλων των βαθμίδων ξεκινά σήμερα η σχολική χρονιά στην Κρήτη, με κάποια σχολεία μάλιστα να κινδυνεύουν να μην ακουστεί καν το πρώτο κουδούνι λόγω έλλειψης προσωπικού.

Εντονότερο είναι το πρόβλημα στον πολυπληθέστερο Νομό Ηρακλείου, όπου τα κενά μόνο στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση (Νηπιαγωγεία – Δημοτικά) φτάνουν τα 780 και μαζί με τους καθηγητές της δευτεροβάθμιας ξεπερνούν τα 1.300, προκαλώντας κυριολεκτικά έμφραγμα στην έναρξη της σχολικής χρονιάς.

Όπως αναφέρει στην «Εφ.Συν.» ο Γιώργος Μακράκης, πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Ηρακλείου «Δ. Θεοτοκόπουλος», «αυτή που ξεκινά σήμερα είναι μία από τις χειρότερες χρονιές των τελευταίων ετών από πλευράς κάλυψης των κενών θέσεων».

Σημαντικό ρόλο έπαιξε η ακύρωση των αρχικών αιτήσεων των αναπληρωτών, αφού το υπουργείο Παιδείας δεν είχε φροντίσει, πριν εκδώσει την πρόσκληση για την υποβολή των αιτήσεων, να πάρει σχετικό αριθμό ΦΕΚ! Ετσι 70.000 εκπαιδευτικοί υπέβαλαν εκ νέου τις αιτήσεις τους, ενώ με τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις η εγκατάσταση των επιτυχόντων θα γίνει στο τέλος Σεπτεμβρίου.

Για τα ολιγοθέσια σχολεία των απομακρυσμένων περιοχών της Κρήτης το στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί σήμερα είναι αυτή καθαυτή η έναρξη της λειτουργίας τους, καθώς σε κάποιες περιπτώσεις δεν υπάρχει ούτε ένας εκπαιδευτικός μόνιμος ή αναπληρωτής που να έχει ήδη τοποθετηθεί.

Σε αυτές τις περιπτώσεις οι Διευθύνσεις Εκπαίδευσης στέλνουν δασκάλους από σχολεία των όμορων δήμων για λίγες μέρες, ώστε να παρευρίσκονται στον αγιασμό και στην έναρξη της σχολικής χρονιάς μέχρι να τοποθετηθούν οι αναπληρωτές.

Οπως τονίζει στην «Εφ.Συν.» ο Θεόφιλος Λαμπρογιαννάκης, αιρετός περιφερειακός υπηρεσιακός σύμβουλος πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης (ΠΥΣΠΕ), παρά τις υποχρεωτικές μετακινήσεις των συναδέλφων πολλά Δημοτικά Σχολεία στην ενδοχώρα είναι αμφίβολο αν θα λειτουργήσουν.

«Σίγουρα θα έρθουν κάποια στιγμή αναπληρωτές, όμως πάντα το στοίχημα είναι να πάρει κάθε περιοχή όσους χρειάζεται και να μην κλείνουμε τη σχολική χρονιά με 50-70 κενά που δεν θα καλυφθούν ποτέ» τονίζει ο ίδιος.

Αντίστοιχη είναι η εικόνα στους Νομούς Χανίων, Ρεθύμνου και Λασιθίου με τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης να έχουν επιδοθεί σε αγώνα δρόμου για να καλυφθούν τα περίπου 1.700 κενά σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια των τριών νομών.

Τα Ειδικά Σχολεία

Σοβαρότερο πρόβλημα έχει προκύψει με τα Ειδικά Σχολεία όπου οι αιτήσεις για την πρόσληψη εκπαιδευτικών ειδικής αγωγής καθυστερούν ακόμα περισσότερο, ενώ ξαφνικό πρόβλημα προέκυψε και με τα πιστοποιητικά των παιδιών, τα οποία επίσης πρέπει να εκδοθούν από την αρχή για να δικαιούνται βοηθητικό προσωπικό και στήριξη στο σχολείο τους.

Οπως καταγγέλλει στην «Εφ.Συν.» η κ. Μαρία Μυλωνάκη, επειδή ένα μεγάλο μέρος του βοηθητικού προσωπικού θα προσληφθεί πλέον μέσω ΕΣΠΑ, τα πιστοποιητικά αναπηρίας των παιδιών πρέπει να εκδοθούν και πάλι καθώς πλέον δεν αρκεί η ένδειξη «για κάθε νόμιμη χρήση», αλλά πρέπει να υπάρχει επαρκής και σαφής δικαιολόγηση της αναπηρίας και της ανάγκης γιο βοηθητικό προσωπικό.

«Με τον τρόπο αυτό κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή μάς ζητούν να περάσουμε τα παιδιά και πάλι από τα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας. Πρακτικά τα σχολεία δεν πρόκειται να ανοίξουν σήμερα γι’ αυτά τα παιδιά» αναφέρει.

(Κεντρική φωτογραφία: Θεόφιλος Λαμπρογιαννάκης, αιρετός περιφερειακός υπηρεσιακός σύμβουλος πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης (ΠΥΣΠΕ)).

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, στις 11.09.2015