ΚΑΖΑΝΙ ΠΟΥ ΒΡΑΖΕΙ Η ΦΥΛΑΚΗ ΑΛΙΚΑΡΝΑΣΣΟΥ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Δραματικές συνθήκες βιώνουν οι κρατούμενοι αλλά και οι εργαζόμενοι στις φυλακές της Νέας Αλικαρνασσού λόγω του υπερπληθυσμού των κρατουμένων και της έλλειψης προσωπικού. Οι διαπληκτισμοί και τα επεισόδια αποτελούν πλέον καθημερινότητα για τη φυλακή. Από την Τρίτη έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο τέσσερις κρατούμενοι, οι τρεις διασωληνωμένοι έπειτα από σοβαρότατο περιστατικό κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το επεισόδιο ξεκίνησε από διαπληκτισμό των τεσσάρων κρατουμένων που διέμεναν στο ίδιο κελί. Ο ένας τους αρχικά μεταφέρθηκε βαριά τραυματισμένος στο εφημερεύον νοσοκομείο έχοντας δεχτεί επίθεση από τους άλλους τρεις. Το περιστατικό πήρε ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις όταν οι εναπομείναντες κρατούμενοι έβαλαν φωτιά στο κελί τους, με αποτέλεσμα να νοσηλεύονται και οι τρεις διασωληνωμένοι λόγω των αναθυμιάσεων από τον καπνό.

Το επεισόδιο προστίθεται σε μία μακρά λίστα σοβαρών περιστατικών στη φυλακή τον τελευταίο χρόνο, τα οποία σπάνια βλέπουν το φως της δημοσιότητας, όπως παραδέχεται και ο πρόεδρος του Συλλόγου Υπαλλήλων Εξωτερικής Φρουράς της φυλακής της Νέας Αλικαρνασσού Νίκος Φιλιππάκης. Όπως αποκαλύπτει ο ίδιος, εκτός από το πάγιο πρόβλημα του υπερπληθυσμού της φυλακής (φιλοξενούνται 300 κρατούμενοι σε φυλακή που είναι σχεδιασμένη για 180), το τελευταίο διάστημα υπάρχει και ένα περίεργο μείγμα κρατουμένων, καθώς στην Αλικαρνασσό στέλνονται βαρυποινίτες με βάση τον σχεδιασμό που ακολουθείται από τη Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής.

Για τα προβλήματα στη φυλακή της Αλικαρνασσού έχει ενημερωθεί η γ.γ. Σοφία Νικολάου ήδη από τον Ιούλιο με έγγραφο της ένωσης εργαζομένων στο οποίο σε υψηλούς τόνους επισημαίνονται οι επικίνδυνες καταστάσεις που βιώνουν φύλακες και κρατούμενοι. Για το ζήτημα μάλιστα έχει γίνει και σχετική επερώτηση στη Βουλή από τους βουλευτές Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ.

Τόσο στο έγγραφο (με ημερομηνία 26/7/2021) όσο και στην ερώτηση στη Βουλή, γίνεται λόγος για την άθλια κατάσταση του κτιρίου των φυλακών, το οποίο είναι χτισμένο το 1932, βρίσκεται δίπλα ακριβώς στη θάλασσα και ένα μεγάλο κομμάτι του έχει ήδη χαρακτηριστεί ακατάλληλο για χρήση. Ωστόσο, το τελευταίο διάστημα λόγω του υπερπληθυσμού έχει αρχίσει ξανά να χρησιμοποιείται το συγκεκριμένο τμήμα χωρίς να έχει γίνει κάποια επισκευή. Οπως σημειώνει μάλιστα ο πρόεδρος των εργαζομένων, μετά τους τελευταίους δυνατούς σεισμούς στο Ηράκλειο κανένα κλιμάκιο μηχανικών δεν επισκέφθηκε τη φυλακή για να διαπιστώσει πόση επιπλέον επιβάρυνση έχει υποστεί το κτίριο.

Για όλα αυτά δεν έχει υπάρξει από την πλευρά της κυρίας Νικολάου η παραμικρή απάντηση, ενώ ακόμα και στις δύο πρόσφατες περιοδείες της σε σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας απέφυγε επιμελώς να περιλάβει στο πρόγραμμά της επίσκεψη στη φυλακή της Νέας Αλικαρνασσού.

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών στις 11.10.2021