ΠΡΟΘΑΛΑΜΟΣ ΘΑΝΑΤΟΥ Η ΦΥΛΑΚΗ ΧΑΝΙΩΝ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Πέντε θάνατοι από παθολογικά αίτια, φωτιές και αυτοκτονίες σε διάστημα τριών μηνών. Τελευταία απώλεια ένας 50χρονος, στον οποίο αμέλησαν να γράψουν μια επείγουσα αξονική που είχε συστήσει το Νοσοκομείο Χανίων. ● Σε αποχή από το συσσίτιο οι κρατούμενοι που καταγγέλλουν ότι η γιατρός της φυλακής βγάζει διαγνώσεις από φωτογραφίες μέσω… κινητού τηλεφώνου.

Αναταραχή επικρατεί στις φυλακές της Αγυιάς στα Χανιά μετά τα απανωτά περιστατικά θανάτων κρατουμένων μέσα σε διάστημα τριών μηνών. Από το τέλος Ιουνίου πέντε άνθρωποι, από τους συνολικά 700 που κρατούνται, πέθαναν στα χέρια του κράτους από διαφορετικές αιτίες και σε κάποιες περιπτώσεις υπό περίεργες συνθήκες.

Το τελευταίο περιστατικό οφείλεται ξεκάθαρα στην ελλιπή φροντίδα από πλευράς των αρχών της φυλακής για έναν 50χρονο κρατούμενο ο οποίος έπρεπε να υποβληθεί σε επείγουσα ιατρική εξέταση και δεν του δόθηκε αυτή η δυνατότητα, με αποτέλεσμα να αφήσει την τελευταία του πνοή. Ο άνθρωπος πέθανε την 1η Οκτωβρίου καθώς υπέστη ανακοπή καρδιάς, όπως τουλάχιστον αναγράφεται στο πιστοποιητικό θανάτου. Ωστόσο, ο συγκεκριμένος κρατούμενος πέντε μέρες πριν από τον θάνατό του είχε μεταφερθεί στο Νοσοκομείο Χανίων όπου οι γιατροί συνέστησαν την άμεση διενέργεια αξονικής τομογραφίας. Το σχετικό παραπεμπτικό έπρεπε να βγει από το ιατρείο των φυλακών, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν έγινε ποτέ και όταν λίγες μέρες μετά ο άνθρωπος παρουσίασε αιμόπτυση και μεταφέρθηκε ξανά στο νοσοκομείο δεν μπόρεσε να κρατηθεί στη ζωή.

Οι κρατούμενοι καταγγέλλουν την εγκατάλειψή τους στην τύχη τους χωρίς την παραμικρή περίθαλψη εντός της φυλακής. Με μήνυμά τους που έφτασε σε ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης (ieidiseis.gr) τονίζουν πως, αν δεν υπήρχε η αμέλεια από πλευράς του ιατρείου των φυλακών, ο 50χρονος μπορεί και να είχε γλιτώσει, καθώς δεν φέρεται να είχε κάποιο πρόβλημα υγείας.

Οπως υποστηρίζουν, το τελευταίο περιστατικό ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι, καθώς στο ιατρείο των φυλακών υπάρχει μόλις μία γιατρός η οποία συνήθως δεν βρίσκεται εκεί αλλά στο ιδιωτικό της ιατρείο, ενώ πολλές φορές καλείται να κάνει διαγνώσεις μέσω τηλεφώνου και μέσω φωτογραφιών που βγάζουν τους ασθενείς κρατούμενους οι φύλακες του σωφρονιστικού καταστήματος.

«Bοηθήστε μας! Κάθε τόσο φεύγει κι ένας από μας και στο χαρτί γράφουν καρδιακό επεισόδιο. Δεν μας υπολογίζουν καν. Δεν είμαστε άγγελοι, άλλοι και όλοι διάολοι δεν είμαστε!» αναφέρουν οι κρατούμενοι στο μήνυμά τους. Με το άκουσμα του τελευταίου θανάτου στη φυλακή, το Σάββατο οι κρατούμενοι προχώρησαν σε διαμαρτυρία, αρνούμενοι να μπουν στα κελιά τους, ενώ από τη Δευτέρα έχουν ξεκινήσει αποχή από το συσσίτιο.

Οι προηγούμενοι θάνατοι

Το σίριαλ των απανωτών θανάτων ξεκίνησε στις 28 Ιουνίου, όταν ένας κρατούμενος πέθανε από τις αναθυμιάσεις ύστερα από φωτιά που ξέσπασε (από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία) στο κελί του.

Στις 15 Σεπτεμβρίου, ένας Γεωργιανός κρατούμενος βρέθηκε επίσης νεκρός στο κελί του, με τον θάνατό του να αποδίδεται σε παθολογικά αίτια, ενώ στις 2 Αυγούστου ακόμα ένας νέος άνθρωπος, 45 ετών, πέθανε στην ίδια φυλακή, επίσης από παθολογικά αίτια. Στη συγκεκριμένη περίπτωση ο 45χρονος είχε αναφέρει το πρωί σε συγκρατούμενό του πως θα έμενε στο κελί γιατί ήταν αδιάθετος, αλλά το μεσημέρι διαπιστώθηκε πως ήταν σε άσχημη κατάσταση, μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Χανίων, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του που αποδόθηκε και πάλι σε παθολογικά αίτια.

Ο διευθυντής των Φυλακών Χανίων, Γιώργος Κονταξάκης, ο οποίος επιφυλάχθηκε να απαντήσει στις ερωτήσεις της «Εφ.Συν.», αφού απαιτείται εξουσιοδότηση από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για να κάνει δηλώσεις

Στις 29 Αυγούστου, ένας 42χρονος που είχε μόλις μεταχθεί από την Αθήνα ανέφερε στους σωφρονιστικούς υπαλλήλους ότι δεν αισθανόταν καλά και ότι ήθελε να μεταφερθεί στο νοσοκομείο. Οταν το αίτημα έγινε δεκτό, ζήτησε τα παπούτσια του, με τα κορδόνια των οποίων όμως κρεμάστηκε, ενώ προετοιμαζόταν η μεταφορά του.

Η «Εφ.Συν.» απευθύνθηκε για όλα αυτά στον διευθυντή των φυλακών Γιώργο Κονταξάκη, ο οποίος είναι και περιφερειακός σύμβουλος Κρήτης, εκλεγμένος με την παράταξη της Ν.Δ. Ο ίδιος μας ενημέρωσε πως το κλίμα στη φυλακή βαίνει προς εξομάλυνση, ωστόσο επιφυλάχθηκε για να κάνει δηλώσεις εφόσον κάθε επίσημη ενημέρωση παρέχεται μόνο έπειτα από εξουσιοδότηση από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών στις 05.10.2022