«Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΕΧΕΙ ΜΝΗΜΗ ΚΑΙ Η ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΘΑ ΕΝΑΙ ΑΝΑΠΟΦΕΥΚΤΗ»

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Ο Σεραφείμ Σεφεριάδης, μιλά για τα επιστημονικά συμπεράσματα του συνεδρίου που διεξήχθη στο Πάντειο Πανεπιστήμιο με επίκεντρο τα χρόνια της κρίσης, επισημαίνοντας την μεγάλη συμμετοχή νέων ατόμων που έζησαν σε μικρή ηλικία εκείνα τα χρόνια.

Ο ίδιος κάνει λόγο για μια ψευδή σταθεροποίηση του συστήματος, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι είμαστε σε «κινούμενη άμμο», σημειώνοντας ότι τα προβλήματα που μας οδήγησαν στην «μεγάλη ύφεση», θα ξανάρθουν, καθώς επιλέγονται «φάρμακα» που είναι χειρότερα από την «ασθένεια».

Παράλληλα επισήμανε τις επιπτώσεις της κρίσης, λέγοντας ότι μία από αυτές ήταν η μετακύλυση των ευθυνών στους πολίτες σε πολλά ζητήματα ενώ κάνει λόγο για ανεπανάληπτες ανισότητες στην κοινωνία και την οικονομία.

Επίσης μιλά για τις κοινωνικές αντιστάσεις και για το πώς προσαρμόστηκε η κοινωνία, ενώ επισημαίνει πως τα κινήματα, οι κοινωνία εν τέλει έχουν συλλογική μνήμη που συντηρείται και προετοιμάζει τις επόμενες κοινωνικές αντιδράσεις οι οποίες θα έρθουν αναπόφευκτα.

Τέλος αναφέρεται στην «αντιδημοκρατία» και την άνοδο της ακροδεξιάς, σημειώνοντας ότι η οπτική της έχει εισχωρήσει στα κυβερνητικά κόμματα αλλά ακόμα και στην Αριστερά για την οποία τονίζει πως πρέπει να επανεξεταστεί ποιος δικαιούται να χρησιμοποιεί αυτό τον όρο.