Ο ΠΙΕΡΡΑΚΑΚΗΣ ΖΗΤΗΣΕ ΤΗ ΦΥΛΑΚΙΣΗ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παράνομη (ξανά) η απεργία-αποχή από την αξιολόγηση. ● Στο εδώλιο η ΕΛΜΕ Χανίων, με τους εκπαιδευτικούς να δηλώνουν πως δεν πρόκειται να υποχωρήσουν.

Με διώξεις αλλά και με απειλές προστίμων, ακόμα και απαίτηση φυλάκισης των συνδικαλιστών, απαντά στους απεργούς εκπαιδευτικούς η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, με πρώτα θύματα τα μέλη της ΕΛΜΕ Χανίων που χθες κάθισαν στο εδώλιο του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Χανίων. Η αγωγή που κατέθεσε το υπουργείο κατά των μελών της ΕΛΜΕ για την κηρυχθείσα απεργία-αποχή από την αξιολόγηση εκδικάστηκε σε κλίμα έντασης καθώς στο δικαστικό μέγαρο είχαν συγκεντρωθεί δεκάδες εκπαιδευτικοί, ενώ «βροχή» κατέφτασαν οι ανακοινώσεις συμπαράστασης από τις ΕΛΜΕ όλης της χώρας.

Οπως εξηγεί στην «Εφ.Συν.» ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Χανίων, Χρήστος Μπέλμπας, η απόφαση ήταν η αναμενόμενη καθώς η απεργία-αποχή κρίθηκε παράνομη, ωστόσο το σκεπτικό της ήταν πιο επιεικές από αυτά που ζητούσε το υπουργείο. «Για παράδειγμα, ζητήθηκε να επιβληθεί πρόστιμο στην ΕΛΜΕ από 5 έως 10 χιλιάδες ευρώ για κάθε μέρα συνέχισης της απεργίας-αποχής αλλά και η δική μου κράτηση ως νόμιμου εκπροσώπου της. Εν τέλει, από την απόφαση έχει εξαλειφθεί η διάταξη της κράτησης και το πρόστιμο μειώθηκε στις 2.000 ευρώ», λέει ο ίδιος.

«Δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω. Hδη συντονίζεται η δράση μας πανελλαδικά για την προκήρυξη νέας απεργίας-αποχής», λέει στην «Εφ.Συν.» ο… κατηγορούμενος πρόεδρος της ΕΛΜΕ Χανίων Χρήστος Μπέλμπας

Ωστόσο, όπως τονίζει τόσο ο κ. Μπέλμπας όσο και οι συνδικαλιστικές ενώσεις των εκπαιδευτικών, το σημαντικό δεν είναι στο είδος της ποινής αλλά στην αποφασιστικότητα για συνέχιση του αγώνα τους. Για σήμερα στις 7 το απόγευμα έχει προγραμματιστεί συνέλευση της ΕΛΜΕ Χανίων στο 2ο Γυμνάσιο, ενώ το Σάββατο προγραμματίζεται πανελλαδική Γενική Συνέλευση των προέδρων των ΕΛΜΕ με εισήγηση από την Ομοσπονδία για προκήρυξη και νέας απεργίας-αποχής.

«Ολα αυτά θα τους γυρίσουν μπούμερανγκ», τόνιζαν οι εκπαιδευτικοί που συγκεντρώθηκαν έξω από τα δικαστήρια των Χανίων, ενώ σε δηλώσεις του στα τοπικά ΜΜΕ ο Χρήστος Μπέλμπας έκανε ευθέως σύγκριση της δικής τους δίωξης με τη λειτουργία της Δικαιοσύνης στην τραγωδία των Τεμπών. «Ενώ η κυβέρνηση δείχνει χαρακτηριστική δυσκολία και καθυστέρηση να διερευνήσει ένα έγκλημα όπως αυτό που έγινε στα Τέμπη όπου σκοτώθηκαν 57 άνθρωποι, δείχνει ακόμα μία φορά τα δόντια της απέναντι σε μια συνδικαλιστική δράση ενός πολύ μεγάλου κλάδου», τόνισε.

Στήριξη

Ανακοινώσεις στήριξης στην ΕΛΜΕ Χανίων εξέδωσαν μεταξύ άλλων η Α’ ΕΛΜΕ Δυτικής Αττικής, η ΕΛΜΕ Κέρκυρας, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. Αμαρουσίου κ.ά., ενώ στο πλευρό των καθηγητών βρέθηκε και ο ενιαίος Σύλλογος των Φοιτητών του Πολυτεχνείου Κρήτης που εδρεύει στα Χανιά.

Χθες, με αφορμή τη δίωξη της ΕΛΜΕ Χανίων, ανακοίνωση εξέδωσε ο Τομέας Παιδείας του ΜέΡΑ25 στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρει πως στηρίζει την ανυπακοή των εκπαιδευτικών στην «αν-αξιολόγηση της κυβέρνησης» και πως οι εκπαιδευτικοί δικαίως αρνούνται ένα σύστημα αξιολόγησης που στερείται ουσιώδους νοήματος και σχέσης με τη γνώση και τη ζωή.

Από τη χθεσινή κινητοποίηση στα δικαστήρια Χανίων

«Παραμένουμε αποφασισμένοι και θα συνεχίσουμε με κάθε τρόπο τον αγώνα μας», λέει στην «Εφ.Συν.» ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Χανίων. «Δεν θα αφήσουμε επιθεωρητές να μπαίνουν στις τάξεις μας, να σημειώνουν σε χαρτάκια ό,τι θέλουν και από αυτό να εξαρτάται η μονιμότητα 20.000 νεοδιόριστων. Αγωνιζόμαστε για ένα σχολείο δημοκρατικό», αναφέρει ο κ. Μπέλμπας.

Δημοσιεύτηκ στην Εφημερίδα των Συντακτών, στις: 27.03.24