ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΗΚΑΝ ΕΠΕΙΔΗ… ΕΚΙΝΗΘΗΣΑΝ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Για συνεχιζόμενη βιομηχανία διώξεων κάνουν λόγο φορείς και συλλογικότητες της δυτικής Κρήτης με αφορμή την υπόθεση δύο πολιτών, οι οποίοι προσέρχονται εκ νέου στο δικαστήριο μετά την πρωτόδικη καταδίκη τους επειδή συμμετείχαν σε πορεία διαμαρτυρίας στα Χανιά.

Η υπόθεση αφορά τις συλλήψεις που είχαν γίνει «στον σωρό», όπως καταγγέλλεται, κατά τη διάρκεια διαδήλωσης τον Οκτώβριο του 2010 με αφορμή τον θάνατο ενός 19χρονου παιδιού έπειτα από καταδίωξη της ομάδας ΔΙΑΣ στα Χανιά.

Οπως είχε γίνει γνωστό τότε, ο νεαρός που επέβαινε σε μηχανάκι δεν σταμάτησε σε σήμα των αστυνομικών φοβούμενος τον έλεγχο επειδή δεν διέθετε δίπλωμα οδήγησης.

Ακολούθησε καταδίωξη με μεγάλη ταχύτητα στα στενά των Χανίων με αποτέλεσμα ο 19χρονος να χάσει τον έλεγχο του δικύκλου και να τραυματιστεί θανάσιμα.

Οπως είχε καταγγείλει τότε ο πατέρας του παιδιού, όταν πήγε στην αστυνομία για να ενημερωθεί για τον θάνατο του γιου του, του ζητήθηκε να υπογράψει χαρτί ότι δεν πρόκειται να κάνει μήνυση στους αστυνομικούς.

Ολα αυτά τα γεγονότα είχαν ξεσηκώσει θύελλα διαμαρτυριών στα Χανιά.

Σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 18 Νοεμβρίου 2010 σημειώθηκαν μικρής έκτασης επεισόδια.

Κατά την προσφιλή τακτική της αστυνομίας συνελήφθησαν αδιακρίτως συμμετέχοντες στην πορεία, στους οποίους και φορτώθηκαν βαρύτατες κατηγορίες.

Μεταξύ των συλληφθέντων ήταν και το μέλος του Φόρουμ Μεταναστών Κρήτης, Νίκος Μαρκετάκης, αλλά και ένας φοιτητής του Πολυτεχνείου Κρήτης.

Το δικαστήριο, στο οποίο οδηγήθηκαν τον Φεβρουάριο του 2015, τους καταδίκασε σε 16 και 12 μήνες φυλάκισης αντίστοιχα με τριετή αναστολή.

Για την απόφαση αυτή βάρυναν οι μαρτυρίες αστυνομικών της Ασφάλειας, οι οποίοι απέδιδαν ικανότητες… κινηματογραφικών υπερηρώων στους δύο συλληφθέντες.

Δεκάδες υπογραφές

Μεταξύ άλλων, αστυνομικός κατέθεσε για έναν εξ αυτών πως «εξαπέλυε πολλαπλές επιθέσεις με ακονισμένα κοντάρια/δόρατα για να πλήξει όσο περισσότερους άνδρες των ΜΑΤ προλάβαινε» κτλ.

Οπως αναφέρεται σε κείμενο υποστήριξης που υπογράφουν δεκάδες πολίτες από τον συνδικαλιστικό, καλλιτεχνικό, επαγγελματικό και ευρύτερο πολιτικό χώρο των Χανίων, η έδρα του δικαστηρίου αγνόησε ακόμη και τις επίσημες ιατρικές γνωματεύσεις από τις οποίες φαινόταν η πλήρης φυσική αδυναμία του ενός εκ των κατηγορουμένων να φέρει εις πέρας έστω κατ’ ελάχιστον τα όσα του απέδωσε ως κατηγορίες η Ασφάλεια.

«Αυτή η καταδίκη δεν είναι ένα μεμονωμένο περιστατικό, αλλά μέρος μιας σειράς από δεκάδες εκκρεμείς διώξεις, με ανησυχητικά παρόμοια χαρακτηριστικά, συχνά με τον ίδιο πρωταγωνιστή μάρτυρα αστυνομικό και δυστυχώς με ευδιάκριτη στόχευση τη δημιουργία κλίματος ενάντια στην κοινωνική και πολιτική δράση», αναφέρεται στο κείμενο συλλογής υπογραφών.

Ο ένας εκ των δύο κατηγορουμένων, Νίκος Μαρκετάκης, σε δήλωσή του εν όψει του Εφετείου, μεθαύριο Τετάρτη 25 Ιανουαρίου, τονίζει: «Η ασφαλίτικη σκευωρία δεν είναι παρά ο ήχος από τις αλυσίδες, οι οποίες ακούγονται μονάχα όταν κινείσαι […] δηλώνω με περηφάνια πως πράγματι… εκινήθην! Εκινήθην και κινούμαι, με τις όποιες δυνάμεις και τα όποια μυαλά μου, ενάντια στη συνθήκη αδικίας, εκμετάλλευσης και ανισότητας».

(Κεντρική φωτογραφία: Ο 19χρονος Στράτος Πατρικάκης που σκοτώθηκε μετά από καταδίωξη αστυνομικών της ΔΙΑΣ τον Οκτώβριο του 2010).

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, στις 23.01.2017