ΝΕΑ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΓΙΑ ΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους αποφάσισαν φοιτητικές συλλογικότητες του Πανεπιστημίου Κρήτης στο Ηράκλειο, δηλώνοντας πως «Τίποτα δεν μένει αναπάντητο ● Η Παιδεία είναι κοινωνικό αγαθό» ● Ενοχλήθηκε ο κοσμήτορας της Ιατρικής από τα συνθήματα στους τοίχους.

Κατάληψη στην Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Κρήτης στο Ηράκλειο πραγματοποίησαν χθες περίπου 30 άτομα-μέλη του αντιεξουσιαστικού χώρου σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την ψήφιση του νόμου για τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια. Εν τω μεταξύ υπό κατάληψη με αποφάσεις των φοιτητικών συλλόγων παραμένουν σχολές του Πανεπιστημίου Κρήτης τόσο στο Ηράκλειο (Ιατρική-Βιολογικό) όσο και στο Ρέθυμνο (Φιλοσοφική) κ.α.

Για την κατάληψη στην Πρυτανεία οι συλλογικότητες που συμμετέχουν εξέδωσαν ανακοίνωση στην οποία αναφέρουν μεταξύ άλλων: «Επειτα από δύο μήνες διαρκών κινητοποιήσεων επιλέξαμε να κλιμακώσουμε τον αγώνα εμπλουτίζοντας τις πρακτικές μας. Δεν θεωρούμε τη συνέχεια των κινητοποιήσεων μια μάταιη υπόθεση, μια και, όπως έχει αποδειχθεί, ο μόνος τρόπος για να κερδίσουμε είναι να μη σταματήσουμε τον αγώνα (το 2006-07 ο αγώνας συνεχίστηκε και μετά την ψήφιση το νομοσχέδιο αποσύρθηκε)».

Στην ίδια ανακοίνωση τονίζεται πως η ίδρυση ιδιωτικών Πανεπιστημίων και η ιδιωτικοποίηση των ήδη υπαρχόντων εντείνουν τις ταξικές ανισότητες και ανοίγουν τον δρόμο για τη μετατροπή της Παιδείας σε προϊόν προς πώληση.

«Οι ταξικές διακρίσεις δεν είναι κάτι καινούργιο στο Πανεπιστήμιο. Ιδιώτες στη σίτιση, τις μεταφορές, τη στέγαση, τα επί πληρωμή μεταπτυχιακά και αγγλόφωνα τμήματα μετατρέπουν το δημόσιο Πανεπιστήμιο σε εστία επιχειρηματικότητας. Ολο αυτό δημιουργεί και ενισχύει ένα πρότυπο φοιτητών αποστειρωμένων από την υπόλοιπη κοινωνία με μόνο στόχο τους την πανεπιστημιακή και επαγγελματική τους καριέρα. Το Πανεπιστήμιο Κρήτης, ειδικά όντας στην περιφέρεια του Ηρακλείου, αποκομμένο από το κέντρο της πόλης, αποτελεί στοιχείο απομόνωσης της φοιτητικής κοινότητας».

Τέλος, τα μέλη της κατάληψης τονίζουν πως η κινητοποίηση έχει παράλληλα και στόχο την παρεμπόδιση της εκλογής των εξωτερικών μελών του νέου Πρυτανικού Συμβουλίου. «Τίποτα δεν μένει αναπάντητο. Η Παιδεία είναι κοινωνικό αγαθό, όχι για λίγους και εκλεκτούς», αναφέρουν κλείνοντας.

Θέμα πάντως προέκυψε και με σειρά συνθημάτων που έχουν γραφτεί στον ευρύτερο χώρο της πανεπιστημιούπολης του Ηρακλείου, τα οποία φαίνεται πως ενόχλησαν ιδιαίτερα τον κοσμήτορα της Ιατρικής Σχολής.

Μεταξύ άλλων στο κτίριο που στεγάζεται το αγγλόφωνο Τμήμα της Ιατρικής γράφτηκαν συνθήματα όπως «αλήτες λεφτάδες», «η Παιδεία δεν αγοράζεται» κ.λπ.. Ο Κοσμήτορας σε δηλώσεις του στα τοπικά ΜΜΕ ανέφερε πως θα καλέσει τους φοιτητικούς συλλόγους να τα σβήσουν μαζί με τους εργαζόμενους του Πανεπιστημίου από τους τοίχους.

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, στις: 12.03.24